Yıllardır kaleme aldığı anılarıyla adeta ilçenin hafızası haline gelen Hastaoğlu, vefat eden tanıdıklarından hava durumuna, köy yaşantısından önemli olaylara kadar birçok bilgiyi günlüğüne not ediyor.

Tarihi Kayıt Altına Aldı

Henüz 20 yaşındayken günlük yazmaya başlayan Abdullah Hastaoğlu, geçen onlarca yıl boyunca hiçbir günü yazısız bırakmadı. Çevresinde olup biten her olayı kayıt altına alan Hastaoğlu, artık köyde ve çevresinde geçmişe dair bir bilgiye ihtiyaç duyan herkesin ilk başvurduğu isim haline geldi.

“72 yıldır her gün günlüğüme yazıyorum. Hava nasıl, kim vefat etti, köyde neler oldu hepsini kaydediyorum. Geçmişe dair bir şey öğrenmek isteyenler bana geliyor.” diye konuştu.

Kağıt Bulmak İçin Mücadele Verdi

Hastaoğlu, günlük tutmaya başladığı ilk yıllarda ajanda ve not defteri bulmanın zor olduğunu belirterek, o dönemde bulabildiği her kağıda yazı yazdığını anlattı. Günlük yazmaya başlamasına dair süreci şu sözlerle dile getirdi:

“1938’de küçüktüm ama babamla okula giderdim. O zaman Atatürk vefat etmişti ve öğretmenler ağlıyordu. 1940 yılında okula başladım. 4. sınıfa giderken babamı kaybettim ve hayata yalnız atıldım. Günlük tutmaya da küçük yaşta başladım. O zamanlar defter almak zordu, insanlar bana ekmek karşılığında kağıt verirdi, ben de onlara yazarak günlük tutardım. 1968 yılında ajandalar çıktı, o zamandan beri ajandalara yazıyorum.”

Kaynak: İHA