EKOMETRE

Şenol YOLCU

Arsin’in Handikapı

Geçtiğimiz ay hatırlarsanız Araklı’nın sanayisi ekonomisi ve ticari yapısını araştırıp 36 sayfa altında ilave olarak gazete ile verdim.

Yaptığım araştırmada Turizmin öne çıktığını, Turup merkezinde Arapların, Araklı’nın çehresini değiştireceğine inandıkları projeyi sizlere aktarmıştım. Kale’deki değişimin Araklı’ya hava katacağını ekonomi ve sanayi alanındaki çalışmalardan kısaca bahsetmiştim. Bundan sonra gelişmeler Araklı Halkı Tarafından İzlenecek.

Gelelim diğer ilçelere. İlçelerimiz il kaynaklarına bakmadan geliştirdikleri projelere sıkı sıkı sarılıyorlar. Gelişiyorlar da…

İşte bunlardan biri daha; Arsin.

40 sayfalık ARSİN – O.S.B ilavem okuyuculara ulaştırıldı.

ARSİN’ İzledim:

Arsin, dedikleri gibi Trabzon’un sayfiye alanı. Yerel halk sakin, her ne kadar geleceğini fındık ürününe bağlamış olsa da gelişen olayları endişe ile takip etmekten geri duramıyor.

Ekonomi ve sanayi alanındaki gelişmeler Arsin’i neredeyse hiç ilgilendirmiyor.

Çünkü;

İlk Organize Sanayi Bölgesi:

Tarihler 1990’ları gösterdiğinde Trabzon’un ilk organize sanayi bölgesinin (OSB) Arsin olarak açılandığında yöre halkını heyecan sardı. Arsa sahipleri, Arsin’de iş yapan esnaf, işsiz gezen yüzlerce işsiz bir anda umutlarını OSB’ye bağladılar. Ama yanıldılar. Hayal ettiklerinin hiç biri olmadı. Olamazdı da.

OSB’de yatırım yapan firmalar zaten faaliyette idiler. Arsa sahipleri ise; arsalarını yüksek fiyattan satacaklarını beklerken, değerinin altında ellerinden alındığını görmek O’nları mustarip etti. Geriye sadece; ‘çocuğuma iş imkânı bulurum’ beklentisi kaldı.

Konu sanayileşmek adına olunca ‘EYVALLAH’ dediler.

Bir örnek vermek istiyorum. Arsin’de sigorta sektöründe hizmet veren sayın Mustafa Gürsoy. Gürsoy, 1993 yılından bu yana sektörde hizmet veriyor. Sıkıntısını ise: “Organize sanayi Bölgesi’ndeki firmaları işim gereği tek tek dolaştım. Sigorta işlerinizi takip edeyim dedim. Beni iyi niyetli karşıladılar ama bu güne kadar tek bir sigorta yaptıramadılar”. Bu söz manidar. Arsin’i de düşünmek gerek.

İnanıyorum ki daha birçok sektör temsilcisinin sorunu aynı.Şimdi Arsin’in yeni bir beklentisi var. Yatırım ve Endüstri Adası

Yatırım ve Endüstri Adası:

Her Arsinlinin, Trabzonlunun hatta Türkiye’nin beklediği proje. İlk proje bin 800 dönüm olarak açıklandı. Ardından O.S.B ve Hekimoğlu Döküm firmasının talepleri karşısında alan 2 bin 800 dönüme çıkarıldı Yatırım denizi doldurularak inşa edilecek ilk proje olarak Türkiye’ye tanıtılacak. Projede eksik bölümler bırakılmayarak Liman da dahil edildi.

Birçok kesimin ilgilenmesine rağmen, proje Trabzon kamuoyuna tanıtılmadı ama OSB nin iki katı büyüklüğünde serbest bölge özellikleri taşıyan 10 bin kişinin istihdam edileceği yapıya sahip.

Arsinliler Bu Yapıdan Ne Bekliyor:

Şunu açıkça söyleyeyim. Arsinliler buradan fazla bir şey beklemiyorlar. Ama Arsin’e ne katacağını biliyorlar. Daha güçlü bir Arsin için daha güçlü nüfus katkısı.

Böyle bir yatırım Trabzon’un hiçbir ilçesinde yok. Devlet bu projenin sahibi olarak görülüyor. İlçe belediyesi bakanlarla projeyi yürütmeye çalışıyor. Hemen her kesim projeyi sahipleniyor. Bu sahiplenme projenin geleceğini belirliyor. Her ne kadar temelinin ne zaman atılacağı bilinmese de, en erken tarih 2018 yılını gösteriyor gibi.

MOBİAD Arsin’i Seçti:

Arsin’de hayata geçen bir başka proje ise MOBİAD’ın üstlendiği Mobilya Kent Projesi. MOBİAD Başkanı Alper Bektaş, proje hakkında şunları söyledi.

“Mobilya Kent Projemiz şehrimizin bölgedeki konumunu da güçlendirecek, Trabzon’u Ortadoğu ve Kafkaslar için sektörel bazda çekim merkezi haline getirecek büyük bir projedir. Projemiz 223 dönüm arazi üzerine kurulacak ve bin 500 kişi istihdam edilecek. Yaklaşık 450 milyon TL olan Mobilya Kent Projesi, ilçeyi şimdiden heyecanlandırıyor”.

Bizde heyecanlanıyoruz. Çünkü bu projeyle Trabzon kazanacaktır.

Bir başka sektör eki çalışmamda görüşmek üzere…