BAKAN FINDIK ÜRETİCİSİNE  
YERİNİZİ YURDUNUZU 
TERK EDİN DİYOR 

Türkiye’de fındık politikasını baştan sona değiştirecek bir uygulamayı Tarım Bakanı Fakı baba 61saat.com yayın danışmanı Ali Savaş’a açıklamış, üreticinin elindeki küçük arazileri devlet olarak kiralayalım, üretici hiç zahmet çekmeden parasını alsın, kiralayan devlet te iyi bakacak büyük kurumlar aracılığı ile bu operasyonu üretsin’ demişti. 

Açıklamayı okumak için tıklayınız… 
https://www.61saat.com/politik-gugum/politik-gugum-25102017-h477084.html 

Tarım Bakanı Fakı Baba’nın önerisinin çok yanlış olduğunu ve bölgedeki göçü arttıracak, fındık üreticisini bağından bahçesinden koparıp tembelleştirecek bir öneri olduğunu belirten Ortahisar Ziraat Odası Mustafa Bekar, ‘Biz o kadar söyledik 3 konu çözülürse sorun çözülür dedik ama bizi dinlemek yerine olmayacak işler çıkarıyorlar’ ifadelerini kullandı. 
Bakan Bey’in iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalıştığının fakat yanlış bilgilendirmeler nedeniyle olmayacak işlerle üreticilerin zihnini bulandırdığını belirten Bekar ‘Bakan Beyin önerisinin fındıkta fiyat istikrarına hiçbir katkısı olmayacaktır.  Bizim için gerekli olan fındıkta fiyat istikrarıdır. Bakan beyin dediği gibi Karadeniz’deki arazileri kiralamak, bakımını yapmak, sonrasında fındığı satıp üreticiye para vermek, çok düşük bir olasılık, zor bir olasılık, Karadeniz Urfa gibi değil, Karadeniz sarp arazilerden oluşuyor. Herkes kendi işini yapsın. Ne demek fındık üreticisinden bahçesini alıp ona sadece para ödemek. Herkes işini yapsın. Neden üreticiyi bağından bahçesinden uzaklaştıracak bir uygulama. Neden zaten göç veren bölgede göçü arttıracak hiç olmayacak bir işe başlamak. Sayın Bakanımız bölge insanı sizden ürününe destek istiyor. Desteği alsa zaten kendi bakımını yapar. Önemli olan fıntıkta bir taban fiyat açıklanması. Ama 10 TL taban fiyat açıklamak üreticiye destek olmak değil köstek olmaktır. Bu yeni bahsettikleri projede fındıkta fiyat istikrarına bir katkı sağlamaz, belki ürünün miktarı çoğalır, belki ürünün kalitesi artar ama fiyata destek olmaz. Fındık üreticisini ürününe sahip çıkacağı projelerle desteklemek yerine bağından bahçesinden uzaklaştıracak projeler mantıkla bağdaşmamaktadır. Fındıkta sorunun çözümü 3 ana maddeye dayanır. FİSKOBİRLİK Devlet tarafından desteklenip ciddi ve kontrol edilebilir ir şekilde devreye girmeli. Fındıkta taban fiyat uygulanmalı. Ürünü milli ürün statüsüne kavuşturulup dünya pazarına sunulacak bir marka yapılması. Sayın Bakanımız bunları hayata geçişe hiç öyle işlerle uğraşmaya gerek kalmaz’ ifadelerini kullandı.