Sovyet güçlerinin 20 Ocak 1990’da Bakü’ye girmesi sonucu yaşanan 20 Ocak katliamının kurbanları resmi törenle anıldı.
Sabah erken saatlerde başlayan anma törenlerine Azerbaycan’ın birçok yerinden gelen vatandaşlar katıldı. Bakü ve Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerinden gelenler, şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Azerbaycan bayrakları taşıyan vatandaşlar, mezarlıklara kırmızı karanfil bıraktı. Saat 12.00’de Azerbaycan için canını veren şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Hazar Denizi kıyısındaki gemiler, metro trenleri, trenler ve otobüsler siren ve kornalar ile şehitleri anarken, askeri kışlalar, devlet dairelerinde bayraklar yarıya indirildi.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, hükümet yetkilileri, milletvekilleri ve diplomatlar sabah saatlerinde Şehitler Hiyabanı’na gelerek 20 Ocak faciasının kurbanlarının mezarlarını ziyaret edip, şehitlik anıtına çelenk bıraktı. Azerbaycan’ın birçok bölgesinden Bakü’ye gelen vatandaşlar da 20 Ocak’ta hayatlarını kaybeden kahramanların bulunduğu Şehitler Hiyabanı’nı ziyaret etti. Yoğun katılım nedeniyle şehitliğe çıkan bütün sokaklar saat 18.00’e kadar (TSİ 16.00) ulaşıma kapatıldı. Dünya kamuoyunun dikkatini çekmek için de Azerbaycan’ın yabancı ülkelerdeki büyükelçilikleri, diplomatik temsilcilikleri ve Azerbaycan toplulukları tarafından anma törenleri yapıldı.
Faciaya tanık olan Selman Aliyev, bu olaylardan sonra 25 yıl geçtiğini belirterek "Halkımız şehitlerimizin hatırasını her yıl anmaya geliyor. Bu şehitlerimiz özgürlüğümüz ve bağımsızlığımız için şehit oldu. Kadir bilen halkımız onları hatıralarında ebedi olarak yaşatacak. Bugün ülkenin her bir tarafından vatandaşlarımız şehitlerimizi anmaya geliyor. Allah şehitlerimize rahmet eylesin” diye konuştu.
20 Ocak katliamında abisini kaybeden Besire Aliyeva ise,”Allah şehitlerimizin babalarına, annelerine, kardeşlerine sabır versin. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Olaylarda abim hayatını kaybetti. Abimi geceleri rüyalarımda görüyorum. Her yıl kardeşimin mezarı başına gelerek anıyorum. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin” dedi.
Azerbaycan’da, 20 Ocak 1990 günü Sovyet ordusu bağımsızlık mücadelesi veren Azerbaycan’ı işgal etti. 66 bin kişilik ordu ile Azerbaycan toprağına giren Rus tankları, silahsız ve savunmasız Azerbaycan Türklerini ezmiş, kentleri ateşe vermiş, çoluk çocuk demeden 144‘ünü şehit etmişti. İşgalde 800 kişi yaralanırken bine yakın insan tutuklandı.
(İHA)