Estağfurullah Ne Demek diye merak ettiyseniz bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Estağfurullah, Yüce Allah'tan mağfiret ve bağışlanma dilerim manasına gelmektedir. Lakin toplumda farklı anlam yüklenerek kullanıldığına şahit olmaktayız. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:
Türk Dili Kurumunun bu kıymetli söze yüklediği anlam itibarıyla bakıldığında; "İncelik ve alçak gönüllülük göstermek üzere teşekkür edilen veya övülen bir kimsenin söylediği bir söz" denilmiştir. İkinci olarak toplumda; rica ederim / hiçbir zaman / mahcup ediyorsunuz / hâşâ (kabul etmem) / bir şey değil manalarında kullanıldığı müşahede etmekteyiz. Üçüncü olarak, karşısındakinin kendisinden beklediği işi, kendisi için yük saymayan kimsece söylenen nezaket sözü olarak değişik sözlüklerde tanımlama getirilmiştir.
Fakat esas kullanım itibarıyla estağfurullah sayfasında da belirtildiği üzere "Cenab-ı Allah'tan kusur ve hatalarının bağışlanması veya O'ndan af ve mağfiret dileme" manasına kullanımı çok daha doğru olacaktır. Estağfurullah'ı bu şekilde tanımladıktan sonra yazımı hususundaki ihtilaflara da bakmakta fayda var. Zira Arapça yazımı Estağfirullah olan bu kelime TDK tarafından Estağfurullah olarak kabul edilmiştir. Esasında bu her iki kullanım da yazım açısından bir yanlışlık içermez. Arapça yazımı olan estağfirullah, kök itibarıyla istiğfardan gelir. İstiğfar ise (Yüce Allah'tan) bağışlanma istemek anlamındadır. Estağfurullah ise TDK tarafından teşekkür veya övgüye tevazu göstermek gayesiyle söylenen bir kelimedir. Sonuç itibarıyla her iki kullanımı da tercih edebilirsiniz. Estağfurullah deseniz de, Estağfirullah deseniz de karşınızdaki bunları aynı manaya geldiği için söylediğimiz tanımlama kalıplarından birisinin içerisinde düşünecektir.
Estağfirullah, istiğfardan geldiğine göre istiğfar konusuna da son olarak değinmeden geçemeyeceğiz. İstiğfar etmek, estağfirullah demekten geçer. İstiğfar, Allahu Tealadan mağfiret dilemektir. Tevbe ile alakası olan istiğfar hususunda şunu belirtelim: Tevbe istiğfardan önce yapılmalıdır. Zira tövbe çirkin şeyleri bırakarak güzel olana dönmeyi ifade eder. İstiğfar ise, günah ve kusurun çirkinliğini görüp, ondan yüz çevirdikten sonra, mağfiret dilemektir. Yapılan günahları her hatırladığınızda istiğfar etmekte fayda vardır. İstiğfar yapmak için istiğfar duası bilinmelidir.
 

İstiğfar Nasıl Yapılır?
Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Her kim ‘estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh: Kendisinden başka ilâh bulunmayan, ebedî hayatla daima diri olan, her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı yöneten Allah’tan beni bağışlamasını diler ve günahlarıma tövbe ederim’ diye yalvarırsa, savaştan kaçmış bile olsa, günahları bağışlanır.” (Ebû Dâvûd, Vitir 26; Tirmizî, Daavât 118; Hâkim, el-Müstedrek, I, 511. Ayrıca bk. İbni Mâce, Edeb 57) İstiğfarların en değerlisi Seyyidül İstiğfar duasıdır. İstiğfarın en üstünü olan Seyyidül İstiğfar duasını da öğrenmek bu şekli ile istiğfarda bulunmak çok faziletlidir. www.estagfurullah.com adresinde Estağfurullah, İstiğfar Duası ve Seyyidül İstiğfar Duaları ile ilgili detayları bulabileceğinizi not ederek yazımızı sonlandıralım. Estağfurullah çekerek istiğfarda bulunmanız temennisi ile...