Teknoloji dünyasına büyük bir adım atmaya hazırlanırken, hayatımızdaki birçok kavram doğru orantılı olarak büyüyor. Örneğin, geçmiş yılların pazar yerleri ve ekonomi düzlemleri e-ticaret kavramıyla sarsılmaya başlıyor. Sosyal olaylar, bugün hakim olan ve geleceğe güvenle ilerleyen yeni dünya düzeninin temelini oluşturmaktadır. 2019 yılının ikinci yarısında hayatımıza giren pandemi, hakim geleneksel düzene rağmen yeni medya teknolojilerine olan ihtiyacı körükledi. Eğitim, kariyer gibi yaşamsal faaliyetlerin yeni düzene adapte edilmesiyle birlikte neredeyse her adım internet kanalları aracılığıyla mümkün hale geldi.

İnternet dünyasının önemli bir rol oynadığı dijital dönüşüm süreci, hayati faaliyetlerin sanal kanallar üzerinden yürütülmesini mümkün kılıyor. Teknolojik dünyaya hakim olma sürecinin yanı sıra insan yaşamına olan faydalarından da bahsetmek gerekiyor. Dijital medyaya uyum sağladığımız dönüşüm sürecinde, insanların yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmek için harcadıkları zamandan ve enerjiden tasarruf ediyoruz. İletişimin büyük bir paya sahip olduğu internet üzerinden ticaret gibi kavramların hedef kitleye ulaşması daha da mümkün hale geliyor.

e-ticaret nedir?

Elektronik ticaret anlamına gelen e-ticaret, 1995 yılından itibaren hayatımıza girmiş bir kavramdır. E-ticaret, hizmet ve ürünlerin çevrimiçi kanallar aracılığıyla tüketicilerle temasa geçirildiği ticaret türüne verilen isimdir. Geleneksel ticaret yöntemlerinin yerini alan e-ticaret; Satış, ödeme, dağıtım, reklam ve iletişim gibi tüm faktörlerin internet üzerinden yapıldığı bir sistemi tanımlar.

Tüm dünyada geleneksel işletme yöntemiyle çalışma standartlarını koruyan hem küçük hem de büyük işletmeler, dijital dönüşümle birlikte iş boyutlarını online kanallara dönüştürmeye başladılar. E-ticaret, fiziksel mağazaları olan markaların yanı sıra özellikle küçük işletmelerin büyüme endekslerini destekleyen bir sistemdir. Bunun temel nedeni, e-ticaretin hedef kitle ile doğrudan ve hızlı bir şekilde iletişim kurabilmesidir. Kısa sürede sağlanan hedef kitle ile iletişim ile satış potansiyeli artar ve ödemeler hızlı bir şekilde alınabilir. E-ticarete giriş aşamasında ticaret potansiyeli depolanmış ve depolanmamış olarak ayrıştırılmaktadır.

Stoksuz e-ticaret nedir?

Dropshipping anlamına gelen stoksuz e-ticaret, işletmelerin fiziksel stoka ihtiyaç duymadan online kanallardan satış yapabilmesi olarak ifade edilmektedir. Stoksuz e-ticaret, firmanın elinde olmayan bir ürünü stokta tutmadan satma işlemidir. Günümüzde birçok firma; depolama, stok ve personel maliyetlerini ortadan kaldırmak için stoksuz e-ticareti tercih etmektedir. Firmaların e-ticarette uyguladıkları stoksuz çalışma prensibi müşteri ve firma düzeyinde avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

E-ticaretin faydaları nelerdir?

Dijital dönüşüm çağında e-ticaret, satış kanallarında gelişen bir sistemi tanımlıyor. Yenilikçi medya teknolojileri ile insanların hayatında büyük bir yer tutan e-ticaret, reklam benzeri yollarla hedef kitleye kısa sürede ulaşabilmektedir. İnsanlar bilinçli ya da bilinçsiz olarak günün büyük bir bölümünü geçirdikleri sosyal medya aracılığıyla e-ticaretin himayesi altındadır. Bunun nedeni reklamlar, sosyal medya içerikleri ve yorumlardır. Günümüz dünyasında yeni nesil bir teknoloji olarak adlandırılabilecek e-ticaretin birçok avantajı bulunmaktadır.

Zaman yönetimi

Dijital dönüşüm sürecinde hayatımızın bir parçası olan e-ticaretin en büyük avantajlarından biri zaman yönetimi kavramıdır. Geleneksel ticaret sektöründe; satış, hedef kitleye erişim, kaynak bulma ve ödeme yöntemleri çok uzun bir süreci kapsıyordu. Yenilikçi medya teknolojileri ile hayatımıza giren e-ticaret; Satın alma, satma, kaynak bulma, ödeme yapma ve hedef kitleye kısa sürede ulaşma gibi işlemleri gerçekleştirmeyi sağlar. Özellikle reklam içerikleri, ürünlerin kısa sürede hedef kitleye pazarlanmasının önünü açmaktadır. Bu şekilde zamandan çok tasarruf etmek mümkün hale geliyor.

Bu alanda başarılı olmak için öncelikle sanal ofis hizmetlerinden faydalanabilir ve birkaç yıllık ilerlemenin ardından kendinize bir ofis kiralayabilirsiniz.

Yenilikçi iş fikirleri

Teknolojiye yöneldiğimiz günden bu yana yaşamsal faaliyetlerimizde köklü değişiklikler oldu. Hayatımızda yaşanan değişimlerin büyük çoğunluğu iş dünyasında yaşanıyor. Günümüz teknolojisi ile birleşen profesyonel branşlar, geçmişte kabul gören geleneksel iş fırsatlarının yerini alıyor. E-ticaretin bu dönüşümle ortaya çıktığı alanlardan biri de kârlılık ve yeni iş fikirleri. Hedef kitleye kısa süreli erişim sağlayan e-ticaret, geleceğe yönelik yeni istihdam olanakları sağlamaktan çekinmiyor. Avansas sitesinde kağıt, kartvizit ve e-ticaret işinin tüm farklı gereksinimlerine kısa sürede ulaşabilirsiniz.

kolay iletişim

Günümüz e-ticaret hizmetlerinin gerçekleştirilmesi noktasında hedef kitle ile doğrudan iletişim hayati önem taşımaktadır. E-ticaret, hedef kitlenin üyeleriyle İnternet üzerinden hızlı bir şekilde iletişim kurmayı mümkün kılar. Arama motoru optimizasyonu ve reklam stratejileri ile hedef kitleye tanıtılan e-ticaret sitesi, müşteriye kısa sürede satın alma yapma imkanı vermektedir.

E-ticarete yeni başlayanlar nelere dikkat etmeli?

Dünya düzeninin gelişmesiyle birlikte e-ticaret yapmak isteyenlerin özellikle dijital sistemlerde dikkat etmesi gereken noktalar var.

Ürün kategorileri ve maliyet seviyesi

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet üzerinden satış yapmak isteyen kullanıcılar öncelikle kendilerine “e-ticarette ne satabilirim?” diye soruyorlar. Konuyu araştırması gerekiyor. E-ticaret kurulum sürecinizi bir insan vücuduna benzetebilirsiniz. Vücudun temel organlarını ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için önce bir iskelet sistemi oluşturulmalıdır. Bu ürün kategorileri, e-ticarete yeni başlayanlar için sistemin temelini oluşturmaktadır. Net bir ürün kategorisi seçemiyorsanız, e-ticaret ürün fikirleri arayabilirsiniz.

Ürün kategorilerini e-ticaret ve pazarlama sistemlerine dahil ettikten sonra maliyetini de göz önünde bulundurmak önemlidir. Stoklu veya stoksuz e-ticaret sistemine karar verildikten sonra pazarlanacak ürünlerin finansal değerlendirmesi yapılır. Değerlendirme sonrasında e-ticaret sistemine girebilmek için mali düzenden emin olmak önemlidir.

şirket kurma maliyeti ne kadar

E-ticaret için bir diğer gereklilik de ticari girişimlerden oluşan bir portföy oluşturmaktır. Ürünlerinizi kendi sitenizde veya popüler pazaryerlerinde satıyor olabilirsiniz. Ancak her iki durumda da bireysel sisteminiz için bir şirket oluşturmalısınız. E-ticaret için şirket kurma aşamasında vergi dairesine başvurmak gerekiyor. Size bağlı bir işletme oluşturduktan sonra herhangi bir e-ticaret pazarından satış yapabilirsiniz.

E-ticaret sitesi kurulumu

Şahıs Şirketi onay sürecini tamamladıktan sonra iskeletin büyük bir kısmını oluşturmuş olursunuz. E-ticaret sisteminin oluşturulabilmesi için daha sonra çeşitli organların yerleştirilmesi aşaması gelmektedir. E-ticaret sitesi kurmak, işletmenin ürünlerini doğrudan hedef kitleye ulaştırması için önemli bir gerekliliktir. Aynı zamanda işletmeniz adına oluşturulan bir e-ticaret sitesi, pazaryerlerinde bir adım öne geçmenize yardımcı olur. E-ticaret sitesi kurmak için alan adı ve hosting almanız gerekmektedir.

Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya

Bir e-ticaret işletmesinin hedef kitlesine ulaşmanın kilit noktalarından biri dijital pazarlama ve sosyal medyanın dalıdır. E-ticaret sistemine giriş yapmadan önce güçlü bir dijital pazarlama ve sosyal medya ağına sahip olduğunuzu kayıt ettirmelisiniz. Dijital pazarlama ve sosyal medya aracılığıyla verilen reklamlar, hedef kitlenin markanızı daha iyi tanımasını sağlar. Ancak özellikle reklam aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Söz konusu reklam ve pazarlama ağı, ürünlerinizi hedef kitleye tanıtacak içeriğe sahip olmalıdır.