Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi’nin mart ayı toplantıları bugün gerçekleştirildi. Meclisin açılışında Başkan Ahmet Kaya, geçen ayın faaliyetleri hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.
Toplantı, ardından meclis üyelerinin gündem dışı konularda söz alması ve sorular sormasıyla devam etti.
HAK SAHİPLERİ DIŞINDA SATIŞLAR NASIL YAPILIYOR
AK Parti Grup Başkan Vekili Yavuz Şanver, konuşmasında Trabzon’da dün açılışı yapılan Engelsiz Yaşam Parkı’nda emeği geçenlere teşekkür etti. Şanver, şu ifadeleri kullandı: “Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.Bu anlayışla yapılan her hizmetin yanında olduğumuzu özellikle ifade etmek isterim. Trabzon’umuzun bu tür vizyon projelere her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Bu noktada üzerimize düşen her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu, AK Parti grubu adına bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.
Ardından OREKNT’in sermayesi ile ilgili konuyu geçen ay gündeme getirdiklerini hatırlatan Şanver, “Şirketin mevcut sermayesinin ne şekilde kullanıldığına dair talep ettiğimiz bilgiye henüz yazılı veya sözlü bir cevap alamadık. Bu konuda hem kamuoyunun hem de meclisimizin aydınlatılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.
Ayrıca Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesi sürecinde gerçekleştirilen satışların, hak sahipleri dışında nasıl yapıldığı büyük önem arz etmektedir. İleride hukuki sorunlarla karşılaşılmaması adına bu sürecin şeffaf bir şekilde açıklanmasını bekliyoruz. Bu iki başlıkta meclisimizin bilgilendirilmesini talep ediyoruz” dedi.
BİNALARIN PAZARLANMASI İÇİN YENİ ÇALIŞMA YAPILACAK
Başkan Yardımcısı Celal Akaç, “Kamu şirkelerinin olağan durumu, Büyükşehir de her ay bir şirketimizin sermaye artışı oluyor. Çünkü bunlar finanse edilmesi gereken yapılar. Kamu hizmeti görüyor. Ekonomik işlevliğini düşünüldüğü gibi kendi içinde sağlayacak boyutu yok.
Biz bunu izah ederken şunu söylemiştik: Yedek akçe olarak sürecin ilerde sıkışma olasılığına karşı oluşturuyoruz.u ORKENT bünyesinde satışlarımız kademeli olarak devam ediyor. O süreci etkin ve verimli olarak yeni bir planlama içindeyiz. İş yerlerinin kısa sürede satışan ilişkin ciddi çalışma yapıyoruz. Hem kent özelinde, hem de ülke genelinde Trabzon ölçeğinde bu bina ve iş yerlerinin pazarlanmasına yönelik çalışmamız var. Aynı zamanda satışlarımız mütemadiyen devam ediyor.
Ülkede inşaat sektörü büyük krizde. İnsanlarımız konut edinimine yönelmede sıkıntı var. Faizleri yüksek. Alternatif gelir kaynakları paranın değerlendirmesi açısından daha cezbedici..
Piyasada özel olarak iş yapan arkadaşlarımızın çoğu bu noktada. Örneğin Trabzon’da inşaat sektörüne ciddi yatırım yapan nadir arkadaşlarımız var. Ona rağmen bu dönemde ciddi konuyu ele aldık” dedi.
50 MİLYON TL YEDEK AKÇE OLARAK BELİRLENDİ
Şanver, “125 Milyon’dan sonra 50 Milyon TL daha artış yaptık. 125 Milyon bu yedek akçeyi tamamlamıyor muydu? Para tamamen ödendi mi?” Dedi.
Akaç, “125 Milyon TL’lik bütçe artışı bizim dönemimizde olmadı.. Yapılan ve üretilen projeler için kullanıldı” dedi.
Kaya, “Bizim başlattığımız bir uygulama değil. Ortahisar belediyesinde de bizden önce uygulanan bir yöntem” diye konuştu.
DAİRELER AÇIK İHALEYLE SATILACAK
Akaç, “Gerek ORKENT ve gerek diğer şirketleri kamu niteliği taşıyor. Belediyenin şahsiyetinde kurumu şirket.. O açıdan bütün faaliyetler, süreçler yürürlükteki mevzuata kaynaklı yürütülmekte.
Bir kısım daireyi açık ihale yapacağız. İnsanlar teklif verip satın alacaklar. Buna ilişkin de hazırlığımız var” dedi.
AK Partili meclis üyesi Faruk Kanca ise, “Çağlayan Kentsel Dönüşüm ile ilgili çlaşımalar devam ediyor. Sermaye artımızı ile gelen kapitalden, Çağlayan Kentsel Dönüşümüne ne kadar ödeme yapıldı?” Dedi.
Akaç, “50 Milyonluk sermaye artışına ilişkin tek kuruş kullanmadık.
Kamulaştırmalara ilişkin kullandığımız parasal miktar var” dedi.





