Bu korumaya bebeklerin cildi de dahildir. Henüz yeni tanışmış oldukları dünyada kullanılan birçok kimyasal madde bebeklerin cildine zarar verebilir. Bu nedenle bebeklerin cildine en çok temas eden kıyafetleri de ayrı bir özenle ve dikkatle yıkanması gerekir. Özellikle de yeni anneler ve anne adayları tarafından çokça merak edilen ‘Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı? Sorusunun cevabı yazının devamında bulunmaktadır.

Bebek Kıyafetleri İlk Kullanımdan Önce Yıkanmalı mı?

Kıyafetler tüketicilere ulaşmadan önce uzun bir yolculuktan geçerler. Kumaşlar, üretim esnasında, dağıtım aşamasında ve satışı sırasında birçok farklı ortamla temas ederler. Yolculuk boyunca hangi noktalara temas ettikleri, ne tür ortamda bulunduklarını tahmin etmek oldukça zordur. Bu yolculuk esnasında bebek kıyafetlerinin de zararlı bakteriler ve mikroplarla karşılaştığını varsayarak bebeklere giydirmeden önce yıkanmaları daha doğru ve hijyenik olacaktır.

Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır?

Bebeklerin ciltleri doğumdan sonra da gelişmeye devam eder. Bebeklerin doğdukları ilk andan 1 yaşlarına kadar deri tabakaları hala ince ve hassas yapıdadır. Daha sonrasında ise deri tabakaları gelişimini sürdürerek dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale gelir. Bu da özellikle ilk zamanlar bebeklerin bakteri ve virüslere karşı açık hedef olmalarına sebep olur. Bu nedenle bebek kıyafetlerini yıkarken bazı hususlara ayrıca dikkat edilmelidir. Bebekler kadar hassas olan bebek kıyafetlerinin de zarar görmeden, doğru bir biçimde temizlenebilmesi için aşağıdaki detaylara özen gösterilmelidir:

Kıyafetler Renklerine Göre Ayrılmalı

Yetişkin kıyafetlerinde olduğu gibi bebek kıyafetleri de renklerine göre ayrılmalıdır. Genel olarak Erkek bebek kıyafetleri daha çok kırmızı, mavi, lacivert, koyu renk tonlarında, kız bebek kıyafetleri ise pembe, mor gibi daha canlı renklerde üretilir ve tercih edilirler. Bu renklerin bir arada yıkanması renklerin birbiri ile karışmasına neden olabileceği için yıkama öncesi bebek kıyafetlerini renklerine göre ayırmak daha doğru olacaktır.

Bebek kıyafetleri yıkanmadan önce beyazlar, açık ve koyu renkliler olarak birbirinden ayrılmalıdır. Beyaz, krem rengi gibi renkler beyazlar olarak; pembe, sarı, mor gibi renkler açık renk olarak; mavi, lacivert, koyu gri, siyah gibi renkler ise koyu renkliler olarak ayrılarak çamaşır makinesinde ayrı yıkanmalıdırlar. Böylece kıyafetlerin renkleri birbirine geçmediği gibi kullanım süreleri de uzayacaktır.

Bebek Kıyafetleri Yetişkin Kıyafetleriyle Karışmamalı

Bebek kıyafetleri ne kadar kirli olursa olsun yetişkin kıyafetleriyle aynı kir seviyesinde olmazlar. Yetişkinler kıyafetleri ile çeşitli ortamlarda bulunurken bebekler izole ve hijyenik ortamlarda bulunurlar. Bu nedenle yetişkin kıyafetlerinde, bebek kıyafetlerinde olmayan farklı mikrop ve bakteriler yer alabilir. Bu mikrop ve bakterilerden bebekleri korumak amacıyla kıyafetleri de ayrı şekilde yıkanmalıdır.

Bebek kıyafetlerinin yalnızca yıkama esnasında yetişkin kıyafetleriyle ayrılması yeterli hijyeni sağlamayacaktır. Bu nedenle kirli yetişkin ve bebek kıyafetleri ayrı noktalarda biriktirilmelidir. Bebek kıyafetleri için ayrı bir çamaşır sepetinin oluşturulması hem kıyafet ayrıştırmayı kolaylaştıracak hem de bebek kıyafetlerini yetişkin kıyafetlerinde bulunan bakterilere karşı koruyacaktır.

Hem yetişkin hem bebek kıyafetleri aynı gün içerisinde yıkanacaksa ilk olarak bebek kıyafetlerini yıkamak daha doğru olacaktır. Yetişkin kıyafetlerinde bulunan mikrop ve bakterilerin yanı sıra yıkama esnasında kullanılan kimyasal deterjanların da çamaşır makinesi içerisinde kalma olasılığını göz önünde bulundurarak ilk bebek kıyafetlerini yıkamak hijyen açısından fayda sağlamaktadır. Bunların yanında bebek kıyafetlerini yıkamadan önce çamaşır makinesinin hijyenin kontrol etmek de önemlidir.

Nemli Kıyafetler Çamaşır Sepetinde Bekletilmemelidir

Nemli ortamlar mikrop ve bakterilerin oluşumu için oldukça uygun olan alanlardır. Bu nedenle nemli alanlarda mikrop ve bakterilerin üremesi daha hızlı bir şekilde olur. Buna bağlı olarak da küflenmeler meydana gelir. Islak ve nemli kıyafetlerin uzun süre çamaşır sepetinde beklemesi sonucu kıyafetler üzerinde küf oluşur. Bu nedenle nemli kıyafetler uzun süre çamaşır sepetinde bekletilmemeli, çamaşır makinesinde yıkanacak başka çamaşır yok ise elde yıkama yoluna gidilmelidir.

Kıyafetler Doğru Sıcaklıkta Yıkanmalı

Özellikle de bezlerin, aşırı kirli ve lekeli kıyafetlerin sıcak su ile yıkanması hijyen açısından oldukça önemlidir. Ancak aşırı sıcak su bebek çamaşırlarına zarar vererek hem küçülmelerine hem de kullanım ömürlerinin kısalmasına sebep olabilir. Bu nedenle doğru kıyafetler için doğru ısı kullanılması oldukça önemlidir. Bebeklerin beyaz ve yoğun kirli çamaşırları 40 derece sıcaklıkta yıkanmalıdır. Renkli ve az lekeli çamaşırları ise 30 derece sıcaklıkta yıkamak dezenfekte edilmeleri için yeterli olacaktır.

Bebek çamaşırlarında kurumuş ve geçmesi zor lekeler söz konusu ise 30-40 derece sıcaklıkta ön yıkama yapılabilir. Böylece lekeler ilk olarak yumuşatılarak çıkarılmaları daha kolay hale gelir.

Üzerinde Kalıntı Bulunan Bebek Kıyafetleri İlk Olarak Arındırılmalıdır

Bebek kıyafetlerinde bebeklerin doğası gereği leke, kusmuk gibi kalıntılar olabilmektedir. Böyle durumlarda ilk olarak bebek kıyafetleri arındırılmalı, daha sonrasında diğer yıkanacak kıyafetler ile birlikte çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Arındırma işlemi için kalıntı bulunan kıyafetler yıkama öncesinde farklı bir suya bastırılarak üzerlerindeki ağır kalıntılardan temizlenebilirler.

Doğru Deterjan Seçimi Oldukça Önemli

Yetişkinler için tercih edilen birçok çamaşır deterjanı zorlu kirleri çıkarabilmeleri ve yüksek performans sağlayabilmeleri amacıyla kimyasal maddeler kullanılarak üretilmektedir. Bu kimyasal maddeler bebeklerin en yakın temasında olan kıyafetlerinde bulunmaması gereken, bulunduğu halde bebeklere zarar verebilecek maddelerdir. Bu kimyasal maddeler sonucu birçok bebek egzama, sivilcelenme, kızarma gibi cilt sorunu yaşayabilmektedir. Bu nedenle bebek kıyafetlerini yıkarken bebek kıyafetleri için özel olarak üretilen içeriği temiz olan deterjanlar tercih edilmelidir. İçeriği temiz olan bebek deterjanları:

  • Boya, paraben, klor, fosfat, SLS, SLES bulunmamalıdır.
  • Bebekler için tercih edilen deterjanın kokusuz olmasına da özen gösterilmelidir.
  • Dermatolojik olarak test edilmiş olmalıdırlar.

Bebek kıyafetlerini yıkarken gereğinden fazla deterjan kullanmak doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Fazla kullanılan deterjanın durulanması da zor olacaktır. Buna bağlı olarak bebek kıyafetlerinde deterjan kalıntılarının olması da muhtemeldir. Bu deterjan kalıntıları bebeklerde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedirler. Bu nedenle bebek kıyafetlerini yıkarken gereğinden fazla deterjan kullanılmamalıdır.

Ürün Etiketlerindeki Yıkama Talimatları Okunmalıdır

Her yeni kıyafetin içerisinde kıyafetin yıkama talimatlarını içeren etiketi bulunur. Bu etiketler üzerinde yazan yıkama talimatları kıyafetlerin en doğru şekilde yıkanmasını ve daha uzun süreli kullanılmasını sağlar. Bu nedenle bebek kıyafetlerini satın alındıktan sonra içlerinde bulunan ürün etiketlerini okunmalıdır. Bu etiketler okunduktan sonra kıyafet içerisinden kesilerek bebekleri rahatsız etmesi engellenmelidir. Aksi halde bebeklerde kaşıntı ve kızarıklıklara sebep olabilirler.

Çamaşır Fileleri Küçük Kıyafetlerin Kaybolmasını Önler

Bebek çamaşırları oldukça küçük ve kaybolmaya müsait parçalardan oluşmaktadırlar. Bu nedenle kıyafetler yıkama esnasında çamaşır makinesine sıkışabilir, kaybolabilirler. Bu durumun önüne geçmek adına bebek kıyafetlerini yıkarken özellikle de çorap gibi küçük ve kolay kaybolabilen eşyaların çamaşır filesi içerisinde yıkanması daha doğru olacaktır. Bebek çamaşırlarını yıkarken kullanılan çamaşır fileleri birçok market ve mağazalarda kolaylıkla bulunabilmektedir.

Bebek Kıyafetlerinin Yıkanması Kadar Kurutması ve Ütülemesi de Önemlidir

Bebek kıyafetlerinin yıkanması ardından oldukça önem taşıyan bir diğer konu ise bebek kıyafetlerinin kurutulmasıdır. Bebek kıyafetlerini kurutmada en sağlıklı yöntem açık havada güneş ışığında kıyafetlerin kurutulmasıdır. Hava kapalı ise ev içerisinde boş bir odada da çamaşırlar kurutulabilir. Kurutma makinesi kurutma esnasında bakteri üretebileceği için bebek kıyafetlerinin kurutulmasında kullanılmaması gerekir.

Ütü sırasında kıyafetler yüksek sıcaklıklara maruz kalırlar. Yüksek ısı bakterilerin yok edilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle yıkama ve kurutma sonrasında yüksek hijyen sağlayabilmek adına bebek kıyafetlerinin ütülenmesi önerilmektedir.