T129 Atak küçük bir helikopter olmasına karşın çok iyi dizayn edilmiştir. Bünyesinde birçok yerli sensör, aviyonik ve saldırı veya savunma amaçlı çeşitli sistemler bulundurmaktadır.

T129 Atak Helikopteri Türkiye'nin terörle mücadelesi açısından çok büyük öneme sahiptir. Örneğin Cirit gibi ucuz bir sistemi kullanabiliyor olması terörle mücadelenin sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir. Yerli sislahların entegrasyoınu ile ciddi anlamda paranın cebimizde kalmasını sağlamıştır. Bu alanda dışa bağımlılığı bitirmiştir.

Ayrıca T129 Atak Helikopteri sayesinde TUSAŞ önemli kabiliyetler kazanmış ve birçok yeni ve milli helikopter projesine imza atmıştır. Helikopter hem sahada hem de teknik kabiliyetler bazında ülkemize önemli kazanımlar sağlamıştır.

T129 Atak Helikopteri İhracatları

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen T129 Atak Helikopteri ilk ihracat başarısını Pakistan'a ve ikinci ihracat başarısını Filipinlere göstermiştir.

Pakistan, Türkiye'den 30 adet T129 Atak Helikopteri almayı planlamaktadır. Ancak bu ihracat ABD'nin motor izni vermemesi nedeni ile yapılamamaktadır. Filipinlere ise 6 adet helikopter ihraç edilecektir. ABD motor konusunda sıkıntı çıkarmamıştır. Yakın bir gelecekte teslimatların, eğitimlerin vs. başlaması planlanmakta.

Ayrıca Sanal Savunma tarafından hazırlanan Atak Helikopteri Fiyatı ile ilgili makaleye de göz atabilirsiniz.

TUSAŞ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen tek ürün elbette T129 Atak Helikopteri değil. TUSAŞ T129'un yanında Milli Muharip Uçak, Hürjet, Aksungur, Göksungur, T625 Gökbey, T629, Elektrikli ve İnsansız T629, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri gibi sayısız proje ve ürüne sahiptir. Bunun yanında uydu projeleri ve Türkiye'de uzay ekosisteminin oluşturulması yönünde de çalışmaları mevcuttur. Aynı zamanda dünyanın büyük birçok havacılık projelerine komponenetler üretmekte ve Türkiye'nin havacılık ürünlerinin çoğunun modernizasyonunu üstlenmektedir.

TUSAŞ aynı zamanda 2019 yılı itibari ile ASELSAN'ı geçerek Türkiye'nin AR-GE şampiyonu olmuştur. Şirket yakın bir zamanda 10.000 çalışana ulaşarak bu alanda da bir rekor kırmıştır.