Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi’nin sadece bir çevre duyarlılığı çalışması değil, insanlığın geleceği adına bir zorunluluk hareketi olduğunu belirterek, "Kamu kurumlarımız, hastanelerimiz, okullarımız, fabrikalarımız, üniversitelerimiz bu işin öncüsü olsun. Ülke çapında bir seferberlik başlatalım. Alışveriş merkezlerini, restoranları bu sürece katalım. Sonra bireylere ulaşalım, toplumu teşvik edelim. Sıfır atık farkındalığı dalga dalga evlere de yayılsın" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’nin tanıtım programı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi. Emine Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada "Öncelikle kamu kurumlarında ama nihai olarak tüm Türkiye’de yaygınlaşmasını umduğumuz Sıfır Atık Projesi sadece bir çevre duyarlılığı çalışması değil, insanlığın geleceği adına bir zorunluluk hareketidir. Bize emanet edilen tabiatı gelecek nesillere layıkıyla devredebilmek boynumuzun borcudur. Ne yazık ki kimyasalların çevremizi kuşattığı doğallığın nostaljik bir mevzu haline geldiği günümüzde insanoğlunun attığı neredeyse her adım yerkürenin dengesini bozmakta" dedi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ANCAK ATIKLARIN KONTROLÜ İLE MÜMKÜNDÜR"

Dünya Bankası raporlarına göre yılda 1.3 milyar ton evsel atık miktarlarının 2025 yılında 2.2 milyar tona ulaşmasının beklendiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Oysa eskiden üretim fikrinin içinde çöpe yer yoktu. Her şeyin kendine has bir faydası vardı ve hemen her şey tekrar kullanılıyordu. Organik atıklar hayvan yemi veya gübre olarak yaşama geri dönüyordu. Fakat bugün üretim için harcadığımız çaba kadar tükettiklerimizin verdiği zararı bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Çevre yönetimi tüm dünyanın en büyük sorunu haline gelmiştir. Teknoloji hayatımıza yeni imkanlar getirse de bizden çok şeyi alıp götürdü. İsraf gündelik hayatı kuşattı. Üretim ve tüketim ahlakını dönüştürdü maalesef. Bu bağlamda çevre dostu bir yaşam modeli artık tüm dünyanın arayışıdır. Bunun ilk adımı sıfır atıktır. Sürdürülebilir kalkınma ancak atıkların kontrolü ile mümkündür. Zira atıklar kılık değiştirmiş enerji kaynaklarıdır. Ülkemizde oluşan evsel atıkların yüzde 52’sini organik atıklar, yüzde 20’sini plastik atıklar oluşturmaktadır. Bu oranlara baktığımızda atıkların büyük kısmının değerlendirebilir olduğu görülür. Bu noktada atık yönetiminin en temel unsurunun atıkların kaynağında ayrışması olduğunu söylemeliyiz. Yani her şey evimizde iş yerimizde başlıyor. Bireysel bilinç son derece önemli."

"Bireysel bilinç çok önemlidir. Ama kurumsal kararlılık da en az onun kadar önemli" diyen Erdoğan, "Dünyadaki başarılı atık yönetim örnekleri de bunu gösteriyor. Sıfır atık yaklaşımını kurum kültürünün bir parçası haline getirmek bu işin özünü oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

"ÜLKE ÇAPINDA BİR SEFERBERLİK BAŞLATALIM"

Programa katılan Türkiye’nin seçkin kurumlarının başkanlarına, yöneticilerine, belediye başkanlarına, yazarlara, akademisyenlere seslenen Erdoğan, "Sizlerden özellikle rica ediyorum; sıfır atık kültürünü yaygınlaştıralım. Sizlerin kararlılığı binlerce insanda bilinç uyandıracak, sizlerin gayreti tonlarca atığı ekonomiye kazandıracaktır. Kamu kurumlarımız, hastanelerimiz, okullarımız, fabrikalarımız, üniversitelerimiz bu işin öncüsü olsun. Ülke çapında bir seferberlik başlatalım. Alışveriş merkezlerini, restoranları bu sürece katalım. Sonra bireylere ulaşalım, toplumu teşvik edelim. Sıfır atık farkındalığı dalga dalga evlere de yayılsın. ’Ayrıştırmak bilinçtir’ diyerek evde, okulda, iş yerinde, fabrikada kağıdı gıdadan, camı metalden ayrıştıralım. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde biz bu çalışmayı etkin bir şekilde başlattık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın rehberliğinde bir sistem kurduk personelimizi eğittik. Tabiatı bekçiyle değil, bilinçle koruyacağız inşallah. Her türlü ürünü tasarım aşamasından paketleme aşamasına kadar tekrar kullanılabilirlik ilkesine göre üretelim. Organik atıkları kompost gübreye dönüştürerek tabiata düzen katalım. Öncelikle kurumlarımızda sonra tüm hastanelere tüm hanelere ayrıştırma bilincine ulaşmayı temenni ediyorum" açıklamasında bulundu.

"YAPILAN BU ÇALIŞMAYLA 766 AĞAÇ KURTULMUŞ OLDU"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise "Eskiler derlerdi ki hayat 4 şey üzerine kaim. Toprak, su, hava ve enerji. Aman ha bunu kirletmeyin, bozmayın, tahrip etmeyin. Eğer bunları tahrip ederseniz tabiat sizden intikamını alır. Nasıl alır afetlerle, kimi yerde kuraklıkla, kimi yerde sellerle. Bu felaketlerden kurtulabilmek için bizim dışarıya attığımız atıkları böyle projelerle değerlendirip tabiatı tahrip etmemek gibi büyük bir sorumluluğumuz var" değerlendirmesinde bulundu.

Hava kalitesini izleme ağı bakımından eskiden neredeyse birkaç yerde istasyon varken, şimdi 81 ilde 253 yerde 24 saat tüm ülkenin hava kalitesinin izlendiğini anlatan Özhaseki, gürültü haritalarının da çıkarıldığını 2019’a kadar Türkiye’nin her köşesindeki gürültü haritalarının çıkarılmış olacağını bildirdi.

Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2023 yılında da evlerimizden dışarıya attığımız ne kadar sıvı atık varsa hepsini temizlemiş olarak tabiata dönecek. Bugün bir seferberlik başlatıyoruz. Önce kendimizden başlayarak sonra tüm kamu kurumlarını dalga dalga yayılarak topluca insanların bulundukları yerlerde okullar, yurtlar, hastaneler, askeri birlikler ve kamu kurumlarında belli sayıdan yüksek miktarda insan çalıştıran tüm iş yerlerinde bu projemizi tamamıyla yaygınlaştırıp 2018 yılı itibariyle Ankara’ya tamamıyla bu konuda hakim olmak istiyoruz. Belediyelerimize vereceğimiz teşviklerle yerinde ayrıştırma projesini hızlandırmak istiyoruz. böylelikle hem çevreyi kirletmemiş olacağız hem de o atıklarımız ekonomik bir değer olarak karşımıza çıkacak. Sadece Bakanlığımızda yapılan 4 aylık çalışmanın neticesini vermek istiyorum. 4 aylık yaptığımız çalışmalarda tam 45 ton kağıt ayrıştırmış olduk. Aynı zamanda 11 ton plastik, 2,5 ton cam, 1 ton metal ayrıştırmış olduk. Sadece kağıttan elde ettiğimiz karımız şu, 766 tane ulu ağacı kesilmekten kurtarmış olduk. Yapılan bu çalışmayla 766 ağaç kurtulmuş oldu. 8 ton sera gazı salınımını azalttık. 165 varil petrol kullanımını engelledik."

Programda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Mühendisi Hülya Çakır da ‘Sıfır Atık Projesi’yle ilgili sunum yaptı.

Konuşmaların ardından Bakan Özhaseki eşi Neşe Özhaseki ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a atıkların geri dönüşümüyle yapılan bir hediye takdim etti.

(Pelin Üzek Kılıç - Ömer Çetin - Nurullah Geylani / İHA)