CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, 61saat’in sorularını yanıtladı.

CHP’nin bugün Trabzon’da düzenlediği Ekonomi Masası toplantısına katılan Hamzaçebi, 61saat’e yaptığı özel açıklamalarda dikkat çeken konulara temas etti.

Daha önce 2 dönem de Trabzon Milletvekilli de yapan Hamzaçebi, “Şu ana kadar CHP Ekonomi Masası olarak 25 bin km yaptık. Seyahatlerimiz devam ediyor. geçen hafta Diyarbakır’daydık, bugün Trabzon’a geldik, yarın Giresun, öbür gün Ordu’da olacağız. D. Karadeniz’in 3 ili böylece tamamlanmış olacak. Meclisin tatile gireceği yaz aylarında da bu çalışmalarımız devam edecek. İş dünyası, esnafımız, çalışanlarla, emeklilerle buluşuyoruz. Kendilerinin sorunlarını, dertlerini dinliyoruz. Bazı dertler sorunlar, ulusal düzeyde, bazı ekonomiye ilişkin sorunlar bölgesel özellikler, bölgesel farklılıklar gösterir. O nedenle bu bölge ve il toplantıları bizim için çok önemli Gerekli notlarımızı alıyoruz, değerlendirmeleri daha sonra kendi içimizde yapıyoruz. Burada kendi programımızı ve ekonomiyi ayağa kaldırmak diye ifade edeceğimiz programda paydaşlarla katılımcılarla paylaşıyoruz.

Amacımız Türk insanının refahını arttırmak, mutluluğunu arttırmak. İnsanımızın gelirini arttırmaktır. Türkiye maalesef kriz yorgunu ülke konumunda. Bir krizden çıkıp, tekrar bir krize giriyoruz. Sürekli olarak geleceğini göremeyen, gelecekte ne olacak endişesini taşıyan bir toplum içinde yaşıyoruz. bu endişeyi ortadan kaldırmak lazım. Herkes geleceğe güvenle bakabilmeli. Şu anda Kişi Başı Milli Gelir seviyesi, tam 14 yıl geriye gitmiştir. 2007 yılı seviyelerine geldik. 8 bin doların altındayız. bu 2007 seviyeleridir. Yıl 2021, biz hala 14 yıl gerideyiz. Buna insanımız layık değil. Belki şu an 15 bin doları konuşuyor olmalıydık.
AK Parti’nin 2011’de açıkladığı, Cumhuriyetin 100. yılı hedeflerine dikkat alırsak orada kişi başına gelir 25 bin dolar olmalıydı. Olabilirdi, bu imkansız bir şey değildi. Bırakın 25 bin doları, 15 bin doları 8 bin dolar seviyesinin altına indik. Buna bu ülke asla layık değil. Güçlü bir ülke, güçlü özel sektörü ve kamu sektöründe güçlü kadroları var. Biz bu ekonomiyi ayağa kaldıracağız. 3 şey söylüyoruz. Yeni kurallar, yeni kurumlar, yeni kadrolar. Bunlarla işler yoluna girecektir” dedi.

TRABZON MİLLETVEKİLLİĞİNİ YENİDEN DÜŞÜNÜYOR MU?

Yeniden Trabzon Milletvekilliği düşünüp düşünmediği sorulduğunda ise Hamzaçebi, “Burada çok değerli arkadaşlarımız var. Öyle şey olmaz. Olur mu? Devamlı olacak diye bir şey yok. Burada çok değerli arkadaşlarımız var. Milletvekilimizi, örgüt arkadaşlarımız var. Hepsinin önü açık. İnşallah hepsi başarılı olur. Ben başka bir ildeyim, İstanbul’dayım. Ama inanın İstanbul’da beni yine hemşerilerimiz arar. Trabzonlular arar, herkes arar aslında. Milletvekili sadece milletvekili olduğu ilin seçmeni ile sınırlı değildir. Ama Trabzonlu olduğum için bu ünvan, bu kimlik beni her yerde bulur. bundan memnunun. Beni arar hemşerilerimiz devamlı” diyerek yanıtladı.

İMAMOĞLU’NUN CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI

Hamzaçebi, yine bir başka Trabzonlu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı için adının konuşulmasına ise, “Sayın İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir, Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanıdır. Veya başka isimlerde olabilir. Onları mevcut görevleri dışında bir başka görevle anmak, o insanları yıpratmak olur. Ben doğru bulmuyorum. Bırakalım, onlar seçildikleri ilin halkına hizmet etsinler. Ama Cumhurbaşkanlığı seçimini biz CHP olarak kazanacağız. Bu seçim sistemi veya bu siyasal sistem ittifakları zorunlu kılıyor. Elbette Cumhurbaşkanlığı seçimi veye diğer parlamento seçimleri için doğal olarak ittifaklar olur. Ama iddia ile söylüyorum ki CHP’nin göstereceği aday, ittifakın adayı olur. İlk turda tercihimiz her siyasal partinin kendi adayını göstermesidir, ama ilk turda olmasa bile ikinci turda CHP’nin adayı Cumhurbaşkanı olacaktır” dedi.

FINDIK FİYATI ASGARİ 4 DOLAR OLMALI

Hamzaçebi, fındık politikasını da eleştirerek, “Fındık rekoltesi ve fındık fiyatı her sene tartışma konusu olur. Bu da yanlış üretici bilmeli önümüzdeki sezon fiyat ne olmalı. Asgari fiyatı bilmeli en azından. Fiyat rekolteye göre değişebilir. Bu sene 700 binin üzerinde rekolte tahmini yapılıyor. Daha yukarılarda söylenen rakamlar var. Resmi rakam henüz Tarım Bakanlığı tarafından açıklanmadı. Temmuz’un ortalarında açıklanacaktır. Son 6 yılın ortalama ihraç fiyatına baktım. Kabuklu fındık kilogram ortalama 4 dolar. Bu fiyattan satmışız. 6.4 dolar olan yıl var. Mesela 2014 - 15 sezonu. Ürün az olduğu için, don oldu için fiyat yükseldi. Don bize bildiğimiz bir şeyi gösteriyor aslında. Dünya fındık fiyatını Türkiye belirliyor. Türkiye’de üretim düşerse, fiyat yükseliyor. Demekki piyasanın hakimi Türkiye’dir. Öyle olduğu halde, fındık Avrupa’ya ucuz satılıyorsa bu bizim hatalı fındık politikası yürüttüğümüzden dolayıdır. Son 6 yılda ortalama 4 dolardan satmışsak, 4 dolar asgari fiyat olmalı. Bugün dolar neredeyse 9 liraya gelmiş durumda. Asgari fiyatı 35 liradır.  6 dolar 44 sentten satmışız. Elde ettiğimiz ihracat geliri 2.8 milyar dolar. Şimdi 2 milyar dolarlardan söz ediliyor. Niye biz fındığı yurt dışına ucuz satarak Avrupalının daha ucuz fındıklı çikolata yemesini sağlayalım. Bırakılım o gelir buraya gelsin. Fındık hak ettiği fiyattır bu. Ben bunu 5 dolar olarak görüyorum. 45 TL seviyesindedir. 4 dolardan başlarız, bunun altı dolmalı. Orta vadeli programla bu 6 dolara kadar çıkabilmeli. Bunu hedeflemeliyiz. Yüksek fiyat Karadeniz, Türkiye ekonomisini canlandırır. Üreticiyi mutlu eder” diye konuştu.