Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

Araç kiralamak her zaman ihtiyaç olmuştur. Gerek iş için gerek seyahat için özellikle tanımadığınız bir şehirdeyseniz araç ile ulaşımın kolaylığı tartışılmaz bir gerçek. Peki, araç kiralarken nelere dikkat etmeniz gerekiyor, bilmeniz gereken 5 önemli konuyu sizler için hazırladık.

1. İhtiyacınıza Uygun Araç Seçimi Yapın

Ne tür bir kullanım yapacaksınız? Ailenizle birlikte bir gezi planlıyorsanız geniş bagaj hacmi ve güvenlik önemli. Bu tür durumlarda sedan araçlar sizin için uygun olabilir. Tek başınıza olacaksanız daha küçük ve park sorunu yaşamayacağınız hatchback araçlar tercih edebilirsiniz. Özellikle ilk defa gideceğiniz bir bölgede park yeri bulmak kolay olmayabilir.

Araç kiralarken fiyat karşılaştırmalarını ve indirim fırsatlarını göz önünde bulundurun. Bu sayede birçok özel teklif alırken araç kiralamayı çok daha uygun hale getirmek mümkündür. Bu nedenle bir firmaya giderken aklınızdaki tüm soru ve kampanyaları tereddüt etmeden yerleştirmeniz çok önemlidir. Tabii gitmeden önce araştırmanızı iyi yapmanız gerekiyor. Araç kiralamada küçük araçların fiyat avantajı her zaman önünüzdedir.

2. Yakın Lokasyonlardan Kiralama Yapın

İnternet üzerinden yapılan rezervasyonlar için küçük bir araba seçerek, şirketlerin küçük arabaları olmaması durumunda ücretsiz araba yükseltme seçeneğinden potansiyel olarak yararlanabilirsiniz. Hem kullanımı kolay hem de park etmesi daha az zahmetli.

Yakıt tüketimi de daha düşüktür. Erken araba iadeleri için geri ödeme yapılmadığını unutmayın. Tam yüklü aracı teslim almadan hemen önce tam yüklü aracı iade etmeniz gerekmektedir. Ülkemizde çoğunlukla size bir depo kompleksi altında kiraya verilir. İlk çalıştırmada yakıt göstergesindeki çizgiye dikkat edin ve aynı çizgiye kadar doldurun ve teslim edildiğinde sıfırlayın.

Bunu acenteye bırakırsanız, aldığınızdan daha fazlasını doldurabilir ve size daha pahalıya mal olabilir. Bunun için sizden de ücret alındığını unutmayın. Fazla yakıtla dönerseniz, size ödeme yapılmayacaktır.

Araç kiralarken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, sigorta acentesinin bireysel araç poliçesini kapsayıp kapsamamasıdır. Kredi kartı ile ödeme yapılması durumunda sigorta gerekebilir. Ancak, sigortanız bunu karşılamıyorsa, acente tarafından sağlanan teminatlardan da yararlanabilirsiniz.

3. Sigorta ve Sözleşmeye Dikkat Edin

Sigortasız araç kullanmanın neden olduğu her türlü hasardan siz sorumlusunuz. Araç kiralamak kolay olsa da kafa karışıklığı ile karşınıza çıkabilir. Sürüş sırasında veya teslimat sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmamanız için anlaşmanın tüm ayrıntılarını gözden geçirmeniz önemlidir.

Bir sözleşme imzalamadan önce merak edilen herhangi bir şey sormanın zararı yoktur. Ancak, bu konuda rahat hissetmiyorsanız, işe almadan önce temel bilgileri öğrenmek, tanıdığınız biriyle gitmek ve iyi bir anlaşma yapmak iyi bir fikirdir.

Mesafe kısa olsa bile, binen her kişi için bir koltuk olduğundan ve bagaj için yeterli alan olduğundan emin olun. Kısa bir sürüş saatler alabileceğinden kimsenin sıkışık olmasına gerek yok. Ayrıca, sözleşmede araçta bulunacak tüm kişilerin bir listesinin olmasına özen gösterin. Rent a car firmaları, aracın tesliminde olası bir hasar olup olmadığını araştırıyor. Ancak, dikkatli olmazsanız, önceki hasarı karşılamanız gerekebilir. Bu nedenle kiralama öncesi süreçte ve araç teslim alınırken tüm hasar tespitlerinin yapılması çok önemlidir. Bu, en iyi koruma biçimlerinden biri olarak kabul edilir.

4. Eski Araçlardan Uzak Durun

Dünyanın neresine giderseniz gidin araç kiralarken dikkat etmeniz gereken noktalar aynıdır. Araç kiralamadan önce hasar tespiti ve sözleşme şartlarının gözden geçirilmesi gibi detaylar, sorunsuz bir şekilde araç kiralamayı eğlenceli hale getiriyor. İster kısa süreli ister uzun süreli araç kiralama son zamanlarda oldukça popüler. İyi bir araç kiralamak kadar önemli olan ulaşım ve teslimat sırasında herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.

5. Kiralayacağınız Aracı Kontrol Edin

Kira durumu, düzenli onarımlar vb. gibi önemli bilgileri akılda tutmakta fayda var. Bulunduğunuz bölgede çok fazla sorun olmasa da başka bir yerde araç kiralamak sandığınız kadar konforlu olmayabilir. Hedef bölgeye bağlı olarak, araba kullanma koşulları ve ehliyetin uzunluğu değişebilir.

Bu nedenle bir yere gitmeden önce tüm şartları öğrenmek oldukça önemlidir. Gideceğiniz yerde araç kiralamadan önce, her şeyin yolunda olduğuna dair yazılı bir onay almalısınız. Uluslararası sürücü belgesi olmayanlar, polis tarafından talep edilmesi halinde herhangi bir ülkede para cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıyadır.