61SAAT HABER SERVİSİ - TAYFUN ÇÖPÇÜ  Geleneksel kalandar kıyafetleri giyen ve saatlerce horon oynayan turistlerden içlerinden bir ismi sözcü olarak seçti Kalandar’ın önemine değindi. 
Bugün kardeşinin vefat ettiğini ve onun için de evlerden dua istediğini söyleyen sözcü, evleri gezdiklerini ve onların da kardeşine dua etmesini istediklerini söyledi. 
Trabzon’da büyük ilgiyle karşılanan ekip, daha önce de Trabzon’a gelmiş ve burada yine kalandarı kutlamıştı. 
Güzelyayla Mahallesinin meydanında toplanan Yunanlı kafile, geleneksel kıyafetleriyle eğlendi, kemençe ve davul eşliğinde dans etti, horon oynadı ve tiyatro gösterileri sergiledi.
Yöresel kıyafetler giyen kafilede Kalandar adeti olarak şeytan, ayı, köylü kadın, asker ve gelin kıyafeti giymiş kişiler de yer aldı.

KALANDAR NEDİR?

Yeni yılın başlangıcı kutlanır

Kalandar, Trabzon ve civarında hem miladi takvime göre 14 Ocak'a denk gelen yılın ilk gününü hem de mahalli takvimde yılın ilk ayı olan Ocak ayını tanımlamak için kullanılan terimdir. Trabzon'un kendi içindeki yörelerde de Kalandar adetleri değişir. Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. Rızık meleklerinin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılar açılır. Kalandar gecesi köyün çocukları çeşitli tekerlemeler ve türküler eşliğinde horon oynar, ev ev gezerek kapıya iplere bağlı torbalar bırakır ve kuruyemiş, çikolata, meyve gibi yiyecekler toplar. Ayrıca bazıları korkutucu kıyafetler giyerek gittikleri evdeki çocukları da korkutmayı amaçlar. Kalandar'ın Latince'de takvim anlamına gelen Calandae'den geldiği tahmin edilmektedir ve yüzyıllardır yörede Kalandar gecesi geleneği devam ettirilmektedir. Bazı kaynaklar da Kalandar'ın bölgede yerleşik Hristiyanlardan kalma bir gelenek ve Cadılar Bayramı'nın Anadolu'daki uyarlaması olduğunu belirtmektedir.