“ATAMALAR İHTİYAÇLAR ÜZERİNE YAPILDI”

Toplantı açılışında görev başında 3 ayı tamamladıklarını ifade eden Başkan Zorluoğlu, “3 aylık süreç içerisinde ilk olarak teşkilat yapısını gözden geçirdik ve ihtiyaç üzerine gerekli değişiklikleri yaptık. Kapatılan, birleştirilen veya yeni açılan daire başkanlıklarımız oldu. Personel ve yer bakımından planlamalarımız sürüyor. Ortahisar Belediyesi yeni hizmet binasına taşındığında yer sıkıntımız büyük oranda ortadan kalkacak. Yeni teşkilat yapısına göre personel ve ofis planlaması yapacağız” dedi. 

Atama ve yer değişiklikleriyle ilgili olarak da belediye hizmeti yürüten idarecilerin bir bayrak yarışı içinde olduğunu ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Hiçbir makam hiçbir yöneticiye sonsuza kadar verilmemiştir. 3 aylık izleme ve değerlendirmelerim sonucunda kanunların da bana verdiği yetkiyi kullanarak yönetim kademesinde değişiklikler yaptım. Görevden alınan arkadaşlarımıza hizmetleri için teşekkür ediyor, yeni atananlara ise Yüce Allah’tan muvaffakiyetler diliyorum” şeklinde konuştu.

BAZI YETKİLER DEVREDİLECEK

Büyükşehir belediyelerinin teşkilatlanma modeline dair değerlendirmeleri sırasında, önümüzdeki günlerde yetkilerinin bir bölümünü Genel Sekreter Ahmet Adanur’a, genel sekreter yardımcılarına ve daire başkanlarına devredeceğini açıklayan Başkan Zorluoğlu, “Bürokrasi anlamındaki işler genel sekreterimiz aracılığıyla yürütülecek. Ben de stratejik düzeyde kararlar alan, büyükşehir belediyesinin hedeflerini belirleyen, denetleyen, gözlemleyen, aynı zamanda da eksikleri giderme ve kaynak bulma gibi belediyenin en önemli meseleleriyle ilgilenen bir konumda olacağım” diye konuştu.  

EKİP RUHU VE KOORDİNASYONUN ÖNEMİ

Ekip anlayışıyla çalışacaklarını anlatan ve yönetimdeki tüm birimlerin birbirinden haberdar olmasını isteyen Başkan Zorluoğlu, “Büyükşehir belediyesinin çalışmaları, projeleri ve hedeflerinden haberdar olursak kopuk olmayız. Bu anlamda daire başkanlıklarımız arasındaki koordinasyon çok önemlidir. Hizmetlerin verimli ve süratli şekilde yürütülmesi için bu elzemdir. Çok büyük bir yük ve sorumluluğumuz var. Büyükşehir belediyesinin yaptığı hizmetler, projeler, iş ve işlemler, kamuoyunca yakından takip ediliyor. Bu nedenle yöneticiler olarak sorumluluklarımızın ağır olduğunu bildirmek isterim. Yeni bir yönetim anlayışı getireceğimizi ve teşkilat yapısını bu anlayışa göre dizayn edeceğimi söylemiştim. Belediyemizin kurumsal kapasitesini artırma noktasında gerekli adımları da kısa sürede atacağız. Yönetici arkadaşlarımızdan istirhamım yeni bir heyecanla görev ifa etmeleridir” ifadelerini kullandı. 

MALİ YAPIYI İYİLEŞTİRECEK YOLLAR ARANIYOR 

Tüm daire başkanlarından, seçim kampanyası sırasında hazırlattığı proje kitapçığını temin etmelerini isteyen Başkan Zorluoğlu “Bu kitapçıkta yer alan projelerimizi incelemenizi ve bu projelerle ilgili üzerinize düşen sorumluluğu üstlenmenizi istiyorum. Orada önemli proje ve vaatler var. İnşallah, imkânlar ölçüsünde 5 yıllık görev süremizde bunları hep birlikte hayata geçireceğiz. Önceliklerimizden biri de belediyemizin mali yapısını güçlendirmek olacak. Proje ve vaatlerimizin hayata geçmesi açısından bu konu önem arz ediyor. Şehrimizin genel bütçeden aldığı pay ile ilgili sıkıntıyı, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ankara’da gerekli mercilere ileterek kaynaklarımızı daha da artırmak için temaslarda bulunduk” dedi.

Belediye gelirlerinin sadece bütçe payından ibaret olmadığını anımsatan Zorluoğlu, “Belediye olarak kendi öz gelirlerimiz de var. Bu gelirler üzerinde çalışmalıyız. Örneğin; geride kalan 3 aylık süreçte gözlemlerim ve edindiğim bilgiler, piyasadan alacaklarımız bulunduğunu gösteriyor. Bunların tahsilatı için hukukî yollar dâhil gerekli adımları atacağız. Daire başkanlıklarımız da gelir artıracak faaliyetleri kendi görev alanları açısından değerlendirerek bu anlamda gayret göstermelidir. Kendi kendisini finanse edebilen katlı otopark gibi projelere de ihtiyacımız var. Özetle, gelir artırıcı, gider azaltıcı çalışmalar yapacağız. Buna personelin etkin kullanımını da eklemek isterim” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇOK ÇALIŞMAMIZ LAZIM”

Toplantının devamında büyükşehir belediyesinin çalışmalarını ön plana çıkarmak için tüm birimlerin çok çalışması gerektiğine de vurgu yapan Başkan Zorluoğlu, tempolu bir çalışma şekliyle, tüm güç ve kaynaklarını alanda görünür olmak ve alana hâkim olmak için kullanacaklarını söyledi. 

TÜM PERSONELİN GÖZÜ ŞEHİRDE OLACAK

Belediye üst yönetimi başta olmak üzere tüm personelinden; çevreye, sokaklara, caddelere kısacası şehrin tamamına belediyeci gözüyle bakmasını isteyen Başkan Zorluoğlu, “İdareci arkadaşlarımın ve personelimin ‘Görev alanım değil, benim işim değil’ gibi bir yaklaşım sergilemelerini doğru bulmam. Şehirde yüzlerce gözümüzün olması, eksikliklerimizin giderilmesi açısından çok önemlidir. Şehre bundan böyle bu gözle bakmanızı istiyorum” diye konuştu. 

“SOKAK ÇALGICILARINA DOKUNMAYIN”

Bu şehirde yeni yönetim olarak, kültür ve turizm alanında yeni işler, yeni projeler ortaya koymak durumunda olduklarını anlatan Başkan Zorluoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Şehirde etkinlik noktasında büyük eksiklikler görüyorum. Trabzon’da süratle yeni etkinlikler düzenlemeli, hemşehrilerimizi kültür sanat faaliyetleriyle daha çok buluşturmalıyız. Ayrıca zabıta ekiplerimizin Uzun Sokak ve Meydan gibi hemşehrilerimizin yoğun kullandığı mekânlarda müzik yapan, horon oynayan gençlere anlayışla yaklaşmalarını istiyorum. Eğlenen insanlardan kimseye zarar gelmez. Sıkıcı ve mutsuz şehirler değişip gelişemez. Başkalarına rahatsızlık vermediği sürece zabıta görevlilerimiz bu tür etkinliklere müsamaha gösterecek. Öte yandan, dilenci ve işportacılara kararlı şekilde müdahaleye devam edeceğiz. Kaldırım işgalleri konusunda da taviz vermeyeceğiz. Ayrıca belediyenin mülkü olup kirada bulunan yerlerle ilgili de denetim mekanizması kuracağız.” 

Toplantının devamında geçtiğimiz hafta Ankara’da yürüttüğü temaslar hakkında hazırunu bilgilendiren Başkan Zorluoğlu, yatırım ve projeler için temin edilen kredilerin nerelerde kullanılacağını detaylarıyla anlattı.

Son bölümde, yönetim kadrosuna iletişim konusunda tavsiyelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, tüm çalışma arkadaşlarını sahada görmek istediğini ve telefonlarının 7 gün 24 saat ulaşılabilir olmasını beklediğini dile getirerek, kendisine de zaman mefhumu gözetmeksizin telefonla ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.