CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 61saat’e özel açıklamalar yaptı.

CHP’nin Trabzon’da düzenlediği “Ekonomi masası” toplantısının ardından soruları yanıtlayan Kaya, Trabzon’da ki iş dünyasının da kaygıları bulunduğunu belirtti.
Kaya,  “iş insanlarımızın konuşma kaygısı var. Türkiye öyle bir hale getirildi ki, öyle bir iklim var ki bütün insanlar dolu, bir dokunsan bin ah işiteceksin ama insanlar konuşmaktan korkuyor! Neden? “işimle ilgili, evimle ilgili, çocuğu devlette çalışıyor, onla ilgili sıkıntı yaşarım” Böyle bir iklimde insanlar düşüncelerini, özgürce ifade edemiyor, sıkıntılarını özgürce ifade edemiyor. Bunun yansımalarını her alanda kendini hissettiriyor. Türkiye’nin her tarafında insanlar konuşmaktan korkar oldu. Sıkıntı mı yaşarım endişesiyle insanlar korkar oldu” dedi.

KATILIM BEKLENEN DÜZEYDE OLDU MU?

Trabzon’da düzenlenen “Ekonomi Masası” toplantısına katılımın bekledikleri düzeyde olup olmadığına ise Kaya, “Dün belli görüşmeler yapıldı. İl Başkanlığımız sağ olsun arkadaşlarımız ciddi çalışma yaptılar. Bir çok sektör temsilcisini çağırdılar. Hemen hemen hepsi katıldı. Hepsi de özgür iradeleriyle içerde düşüncelerini bire bir aktarıyorlar. İnanılmaz sıkıntı var. Her sektör temsilcisi ciddi sıkıntılardan bahşediyor. Biz bunları harfi harfine not alıyoruz. Nasıl çözebiliriz diye hemen arayışa gireceğiz” diye yanıt verdi.

TRABZON ERZİNCAN DEMİRYOLU

Trabzon’da yıllardır konuşulan Trabzon - Erzincan Demiryolu ile ilgili de konuşan Kaya, “Trabzon aldatılıyor. Sadece Trabzon değil Karadeniz aldatılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı Samsun’da bir açıklama yapmıştı: “Gerçek manada Anadolu’yu demir ağlarla biz ördük” demişti. Bende, “Sayın Cumhurbaşkanı siz de Karadenizlisiniz. Trabzon, Rize, Gümüşhane, Ordu, Giresun bunlar Karadeniz illeri değil mi? Bu illerimizde 1 metre ray yok” demiştim. Hatta varsa biletiniz de ben alayım. Buyrun gelin bakalım var mı? Bu şehirler Anadolu Şehri değil mi?” diye sormuştum.

Ulaştırma Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde bir konu dikkatimi çekti. Bütçe Kitapçığını aldım ilceledim dedim ki, “Bize demir yolu sözü verildi. Müjdeler verildi. alkışlandı, teşekkürler edildi” AK Parti o dönem Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Sayın Bakan, Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan Binali bey..

2011 yılından beri  demiryolu ile ilgili bu şehre müjdeler veriliyor. Bizde bunları irdeledik. Biz de dedik ki, “Kardeşim gerçekten bu şehre demiryolu getireceksiniz teşekkür ediyoruz size” Ama bir baktık Ulaştırma Bakanlığı Bütçe Kitapçığında, 2029 yılında proje aşamasında ki hat olarak görülüyor. 2021 - 22 değil, 29’a kadar hiç bir şey yok. 2029 kitapçığında da proje hazırlama aşamasında. O zamana kadar hiç bir şey yok.

2029 yılında bu ülkede AK Parti diye bir şey kalmayacak. AK Parti tarih olacak. Yarın göreceksiniz bu ülkede insanlar ben AK Partiliyim demeyecek, diyemeyecekler. Çünkü ülkeyi çok kötü bir noktaya sürüklediler. ülkenin felaketi oldular. Bir çok insan işini kaybetti. Bir çok insan geçiremiyor. Bir çok genç, üniversite mezunu çaresizce dolaşıyor. Bunların yaşandığı bir ülkede o tarihe kadar AK Parti diye bir partinin kalma ihtimali yok. İlk seçimde gidecekler. CHP ve Millet ittifakı iktidar olacak, bütün bu meselelere hep birlikte çözümler üreteceğiz” dedi.

SUUDİ VATANDAŞLARA, TÜRKİYE’YE GİTMEYİN BASKISI

Suudi Arabistan’ın vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeyin şeklinde uyguladığı politikayla ilgili Kaya, “Bir takım dolambaçlı yollardan geliyorlar. Gürcistan üzerinden, kaçak yollarla gelmeye çalışıyorlar. Burada şunu sorgulamak lazım. Suudi Arabistan müslüman bir ülke. Hac ibadetini yapmak için Türkiye’den milyonlarca insan oraya gidiyor. Neyi pay edemiyoruz. Sıkıntı ne? Ülkei yönetenlerin dış politikayı gözden geçirmeleri lazım.

Suudi Vatandaşlar, geçmişte Trabzon’dan çok sayıda mülk aldılar, arazi aldılar, yatırım yaptılar. Hepsi şu anda onları satma noktasına gelmişler. Böyle bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Artı vatandaşlarını Türkiye’ye gitmeyin diye uyarıyorlar. Niye gitmeyin, Türkiye’de ne sıkıntı var. Turizmci bir çok yatırım yapmış ve en önemli gelir kalemlerini Suudi Vatandaşları olduğunu söylüyorlar. Ama Suudi Vatandaşları, Türkiye’ye gitmeyin diye uyarılıyor. Bunun sebebi ne? İktidarın bunu kendine sorması lazım” şeklinde yorumda bulundu.

TRABZON’A UÇAK BİLETİ, TÜRKİYE’NİN EN PAHALISI

Kaya, Trabzon Havalimanı ve uçak bilet fiyatları ile ilgili olarak ise, “Trabzon Havalimanı bölgenin en önemli havalimanı. Yolcu yoğunluğuna bakıyorsunuz, sayılara bakıyorsunuz. Bir de uçak bilet fiyatlarına bakıyorsunuz. Bölgede ki en pahalı havalimanıyız. Türkiye’de bütün uçak seferlerine bakıldığında en pahalı uçak bileti Trabzon’da. Neden? Uçak sefer sayılarının yetersizliği mazeret gösteriliyor. Arttırın o zaman. Bilet fiyatlarının düşmesi lazım.

TRABZON HAVALİMANININ KAPASİTESİ

İkinci bir mesele, hemen deniz doldurularak Rize’de havalimanı yapılıyor. Ordu’da yapıldı. O bizim yoğunluğunu azaltır gibi düşünüldü ama azaltmadı. Aksine Trazon Havalimanını yoğunluğu arttı. Trabzon Havalimanı mevcut kapasite yeterli geliyor. Kapasitenin artması lazım. Pist bakıma alındı. Böyle palyatif çözümlerle süreç idare edilmeye çalışıldı ama bunun olmadığı görülüyor. Uluslararası Havalimanı Standartlarına kavuşturulması lazım.

Trabzon’un o yoğunluğunu kaldıracak ki Trabzon bir dünya kenti. Karadeniz bölgesinin en yoğun turist alan ekonomi, turizm, kültür merkezi. Böyle bir özelliği var ve o özelliklerine uygun Havalimanı da bu talebi karşılayacak düzeyde olmalı. İlgili bakanlık gerekli yatırımları yapmalı. Bu standartlarda havalimanına kavuşmamız lazım diye düşünüyorum” dedi.