Fosfor bitkilerin ana besin ihtiyaçları arasındadır. Toprakta bulunan fosfor eksikliği, fosfor gübresi ile sağlanır. Bu sayede bitki kök salınımı sağlıklı bir şekilde tamamlar, çimlenir ve sağlıklı ürünler verir.

Fosfor aynı zamanda verim artışı da sağlar. Fosfor toprakta doğal olarak bulunur, ancak bazen bitkilerin, toprakta bulunan fosfora erişim sağlayamaz. Bu durum yeteri kadar olgunlaşmamış ürün, sağlıksız hastalıklı ürünler ve ürün verimliliğinin düşmesine sebep olur. İnorganik ve organik fosforların toprakta var olması, verimliği arzu edilen düzeye çıkartır.

Fosforlu Gübre Nedir?

Bünyesinde fosfor barındıran gübrelere, fosforlu gübreler ismi verilir. Toprağa faydalı minerallerle formüle edilerek kullanım alanı bulur. DAP fosforlu gübre; 18-46-0 olarak da bilinen gübredir. Fosfor, azot bulundurur. Suda kolayca çözülebilme özelliğine sahiptir. Bitkilerin ilk gelişiminde kullanılmaktadır.

TSP fosforlu gübre, süper fosfor gübresi olarak da bilinir. 6,5 ile 7,5 aralığında PH değerine sahip topraklarda etkili sonuçlar verir. Bünyesinde C-44 oranında fosfor barındırır.

NP fosforlu gübre, iki besinli kompoze gübredir. 20-20-0 olarak da bilinir. Fosfor ve azot oranı dengelidir. Tüm meyveler ve tarla bitkilerinin yetiştiriciliğinde kullanılır. NPK fosforlu gübre, bünyesinde azot, fosfor ve potasyum bulundurur. Dengeli gübreleme için kullanılır.

Fosforlu Gübre Ne İşe Yarar?

Bitkilerin generatif gelişiminde önemli role sahiptir. Fosforlu gübreler içeriğinde bulundurduğu fosfor sayesinde, bitkilerin tohum tutumu, meyve oluşumunu ve çiçeklenme sürecini başarılı geçirmesine katkı sağlar.

Ürün artışının yanında, ürün kalitesine katkıda bulunur. Özellikle kaliteli meyveler için önemli yere sahiptir. Bitkinin direncinin artırarak, patojenlere karşı korur. Bitkilerde sap yanıklığı, pembe çürükler, mor lekeler oluşmaz. Hastalık görülme oranları azalır.

Fosforlu Gübre Nasıl Kullanılır?

Fosforlu gübreler ekim öncesinde ve ekim sonrasında, toprak nem oranı değerlendirilerek verilir. Toprağın tavlı olması ve nemli olması verimliliği artırır. Toprak nem oranı yetersiz olduğunda, fosforun nemi çeker ve toprakta kuraklık meydana getirir.

Bu da hasadı olumsuz etkiler. Meyvelerde hasat sonrası veya yaprak dökümünde yılda bir defa verilir. Sebze dikiminde, dikim esnasında sebzenin kök derinliği hizasında, direkt köke temas etmeyecek şekilde verilir.

Fosforlu Gübre Fiyatları Ne Kadar?

Fosforlu gübreler çeşitlilik gösterir. Ürün çeşidi, ürünün ambalaj değeri fosforlu gübrelerin fiyatlarını belirleyen faktörlerdir. Fosfor gübresi hakkında daha fazla bilgiyi https://www.ufuktarim.com/fosfor-gubresi adresinden bulabilirsiniz.