61SAAT HABER SERVİSİ - Ziyarete; TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Grup Sözcüsü CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya,  TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi, Muğla milletvekili Suat Özcan, Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, Beşikdüzü İlçe Başkanı Ahmet Kıran, sendika/dernek temsilcileri ve Köy Enstitüsü mezunlarından oluşan bir heyet katıldı. 

Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Kaya, Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsünün kuruluşunu anlattı. Kaya, “Köy enstitüleri kurulmadan önce 1939 yılında Beşikdüzü’nde bir eğitmen kurs merkezi açılmıştır. Bu eğitmen kursu, 1940 yılında Köy Enstitüleri Kanuni çıktığında Beşikdüzü Köy Enstitüsü’nün temelini oluşturdu. 
D. Karadeniz’de kurulacak Köy Enstitüsü için yer tespiti yapan heyet Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in de memleketi olan Giresun’un Görele İlçesini düşünür. Ancak yöre halkı okul için kullanılacak arazide, tarım yaptıklarını söyleyerek arazilerini vermezler. Heyet ise halkın gerekçesine hiç bir itirazda bulunmazlar. Yer arayışına devam ederler. Trabzon Beşikdüzü’ne giderek Trabzon ve Giresun’a yakın konumda olan okul için uygun olan yer tespit etmeye çalışır” dedi. 

İL MÜDÜRÜ BEŞİKDÜZÜ KÖY ENSTİTÜSÜNE MÜDÜR OLDU
Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti: Burada ilginç olan şey şudur. Bu yer bataklıktır, kurbağalar ötüşür. Ama o zamanın belde halkı buraya köy enstitüsü kurulması için kurbağaları taşla ürkütür. Heyetin önünde ses çıkarmaz. Gelen heyet gördüğünde buranın köy halkı tarafından üzerine bina yapılacak hale getirlemesinin sözünü verirler. Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü 8 Temmuz 1940’da 25 öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır. İlk alınan öğrencilerin sadece 2’si kız öğrencidir. 
İlk öğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç, Denizli Milli Eğitim Müdürü Hürrem Arman’ı Beşikdüzü Köy Enstitüsüne ilk müdür olarak atar. 
Hürrem öğretmen bazı kişilerin kollarının olmadığını görür. Bunun nedeninin dinamitle yapılan balık avı olduğunu öğrenir. Kiralanan gemilerle öğrencilere pratik balıkçılık dersi verilir.

BÖLGENİN EN GÜÇLÜ BALIKÇILIK İŞLETMESİYDİ
1944 yılına gelindiğinde Beşikdüzü Köy Enstitüleri öğrencileri kendi ilişkilerinde 11 ton kapasiteli bir deniz moturu yapmayı başarırlar. Deniz Motorunun adı ise Tonguçtur. 1945 yılına kadar Beşikdüzü Köy Enstitüsü, içliklerinde 2 Balıkçı Motoru, 1 Nakliye Motoru, 18 kayık, 2 hamsi, 1 palamut gırgırı, 30 kalkan ağıyla Karadeniz’in en güçlü Balık İşletmesi kurulmuştur. Konserve Endistrüsünün temeli de burada atıldı. 
Bölge halkının moden tarım, hayvancılık, balıkçılık, tekstil ve demircilik alanlarında eğitilmesini sağlamıştır. 
Trabzon, Gümüşhane, Ordu, Artvin, Giresun, Rize’den öğrenciler alınmıştır. 
Beşikdüzü Köy Enstitüsünün kurulan ilk 14 köy enstitüsünün içinde yer almıştır. Deniz kıyısında bulunan tek enstitüdür. Ahırları yıktık yurt yapılıyoruz diyen bir zihniyet tarafından yönetildi” dedi. 

EY KENDİ GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN… 
Kaya, dönemin Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu’nun Beşikdüzü Köy Enstitüsü ile ilgili sözleri ile ilgili ise, “2018 ılında Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsünün binalarını yıkıp, yerine KYK yapılmasını AKP’li Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, “Ahırları yıktık, yurt yapıyoruz” diye duyurmuştur. Ey kendi geçmişini bilmeyen, ey atalarının emeğini inkar eden kişi. O ahır dediğin yerlerde, dünyaya Türkiye’yi aydınlık yarınlarını gösteren öğretmenler kendi elleriyle yaptılar, kendileri yetiştirdiler. 
85 yıl önce yapılanları AKP iktidarı bugün ki şartlarda yapamıyor. Bir mühür, bir rektör anlayışıyla her ile kurduğu adı dışında üniversite olmayan yapılar var. Kurduğu bu üniversitelerin ne Türkiye’de, ne de dünyada esamesi okunmuyor. İşte bu yüzden Köy Enstitülerinde verilen eğitim değerlidir. İşte bu yüzden köy enstitülerinin mirasına sahip çıkıyoruz. 
21 köy enstitüsünün zihniyetini binlerce okula yayacağız.
Yolumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur” dedi.