Öğrenme güçlükleri arasında en yaygın olan disleksi, doğru adımların üzerinde durulmaması halinde kişinin yaşamını olumsuz anlamda etkilemeyi başarır. Çocuklarda disleksi sorunu, tahmin edilenden çok daha fazla çocuğu etkilediği için hem anne babaların hem de eğitimcilerin mutlaka hakkında detaylı şekilde bilgi sahibi olması gereken öğrenme güçlüklerinden bir tanesi. Neurosound, bu konuda akıllarda yer eden sorulara verdikleri cevaplar ve attıkları doğru adımlar ile beraber çocukların yaşamlarını çok daha iyi şekilde sürdürmelerini sağlıyor.

Farklı risk faktörlerinin devreye girmesi ile ortaya çıkan çocuklarda öğrenme güçlüğü durumu hakkında pek çok kişi yanlış bilgilere sahip. Ve bu yanlış bilgiler ile attıkları adımlar sonucunda ne yazık ki bireylerin hayatta başarılı sonuçları elde etmeleri zor hale gelebiliyor. Çocuklarda disleksi söz konusu olduğunda pek çok kişinin aklına öncelikli olarak zeka geriliği gelse de bu iki durumun birbiri ile hiçbir şekilde alakası bulunmamaktadır. Disleksik çocukların büyük bir kısmının zekası normal veya normalin üzerindedir. Disleksinin belirtileri dönemlere göre farklılık göstermektedir. Yani çocuklarda disleksi konusunda araştırma yapılırken okul öncesi dönem ve okul dönemindeki çocukların ortaya koymakta olduğu belirtiler arasında farklar bulunmaktadır. Bu belirtileri doğru şekilde bilecek olan anne babalar ve eğitmenler, süreci çok daha iyi bir şekilde yönetmeyi başaracaktır.

Çocuklarda Disleksinin Risk Faktörleri ve Nedenleri Nelerdir?

Her ne kadar çocuklarda öğrenme güçlüğü konusunda çok fazla araştırma yapılıyor olsa da tam olarak nedeni ile alakalı net bilgilere henüz ulaşılamamıştır. Öngörülere göre beyin bölgelerinin bilgi işleme süreçlerinde meydana gelen sorunlardan ötürü disleksinin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çocuklarda disleksi her ne kadar genetik altyapısı olan bir durum olsa da kesinlikle tek başına bir neden olarak da görülmemektedir. Genel olarak risk faktörleri;

  • Bozuk aile etkileşimi
  • Çevresel etkenler
  • “Pretenal Stres” olarak da isimlendirilen, anne adayının günlük hayattaki olaylardan ya a çevresel zorluklardan ötürü karşı karşıya kaldığı fiziksel veya psikososyal strese maruz kalması
  • Doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması
  • Gebelik döneminde anne adayının alkol, sigara ve madde kullanması
  • Eşer arasındaki kan uyuşmazlığı
  • Beslenme eksikliği
  • Erken doğum
  • Anne ya da babada disleksi veya diğer öğrenme bozuklukların olması olarak sıralanabilir.

Disleksi Tanısı Nasıl Konulabilir?

Disleksinin teşhis edilebilmesi adına tek ve belirli bir test bulunmamaktadır. Çocuklarda öğrenme güçlüğü ile alakalı tanı konulurken farklı etkenlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Çocuklarda disleksi tanısı konulurken öncelikli olarak tıbbi muayene gerekmektedir. Böylelikle var olan semptomların ortaya çıkmasını destekleyecek fizyolojik sorun olup olmadığı ile alakalı net bilgiler elde edilecektir. Başarılı bir şekilde disleksi tanısı koyulabilmesi adına farklı zeka testleri ile psikolojik testler kullanılmaktadır. Neurosound uzmanları ile iletişime geçecek olan anne babalar, çocuklarında disleksi olup olmadığının yanı sıra sürecin nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda da en başarılı adımların atılmasını sağlayacaktır.

Disleksinin Tedavisi Var Mıdır?

Diğer öğrenme güçlüklerinde olduğu gibi çocuklarda disleksi konusunda da özel eğitim son derece etkili sonuçların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Verilecek olan eğitim, bireyselliğin yanı sıra grup halinde de çocuklara verilir. Alanında uzman isimler tarafından verilecek olan bu eğitim sırasında anne babanın rolü de son derece büyüktür. Çocuklarda öğrenme güçlüğü ile alakalı herhangi bir ilaç bulunmaz. Lakin buna eşlik eden depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik durumların tedavisi için ilaç kullanımı söz konusu olabilmektedir. Anne babalar bu aşamada http://neurosound.com.tr/ üzerinden uzmanlar ile iletişime gelerek süreci en iyi şekilde yönetebilirler.