Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu'nun yanı sıra törene Trabzon'dan çok sayıda iş adamı ve gazeteci katıldı. Dualar ve İran Milli Marşı ile başlayan zirve açılış konuşmaları ile devam ediyor.

İPEKYOLU CANLANACAK
3. İpekyolu İş adamları Konferansı Sekreteri Sedegh Najafi konuşmasında toplantının Tebriz'de yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, bu toplantının sonuç getirmesi ve eskisi gibi İpekyolu ticaret hattının yeniden canlanmasını ümit ettiklerini ifade etti. Najafi konuşmasına şöyle devam etti;

BİRLİKTE BÜYÜYECEĞİZ
"Konferansın 1. ve 2.si Trabzon'da yapılmıştı. 27 ülke ile irtibata geçtik. Aramızdaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve eskisi gibi birbirimizle alışveriş içinde olmasını sağlamayı hedefliyoruz. 18 ülkeden 350'nin üzerinde katılım oldu. Katılan tüm misafirlerimizden Allah razı olsun. Türkiye ile Tebriz arasındaki ilk uçuşu da Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptı. Hedefimiz birlikte büyümek" dedi.

TEKRAR ZENGİNLEŞECEĞİZ
Doğu Azerbaycan Valisi Dr. Ahmad A. Beigi'de bir konuşma yaparak İpekyolu'nun en eski ticaret yolu olduğunu ve bu yolun bu ticaretin tekrar zenginleşmesi gerektiğini ifade etti.

İPEKYOLU İÇİN 4 ŞART
Dini Lider Sebeseri ticaretin tarafların rızası ile yapılması gerektiğini ifade ederken ülkeler arasında imzalanan anlaşmaların da harfiyen uygulanması gerektiğini ifade etti. Alınan emanetlerin eksiksiz bir şekilde sahibine geri verilmesinin gerektiğini vurgulayan Sebeseri, "Birisi size babanızı kesen kılıcı bile emanet etse onu sağlıklı bir şekilde sahibine teslim etmelisiniz. İpekyolu üzerindeki ülkeler dilerim iyi anlaşmalar yapılır" dedi. Öte yandan İpekyolu'nun canlanabilmesi ve ticaretin rahat yapılabilmesi için dini lider şu şartları sıraladı;
"-Gümrüklerde indirimler daha fazla olmalı.
-Gümrüklerin indirimlerini çoğaltmalıyız.
-Gümrükler daha ucuz olmalı.
-Nakliye maliyetlerini daha aşağılara çekmeliyiz.
-Öğrencilerin ve turistlerin bizim ülkelerimiz arasında dolaşımlarını daha rahat hale getirmeliyiz"

VİZE KALDIRILMALIDIR

Başkan Yardımcısı Seyyed Muhammed Reza Mir Tajoddini konuşuyor
"İpekyolu bir kültürdür. Mevlana'nın hocası Şems Tebrizi'dir Vebura ile ilgili bir şiirinde 'Burada istirahat et. Burada işler yoluna girer' demiştir. İpekyolu ülkeleri arasındaki vize kaldırmalıdır. İran da nereye giderseniz ticaretin çok faal olduğunu göreceksiniz. İran üzerine bir çok ekonomik ambargo uygulanmasına rağmen ekonomimiz sürekli dayanmış ve güçlenmiştir.Bazı ülkeler İpekyolu ile kurulan ticaret ve kardeşlik bağını zorbalıkla kırmak istiyor. Bizim amacımız da bu zorbalıkları ortadan kaldırmaktır."

Ali Osman Ulusoy: Engeller ortadan kaldırılmalı
İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına sürekli toplantılar yapılmaktadır. Türk İran İş Konseyi olarak İran hükümeti ve meslek odaları ile sürekli istişare halindeyiz. 2004 yılında 800 milyondolar olan ihracaat. 2011 yılında 16 milyardolara çıkmıştır. Bizim tüm İpekyolu ülkeleri olarak birlikteliğe ihtiyacımız vardır. Doğu ülkelerin Batıya açılması için Türkiye’ye, Türkiye’nin de doğudaki ülkelere açılmak için sizlere ihtiyacı vardır.

Bu projenin sonuçlanması için İpekyolu güzergahındaki ülkeler arasında ticari faaliyetler gelişmeli. Ulaşım ve altyapı geliştirilmeli, sınır geçişlerinde ve gümrüklerde yaşanan sıkıntıların çözülmesi anlamında çalışma yapılmalıdır.

BİR DAHA GELMEM
Ali Osman Ulusoy’un konuşması konferansı yönetenler tarafından kesilince Ulusoy çok sinirlendi ve şu ifadeleri kullandı.

50 yılı aşkın Türkiye İran arasında ilişkileri geliştirmek için çalışıyorum. Yüzlerce toplantı yaptım. Ama burada 2 dakike konuşamayacaksam bir daha da buraya gelmem. Böyle olmaz. 15 dakika konuşacağım” dedi.
Ulusoy tekrar söz verilmek üzere ikna edildi.


VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI TOPLANTIYI TERK ETTİ
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, ismi anons edilmesine rağmen masada oturacağı yerin belirsizliği ve isimliğinin olmaması nedeniyle toplantıyı terk etti.  Hemen ardından da Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu kürsüden inerek toplantıyı terk etti. Trabzonlu işadamları da salondan ayrılıyor.

VALİ KIZILCIK SERT ÇIKTI
Trabzon Valisi Recep Kızılcık yapılanın bir nezaketsizlik olduğunu belirterek, “Bugüne kadar bu organizasyonu yani İpekyolu İşadamları Konferanslarını Trabzon organize etmiştir. Bu gibi şeylerin yapılması doğru değil çok büyük yanlıştır. Yaptıkları olmamıştır”.

Tekrar söz alan Türk İran İş Konseyi Başkanı Ulusoy şunları söyledi.

Bu ülkede gitmediğimiz il görüşmediğimiz yetkili kalmadı. Buradaki insanları birçoğunun neredeyse yaşı kadar ticaretin içindeyim. Ve İran ile ilişkileri geliştirmeye ömrümü adadım.

Biz hiç bir zaman bu toplantılarda, hiçbir zaman dinşeyeceği bıktırmayız.

18 ülkeden gelen dostarımızla 3. kez toplanıyoruz. Ben Karadeniz Bölgesi’nden 100’ün üzerinden insan geldi bugünkü toplantıya. Yıllardır İpekyolu konuşuluyor. İpekyolu’nun merkezi Karadeniz Trabzon ve İran Tebriz’dir. Biz yaptğımız tüm toplantılarda masada el sıkıştık. Fakat Tebriz, Doğu Azervaycan ve İpekyolu ile alakalı çok önemli çalışmaları devam ettirmekteyiz. Onun için buradayız.

Benim meslek grubum, taşımacılık, turizm, otelcilik. Her seferinde bu sektörlerde ülkem adına gerekli kolaylıkların sağlanması yönünde çaba gösteryorum.

Biz komşu ülkeyiz, kardeş ülkeyiz. Asırlardır aramızda bir problem yaşamadık.

NEZAKETEN TOPLANTIYI TERK ETMEM GEREKİYORDU
Ben oradaki sekreter Sadegh Nejafi tarafından içeriye davet edildim. Gittim, Sayın Ali Osman Ulusoy’un yanına oturdum. O arada İpekyolu ticaretinin gelişmesi adına önemli adımlar atan, organizasyonlar düzenleyen Trabzon Valimiz Sayın Recep Kızılcık’ın salonda olmadığını gördüm. Bir takım sıkıntılar yaşandığını öğrendim. Haliyle orada durmamın doğru olmayacağını oradan kalkmam gerektiğni düşünerek sessizce oradan ayrıldım. Tebriz ilk defa İpekyolu kongresini yapıyor. 1 organizasyondaki aksaklık nedeniyle bir kent bir halk hakkında olumsuz düşüncede bulunmamak lazım. Umarım ders alırlar ve bundan sonraki organizasyonlarda daha iyi hizmetler verirler. Biz kimseye kırgın veya küskün değilim.

Ayrıntılar ve fotoğraflar geliyor..