Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün et ürünlerinde yüzde 25-35 indirimin yanı sıra 30 çeşit üründe indirim yapılacağını açıklamıştı.

Tarım Kredi Kooperatif Marketleri’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile enflasyonla mücadele kapsamında başlattığı temel tüketim ve et ürünlerinde kapsamlı indirim kampanyasının detayları belli oldu.
Kampanya kapsamında 30’un üzerinde temel tüketim ürününde 15 Ağustos 2022 Pazartesi günü itibarıyla indirimli fiyat uygulanmasına geçilecek.

ETTE HAZIRLIK YAPILIYOR
Et ürünlerinde ise Et ve Süt Kurumu tarafından temin edilecek ürünler, kasap reyonu bulunan Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde ivedilikle, kasap reyonu bulunmayan marketlerde ise gerekli hazırlık çalışmalarının yapılmasının ardından paketli olarak en kısa sürede indirimli şekilde satışa sunulacak. Et ürünlerinde uygulanacak indirimlerin duyurusu ayrıca yapılacak.

1400 NOKTADA FAALİYETTE
Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, 1400’e yakın hizmet noktasında vatandaşlarla buluşuyor. Yapılan açıklamada, “Tarım Kredi Kooperatif Marketleri hem üreticilerin hem de tüketicilerin beklentilerini karşılarken, ülke ekonomisine ve vatandaşların bütçesine katkı sağlama bilinciyle hareket ediyor. Tarım Kredi Kooperatif Marketleri gelecek dönemlerde de imkan ve fırsatları kullanılarak yeni indirim kampanyalarını kamuoyuyla paylaşmaya devam edecek” denildi.

HANGİ ÜRÜNLERİN FİYATI DÜŞECEK?
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından indirim uygulanacak ürünler şöyle: Makarna, un, salça, pirinç, bulgur, mercimek, nohut, fasulye, şeker, ayçiçek yağı, zeytinyağı, tavuk ürünleri, tam yağlı süt, yarım yağlı süt, yumurta, peynir, tereyağı, bal, zeytin, çay, Türk kahvesi, patates, kuru soğan, karpuz, kavun, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, sıvı sabun, peçete, rulo havlu, kolonya, bebek bezi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ şu ifadeleri kullandı:
"Geçtiğimiz aylarda sosyal medyada marketlerde yağ bulunamıyormuş imajı yaratıldı. Ve 7 Mart günü 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 300 liraya kadar çıktı. Üreticiler anormal bir durum olmadığını söyledi. Bizim bu olaya dikkat çekmemizin ardından fiyatlar yarı yarıya düştü. 12 Ağustos itibarıyla marketlerde yağ 150 liraya satılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir ise şu ifadeleri kullandı: "Burada herhangi bir mal eksikliği yokken, gıdada darbe yapamaya çalıştılar. Devletin tarıma el koyması lazım. Biz özel sektörün eline düşersek yanarız. Var olan ayçiçek yağını yok diyerek vatandaşı markete yönlendirdiler. Daha sonra karaborsa olarak 300 liraya vatandaşa ayçiçek yağını sattılar."

500 BİN TENEKE YAĞ SATTILAR
2 haftada 500 bin teneke yağ sattılar. 90 lira olan yağı 300 liraya sattılar. Burada bir vurgun var. Böyle bir serbest piyasa yok. 'Kooperatif marketlerinde indirim var' dedi devlet. Piyasa bununla birlikte normale dönecek.

TARIM KREDİ'DE YAPILAN İNDİRİM ZİNCİR MARKETLERE YANSIYACAK MI?

Olması lazım. olması gerekiyor. Mazot 30 liraya çıktı. Nakliye arttı. Fiyatlarda yükselince 'biz zam yapmak zorunda kaldık' dediler. Şimdi akaryakıt geriledi. Peki bu düşüşe rağmen neden fiyatları aşağı düşürmüyorsunuz.

FİYATI DÜŞÜRMEK ZORUNDALAR! YÜZDE 600'LÜK BÜYÜK FARK
Fiyatlar düşmeye başladığında herkes kulağının üzerine yatıyor. Devletin Tarım Kredi hamlesi bizim arzu ettiğimiz hamleydi. Bizim ürettiğimiz üründen yüzde 600'lük bir kazançla beraber tüketiciye satılıyor. Böyle bir ticaret olur mu? Böyle devam ederse onlar da fiyatı düşürmek zorundalar.

ŞEKER FİYATLARI
Biz böyle rakamları gördükçe üretim şevkimiz kırılıyor. Fiyatlarda çok büyük fark var. Bunun adı resmen vurgun. Benden alacaksın 7 liraya satacaksın 20 liraya... Böyle bir ticaret yok. Böyle bir düzen olmaz. Devlet işe el attı. Buna ağır yaptırım getirecekler. Yaptırımlar ağırlaştıkça bu fırsatçılar aradan çıkacaktır."