Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ile ABD arasındaki mevcut ticaret hacminin 18 milyar dolar olduğunu, hacmin 10 yıl öncesine bakıldığında 3 misli arttığını ancak bu rakamların potansiyelin altında olduğunu düşündüklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile birlikte ABD’nin başkenti Washington’da üçüncüsü gerçekleştirilen Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi (ETSİÇ) Toplantısı’na katıldı. Daha sonra, toplantıda Babacan ve Zeybekçi’nin yanı sıra eşbaşkan olarak yer alan ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman’ın da katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi.

Bakanlar, basın toplantısındaki konuşmalarına Manisa’nın Soma ilçesinde 274 kişinin ölümüne sebep olan maden faciası sebebiyle taziyelerini ileterek başladı.

ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker konuşmasında, Soma’da hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ABD halkı adına başsağlığı dileklerini iletti. Pritzker, “Türkiye ile birlikte yas tutuyoruz. Çünkü vatandaşlarımız arasındaki ilişkiler 21. yüzyılda çok kuvvetlendi” dedi.

Basın toplantısındaki konuşmasında Türkiye ile ABD’nin dost ve müttefik iki ülke olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok yönlü olduğuna vurgu yaparak, Türkiye’nin; NATO, OECD, G-20 gibi pek çok önemli uluslararası platformda ABD ile birlikte çalıştığını söyledi.

Türkiye-ABD arasındaki ikili ilişkilerin siyasi, güvenlik, ekonomik, ticari ve kültürel gibi pek çok alanı kuşatan çok yönlü ilişkiler olduğuna dikkat çeken Babacan, “İlişkilerimizin stratejik yönü ve savunma yönü yıllardır çok çok ileride. Ancak ticari yönü, ekonomik yönü bir miktar geride. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizi ilerletebilmek amacıyla Sayın Başbakanımız Erdoğan ile Sayın Başkan Obama’nın beraberce açıkladıkları ETSİÇ mekanizmamız var” dedi.

Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 18 milyar doları geçmiş durumda olduğunu belirten Babacan, 10 yıl öncesine bakıldığında 3 misli artan bir ticaret hacminin bulunduğunu ifade etti. Babacan, “Yine de bu rakamların dahi potansiyelin altında olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bugün üçüncüsü gerçekleştirilen ETSİÇ toplantısının verimli geçtiğine işaret ederek, toplantıda, bundan sonra daha sık bir araya gelmeye karar verdiklerini dile getirdi. Babacan, “Özellikle farklı kurumlarımızdan konularla ilgili arkadaşlarımızın 4 hükümet üyesini beklemeden kendi aralarında daha sık bir araya gelmesi konusunda kararlarımızı verdik. Bütün bu görüşmelerin ve toplantıların Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin hak ettiği noktaya gelmesinde büyük katkıda bulunacağına inanıyorum” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama’nın geçen sene açıkladıkları yüksek düzey komitenin de bugün bir toplantı gerçekleştirdiğini belirten Babacan, komitenin özellikle Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunu ele aldığını ifade etti. TTIP’in hem ABD açısından, hem AB açısından hem de AB ve Gümrük Birliği yapısı içerisinde olan Türkiye açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Babacan, bu konunun ETSİÇ çerçevesinde de değerlendirilen bir konu olduğunu söyledi.

(İHA)