Ahmedinejad, BM Genel Kurlu'nda yapacağı son konuşma öncesinde Associated Press (AP) ajansının sorularını yanıtladı.

AP'ye yaptığı açıklamada, ''ABD'nin hakimiyetinde ve kabadayılığında'' geçen yılların ardından yeni bir dünya düzeninin oluşmasına ihtiyaç bulunduğuna inandığını belirten Ahmedinejad, ''İnşallah, yeni bir düzen bir araya gelecek ve bizi birbirimizden uzaklaştıran her şeyden kurtulacağız'' dedi.

Ahmedinejad, tercümanı aracılığıyla verdiği demeçte sözlerine şöyle devam etti:

''İmparatorlukların yolun sonuna gelmiş olduğuna yürekten inanıyorum. Dünya artık kendisine komuta eden bir imparator görmeyecek. Şimdi artık tüm dünyadaki ilkokul çocukları bile ABD hükümetinin kabadayılık üzerine kurulmuş bir uluslararası siyaset yürüttüğünü anladı''.

İran'ın nükleer programı

Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama'nın BM Genel Kurulu'nda dün yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer silahlar edinmesine müsamaha göstermeyeceği şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin sonuçlarına tesir etmemek için bu sözlere doğrudan bir karşılık vermek istemediğini belirtti.

Ahmedinejad, buna karşılık İran'ın uranyum zenginleştirme programı konusunda uluslararası toplumdan yükselen seslerin, ''Batı'nın İran'ı hakimiyeti altına almak için kullandığı bir mazeretten başka bir şey olmadığını'' savundu.

ABD'nin İran'ın 1979 devriminden sonra yaptığı hükümet tercihini hiçbir zaman kabul etmediğini ileri süren Ahmedinejad, ''Herkes, nükleer meselenin ABD'nin dayatması olduğunun farkında. Ben nükleer meseleyi üzerinde konuşmaya değer bir mesele olarak görmüyorum. Bu bir üstünlük sağlama çabası haline geldi' dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın katılımıyla oluşturulan 5 1 ülkeleriyle İran arasında Nisan ayından beri İran'ın nükleer programı konusunda yürütülen üst seviyedeki 3 toplantıda bir sonuç alınamamış olmasına karşın her zaman diyalogdan yana olduğunu belirten Ahmedinejad, bazı dünya liderlerinin kendisine, nükleer görüşmeleri sadece ABD ile yürütmesinin İran için daha yararlı olacağı önerisinde bulunduklarını kaydetti.

Ahmedinejad, ABD başkanlık seçiminin galibiyle görüşmeler yapmaya açık olup olmadığı konusundaki bir soru üzerine, ''Elbette bu çeşit görüşmeleri reddetmiyorum'' dedi.

Suriye'deki çatışmalar

AP'ye verdiği demecinde Suriye'de süren çatışmalar konusuna da değinen Ahmedinejad, ülkede 18 aydan beri süren çatışmaların sona erdirilmesi için 10-11 ülkeden oluşacak yeni bir grup oluşturulması teklifinde bulundu.

Ahmedinejad, Ortadoğu ülkeleri ve diğer ülkelerin temsilcilerinin ''çok yakında'' ABD'nin New York kentinde bir araya geleceklerini söyledi.

Konuşmasında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Suriye konusunda 4 üyeli bir temas grubu oluşturulacağına ilişkin bu ay içinde yaptığı açıklamaya da değinen Ahmedinejad, söz konusu temas grubunun Suriye hükümetiyle muhalefeti bir masa etrafında bir araya getirmeyi ümit ettiğini belirtti.

Ahmedinejad, ''Suriye'de istikrar, barış ve uzlaşma yaratmak için gücüm dahilinde olan her şeyi yapacağım'' dedi.

Suudi Arabistan'dan, Mursi'nin Mısır, İran, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla oluşacağını ilan ettiği temas grubuna katılmak konusunda henüz olumlu bir yanıt gelmedi.

İran'da dörder senelik iki dönem devlet başkanlığı görevini yürüten Ahmedinejad, Haziran 2013'te görevinden ayrılıyor.