İtalya’nın Giglio Adası’nda 2012 yılında karaya oturan ve yan yatan Costa Concordia gemisi, yüzdürülebilir konuma getirilmesinin ardından güvenlik önlemleri altında Cenova’ya doğru yola çıkarıldı.
Gemiyi yüzdürülebilir konuma getirmeye çalışan mühendislerin son çalışmalarının da sona ermesinin ardından Concordia, bir grup geminin kontrolünde yolculuğuna başladı. Birçok turist geminin Giglio Limanı’ndan ayrılışını uzun süre izlerken geminin gidişi sırasında Giglio Limanı’nda sirenler çaldı. Uzun süredir gemide çalışmalar yürüten mühendisler Concordia’yı dik hale dikleştirip yüzdürülebilir konuma ulaştırdıktan sonra geminin zeminine büyük metal kutular yerleştirdi ve içerisini hava ile doldurarak geminin yüzeyde kalmasını sağladı. Gemi daha sonra 2 önde, 2 de arkadan bulunan gemilere bağlanarak yolculuğuna başladı.
Cenova’ya 200 deniz mili yolculuk yapacak olan Concordia’nın Pazar günü kente varacağı belirtilirken birçok geminin de olası sızıntı ve güvenlik tehditlerine karşı gemiye eşlik edeceği kaydedildi. Alınan tüm önlemlere rağmen çevreci örgütler ise geminin yayabileceği petrol ve toksik maddelere karşı uyarılarda bulundu. Greenpeace İtalya sorumlusu Alessandro Gianni açıklamasında, “Açıkçası geminin taşınması büyük riskler içeriyor. Umarım yetkililer bu konuda gereken önlemi almıştır” dedi.
12 Ocak 2012’de Giglio Adası yakınlarında karaya oturan Costa Concordia bir süre sonra yan yatmış konumda kalmıştı. Olay sonrası gemide bulunan 32 kişi hayatını kaybederken 7 kişi de kaybolmuştu. Kazanın ardından geminin kaptanı ve mürettebatı tutuklanırken kaptana ev hapsi verilmişti. 4 bin 324 yolcu taşıyan Concordia’da bulunan 10 Türk yolcu da kazadan yara almadan kurtulmuştu. 1 yıl 19 saat süren çalışmalar sonucunda dik konuma getirilen gemi son olarak yapılan çalışmalarla birlikte yüzdürülebilir konuma getirilmişti.
(İHA)