Emc, Türkçe dilinde Elektronik Manyetik Uyumluluk anlamına gelen uygunluk standardıdır. Bu standart ile herhangi bir elektronik cihazın yaydığı elektromanyetik enerjinin kontrol altında tutulması hedeflenir. Ayrıca elektronik cihazların birbiri ile uyumlu bir çalışma uygunluğunu tamamlaması için gerekli testlere tabii tutulur.

Bu testler EMI testi olarak adlandırılan elektromanyetik emisyon testlerinden ve uyumluluk testlerinden oluşur. Yapılan işlemlerde elektromanyetik ölçüm cihazları kullanılarak elektronik cihazın yaydığı elektromanyetik gürültü seviyesi ölçülür. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen testte aynı zamanda uyumluluk aşaması için özel bir oda da iki cihaz aynı anda çalıştırılır. Bu işlem de ise test edilen cihazın yaydığı enerji başka bir cihazı etkiliyor mu sorusuna yanıt aranıyor.

EMC Testi Neden Tercih Edilir?

Emc testi firmaların uygunluk belgeleri alması için zorunludur. Uygun belgesi almayan cihazların resmi yollar ile satışı ve ticareti gerçekleştirilemez. Aynı zamanda cihazların ne kadar elektromanyetik engelleyen önlemleri olsa da bu testin yapılması gerekir. Uluslararası piyasada ticareti gerçekleştirmek isteyen firmalar ilk olarak akredite laboratuvar şirketleri ile iletişime geçerek ürünlerini test işlemlerine tabii tutarlar.

Bu işlemler sayesinde cihazın olası hataları engellenmesi bir yana, elektromanyetik enerjisinin standartlara uygun olduğu kanıtlanır. Bu saye de ürünün gerekli belgeleri alması ile uluslararası piyasada ticareti yapılabilir. Bu işlemler için gelişmiş firmaların başında yer alan LVT firması ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: https://www.lvt.com.tr/hizmet/emc-testi