Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde kazı çalışmaları yapan araştırma ekibi, 1957 yılında gömüldüğü belirlenen ve 2957 yılına kadar açılması istenmeyen bir zaman kapsülü buldu.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Müzesi Koleksiyon Direktörü Deborah Douglas, kampüs alanında yaptıkları kazı sırasında bir zaman kapsülü bulduklarını belirtti. Kapsülün üzerinde belirgin bir şekilde ‘Lüfen 2957 yılına kadar açmayın’ yazısının belirgin bir şekilde görüldüğünü belirten Douglas, bu yüzden kapsülü açmamaya karar verdiklerini belirtti.


Alınan bu karar sonrası kapsülün içerisinde neler olabileceğine dair müze çalışanları, bazı tahminlerde bulundu. Kavanoz şeklindeki kapsül açılmasa da içerisindeki dökümanların bin yıl boyunca bozulmayacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. MIT’nin arşivlerinde yer alan görüntülere bakıldığında, MIT laboratuvarlarında üretildiği görülen kapsülün içerisindeki materyallerin korunması için kavanoza argon gazı doldurulmuş. Bu materyallerden bir tanesinin, 1957 yılının en önemli teknolojik buluşları arasında yer alan ve aşırı iletkenliği yönetmeyi sağlayan bir kriyotron olduğu belirtiliyor.

Zaman kapsüllerini gömmek, MIT’nin geleneklerinden bir tanesi. Enstitünün kampüsünün etrafında gömülü olduğu tahmin edilen 8 tane daha kapsül olduğu belirtiliyor. Enstitü yönetimi, bulunan kapsülü uzun süre korumak için neler yapabileceklerine dair araştırmalarına devam ediyor. Bu kapsülün ya müzede sergileneceği ya da araştırmacılar tarafından tekrar gömülmesi bekleniyor.