Türkiye

Büyükşehir sayısı 29'a çıkacak

Törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve bazı milletvekillerinin yanı sıra, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Vali Vekili Ardahan Totuk, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Füzün, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, kurum ve kuruluş temsilcileri, il genel meclisi üyeleri, köy muhtarları ve çok sayıda kişi katıldı.

Ülkenin en ciddi sorununun sağlıksız yapılar olduğunu ifade eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kentsel dönüşüm yasasının Meclis'ten geçtiğini ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. Şehirlerdeki sorunların kanun ile çözülmeye çalışıldığını, köylerin ise sorunlarının devam ettiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:"Evini yıkıp yeniden yapmak isteyenler var. Köylerde bu durumda olanlar 'kaçak yapı' yapmış oluyor. Ceza aldıkları gibi elektrik ve su gibi sıkıntıları da görüyorlar.Artık her şey kural ve usulüne uygun yapılmak zorunda. İster köyde, ister şehirde yaşayalım en değerli varlığımızı, canımızı, varlığımızı korumak ve yaşamımızı devam ettirmek zorundayız. İnsanlar neden bu yola başvuruyor? Maliyet ve bürokrasinin fazla olması sıkıntıyı getiriyor. İzinler, proje derken 30 bin TL ev için 5-6 bin TL para ödemek akıllıca bir iş değil. Köylüler bu parayı ödemek istemiyor. İzmir İl Genel Meclisi ve Özel İdare'nin Yüksek Teknoloji ile yaptığı çalışma var. 11 adet ’tep proje’ hazırlanmış. Sadece depreme dayanıklılık değil yöresel mimari de korunmuş oluyor.Bu yapıları yapmak isteyenler kaymakamlıklarda yapılan protokol ile aşılacak. Daha az bürokrasi ile daha hızlı ev yapılacak. Güzel ve örnek bir proje. İzmir herşeyde olduğu gibi bir adım daha önce"Muhtarlar, kaymakamlar ve yerel yöneticilerin projeye sahip çıkması gerektiğini anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Estetiği, doğal güzelliği ile yeni evler yaşam alanları oluşturulacak. Bu bir fırsattır. Türkiye'de önce İzmir'de bu çalışmalar başlayacak. KÖYDES projeleri kapsamında ciddi kaynaklar aktarıldı. Bazı illerimizin köylerindeki asfalt oranı yüzde 80'i buldu. Son iki yıldan bu yana KÖYDES projesine SUKAP Projesi'ni dahil ettik. Nüfus olarak İzmir'de köylerimiz kan kaybediyor. Nüfus oranı köylerin yüzde 8'e kadar düştü."

Şehirde yaşayan insanların ihtiyaçlarını İzmir'in köylerinin karşıladığını belirten Yıldıırm, şunları söyledi: "Tarımda Antalya ile at başı yarışan bir kent olan İzmir'in Menderes, Bakırcay ve Gediz ovalarında verimli toprakları var. Esas olan kamunun hizmetlerinin aksamadan yürütülmesidir. Hizmetin de tüm kesimlere yaygınlaştırılması önemlidir. Bu hizmetlerin kim tarafından verileceği tartışma konusu oluyor. Hizmetin kimin tarafından verildiğinden çok verilenin layıkıyla verilip verilmediğinin sorgulanması gerekiyor. Bir süredir bazı büyükşehirlerde bütünşehir ve pergel yasası devam ediyor. Bazı elde ettiğimiz tecrübelerimiz var. Bunun sonucunda büyükşehirlerin sayısının artırılması meclisimizin gündeminde. Büyükşehir sayısı 29'a çıkacak. Nüfusu 750 bin ve üzerinde olan şehirler büyükşehir statüsüne çıkmış olacak. Burada yapılan bir temel değişiklik var. Bütün büyükşehirlerde il hudutları büyükşehir hudutları haline gelecek. Pergel uygulaması kalkıyor. Bunun getirisi, götürüsü tartışılacak. Adem-i Merkeziyetçi yönetime geçilmesi için bu önemli bir durumdur. Yerelin gücü artacak. Yerel idare, ihtiyaçları çok daha iyi değerlendirerek kaynakları yerinde kullanma imkanına sahip olacak"