Trabzon’da bir süre kalan Zayani, önceki akşam İstanbul’a döndü.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif el Zayani, tatilini geçirmek üzere Türkiye’ye gelirken, tatilinin bir kısmını da Trabzon’a geçirdiği öğrenildi. Zayani’ni Trabzon’da bir süre kaldıktan sonra önceki akşam İstanbul’a gitti ve burada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.

Görüşmede ağırlıklı olarak KİK ile Türkiye arasındaki kurumsal ilişkinin geliştirilmesi üzerinde duruldu. Bu çerçevede ikili işbirliği projelerine ek olarak, bölgesel konularda da KİK üyeleri ile Türkiye arasında daha yakın temas ve eşgüdüm yapılması gereği üzerinde mutabık kalındı.

Bakan Davutoğlu, bölgenin içinden geçmekte olduğu hassas dönemde KİK üyelerinin oynayacağı rolün bölgesel barış ve istikrar bakımından son derece önemli olduğunu, bu itibarla KİK ile Türkiye arasındaki özel ilişkileri daha da geliştirmeyi arzu ettiklerini belirtti.

KİK Genel Sekreteri de Türkiye'nin bölgenin en etkin ve aktif aktörlerinden biri olduğunu ve Türkiye'nin görüş ve değerlendirmelerine her zaman büyük önem verdiklerini vurgulayarak, Türkiye'nin KİK'in son dönemde kurumsal olarak en kapsamlı ilişki kurduğu ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.

Görüşmede Suriye, Mısır ve Arap-İsrail ihtilafı gibi ortak gündem konularının yanı sıra Kıbrıs ve uluslararası ekonomik krizin bölgesel etkileri gibi konular da değerlendirildi.

Bakan Davutoğlu'nun özel bir çerçevede İstanbul'da bulunan Katar Dışişleri Bakanı Halid Attiye ile görüşmesinde ise ağırlıklı olarak bölgesel meseleler ve bu çerçevede Suriye ve Mısır'daki gelişmeler ele alındı.

Suriye konusunda rejimin elindeki kimyasal silahların imha süreci, ülkedeki insani durum ve Cenevre 2 sürecine ilişkin hazırlıklar ve Mısır bağlamında ülkede son günlerde meydana gelen olaylar görüşüldü.