Dışişleri Bakan Yardımcısı Bolaris’e ziyareti sırasında Yunanistan Türkiye Büyükelçisi Petros Mavroidis ve Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Georgina Soultanapoulou eşlik etti.

Vali İsmail Ustaoğlu, “Sizleri ilimizde görmekten dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bu ziyaretler iki komşu dost ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve daha da ilerlemesine katkı sağlayacağına inanıyorum.

Trabzon bölgenin en önemli şehridir. Tarihi geçmişiyle kültürel birikimliyle bölgenin en önemli ticaret merkezi konumundadır. İlimizin tarihi geçmişinin günümüze ve geleceğe aktarılmasına yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz. Burada vize başvuru merkezi açılması yönünde çalışmalar var. En kısa zamanda açılışının yapılacağına inanıyorum. Bütün bunlar iki ülke arasındaki ilişkilere katkı verecektir. İlimizi ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Sümela Manastırı’nda yapılan restorasyon çalışmalarına da değinen Vali Ustaoğlu, “Burada yoğun bir çalışma var. Devletimiz bunun üzerinde duruyor. 5 yılın üzerinde süren bir restorasyon dönemi oldu. Elbette ki manastırın bu dönem zarfında kapalı olması istenilen bir durum değil. Ancak misafirlerimizin can güvenliği bizler için son derece önemlidir. Tehdit oluşturan kaya parçalarının güvelik altına alınması gerekiyordu, bu tehdit büyük bir oranda bertaraf edildi. Bu tür inanç merkezleri hepimizin ortak değeridir. Bu değerleri ayakta tutmak, gelecek kuşaklara aktarmak bizlerin görevidir. Coğrafi koşullar maalesef oradaki restorasyon sürecini zorlaştırıyor. Ancak önemli çalışmalarla güzel bir seviyeye getirildi. Çalışmaları 1 yıl içerisinde tamamen bitirip burayı hizmete açılmayı hedefliyoruz. Diğer yandan Kızlar Manastırı restorasyonu tamamlandı. Arzumuz, bu tip inanç ve kültür merkezlerini turizme kazandırmaktır. Buna benzer tarihi ve kültürel mekanlarda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

VİZE OFİSİ AÇILIŞI KOLAYALIK SAĞLAYACAK

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Markos Bolaris de, “Türkiye’nin ve Karadeniz bölgesinin çok önemli şehirlerinden biri olan Trabzon’da Yunanistan Vize Merkezi’nin bulunmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Bölge insanı açısında kolaylık sağlayacaktır. İki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıracaktır. Bu vesileyle burada buluyoruz. İkili komşuluk ilişkileri böyle şeylerden geçiyor. Bu gibi kültürel ilişkiler, kültürel faaliyetler ülkeleri birbirine bağlıyor. Geçmişi ve konumundan dolayı Trabzon çok önemli bir şehir" dedi. 

Sümela Manastırı’na ziyarette bulunduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Bolaris, “Sümela Manastırı’na ziyarette bulundum. Orada çok güzel profesyonelce bir çalışma yapılıyor. Aşama aşama yapılan çalışmalar umarım en kısa zamanda tamamlanır ve turistik anlamda Trabzon yine Sümela Manastırı’nın turistlerine kavuşur. Bizleri burada ağırladığınız için teşekkürn ediyorum" şeklinde konuştu.