Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Filistin’de artan saldırılarını eleştirerek şunları söyledi:
"Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında 14 aydır devam eden katliamların önüne geçilemedi. İsrail yönetimi bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getirerek saldırılarına her gün bir yenisini ekliyor. İsrail hükümetinin ısrarla ve inatla gittiği yol, açık söylüyorum, yol değildir."
Türkiye'nin, Gazze’deki krizin çözümü için elini taşın altına koymaya değil, tüm vücudunu feda etmeye hazır olduğunu belirten Erdoğan, küresel güçleri barış için inisiyatif almaya davet etti.
"Suriye'de Zalimler Kaybetti, Mazlumlar Kazandı"
Cumhurbaşkanı, Suriye’de Esed rejiminin devrilmesiyle büyük bir değişim yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Esed rejimi, arkasında katliamlarla dolu bir enkaz bırakarak firar etmiştir. Zalimler kaybetmiş, mazlumlar bir kez daha kazanmıştır. Türkiye, Suriye halkının yanında olmaya ve gereken her desteği vermeye devam edecektir."
Erdoğan, Suriyeli sığınmacılara yönelik Türkiye’nin izlediği insani politikaların haklılığının tescillendiğini belirtti ve Suriyeli halkın yeni dönemde kalkınma ve yeniden inşa sürecinde Türkiye’nin yanında olacağını vurguladı.
"Irak ve Bölgesel Güvenlik"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine de vurgu yaptı:
"Kalkınma Yolu Projesi ile Irak’a yeni bir güzergah sunuyoruz. PKK terör örgütüyle mücadelemiz de tavizsiz şekilde devam edecek."
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Bölgesel Barış
Rusya-Ukrayna savaşı hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye’nin bu süreçte dengeli bir politika izlediğini belirtti:
"Ateşe benzin dökmek yerine yangını söndürmek için çabalıyoruz. AGİT Genel Sekreterliği'ne Feridun Sinirlioğlu’nun atanması, barış çabalarımızı destekleyecek."