DOĞALGAZ VAR, VATANDAŞ ALMIYOR

TRABZON’UN % 30’una doğalgaz verilmesine karşın doğalgazın ulaştığı semtlerde kullanım oranının % 50’yi geçemediğini belirten Bülbül, hem firmayı yeterli çalışmayı yapmamakla suçladı hem de vatandaşı ilgisiz davranmakla itham etti. Bülbül, Beşirli’ye doğalgaz ancak 3-4 yıl içinde getirilebildi ama Beşirli’de hala hava kirliliği devam ediyor. Bu anlayışla da devam edecek” dedi.

MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Trabzon Şube Başkanı Şaban Bülbül,

Trabzon’daki hava kirliliği sorununun konuşulması gerektiğini belirterek, ‘Hava kirliliğini oluşturan etkenler nelerdir ve bunları ortadan kaldırmak için ne gibi çalışmalar yapılması gerekiyor’ konularında bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

“Geçtiğimiz haftalarda Trabzonspor’umuzun oynadığı bir lig müsabakasında spikerin, ‘bu gördüğümüz sis değil hava kirliliğidir’ sözlerinden ben utandım. Bunun ezikliğini de hissettim. Keşke Türkiye gündemine bu sözlerle gelmeseydik. Bu sözü kabul etmemizin mümkünatı yok. Çünkü buradaki sorumluluk biz yöneticilerindir. Hava kirliliğinin önlenmesi için alınacak tedbirlerin başında da doğalgaz kullanımı gelmekte” diye konuştu Trabzon’a 2008 yılından beri doğalgaz yatırımı yapıldığını ancak istenen seviyeye bir türlü gelinemediğinin altını çizen Bülbül şöyle konuştu: “Doğalgazda Trabzon’un yüzde 30’una doğalgaz verilmesine karşın kullanım oranı yüzde 50’yi geçemedi. Bu da acı bir gerçek. İlgili firma hem doğalgazı getirmek için gerekli çalışmaları yapamadı, hem de doğalgazı getirdiği noktalarda kullanım oranı düşük kaldı. Şu anda Trabzon’un doğu kısmından gelen doğalgaz borusu Kalkınma Mahallesi’nde kullanıma açık, Değirmendere, Yeni Cuma, Bahçecik, Erdoğdu’nun alt kesimleri ve Valiliğin alt kesimlerinde maalesef doğalgaz kullanılamıyor. Sotka, Meydan civarı ile Moloz mevkileri ise yatırım programında dahi yok. Bu da şehrimizin büyük bir bölümünü teşkil etmekte.

ÖNCELİK KİRLİLİĞİN FAZLA OLDUĞU MAHALLELERE YÖNELİK OLMALI

Doğalgazla ilgili yapılabilecek en önemli çalışmanın, öncelikli olarak kirliliğe sebep veren mahallelerin doğalgaza kavuşturulması yönünde olması gerektiğine vurgu yapan Bülbül bu anlamda yatırım maliyetinden de kaçılmaması gerektiğini dile getirdi. Beşirli Mahallesi’ne 3-4 yıl içinde ancak doğalgazın getirilebildiğini ifade eden Bülbül, “Vatandaş kışlık yakıtını Mart-Nisan en geç Mayıs ayında alır. Ancak Beşirli Mahallesi’ne yazın sonu Eylül-Ekim ayında verilebilmiştir. Bu da nüfusun yoğun olarak yaşadığı bu bölgede de hava kirliliğinin sürmesine yol açmıştır. Bu anlayışla da hava kirliliği devam edecektir.”

YALITIM KONUSUNDA TRABZON DUYARLI DEĞİL

Trabzon’da 150 m2’lik bir dairenin 1,5-2 tonun altında bir yakıtla da ısınabileceğini ileri süren Bülbül, “Konutlarda yalıtım konusu çok önemli. Mühendis olarak iddia ediyoruz. Yalıtım yapılması halinde bu miktarın çok daha altında yakıt kullanılacaktır. Ancak binaların yalıtımı konusunda Trabzon’da duyarlılık beklenenin çok altında” dedi.  “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız liman girişinde gelen kömürü belki kontrol ediyor ama asıl apartmanların kazan dairelerinde bu kontrolün yapılması” dedi.