Hz. Muhammed’e hakaret içeren film ve karikatürlerin ardından İslamofobi’nin son adresi New York. Müslümanların barbar diye nitelendiği ve ‘İsrail’i destekle cihadı yen’ çağrısı yapılan afişin metroya asılmasına yargı izin verdi.

Müslümanların Masumiyeti’ adlı İslam karşıtı filmin ardından Fransa’da Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed’e karikatürleri yayınlaması Müslümanları ayağa kaldırmışken, bu kez ABD’nin New York kentinde metrolara İslamofobik afişler asılması gündemde. Amerikan Özgürlüğü Savunma Girişimi (AFDI) isimli Yahudi bir grup tarafından hazırlanan ve gelecek hafta New York’ta 10 metro istasyonunda asılmasına yargıdan izin çıkan ilanlarda, Müslümanlar ‘barbar’ olarak niteleniyor.

Ulaşım dairesi izin vermemişti

Afişte şu ifadeler var: ‘Medeni bir insanla bir barbar arasındaki savaşta, medeni insanı destekle. İsrail’i destekle, cihadı yen.’ New York Ulaşım Dairesi (MTA), aslında ‘alçaltıcı ifadeler içerdiği’ afişlere izin vermemişti. AFDI Eylül 2011’de MTA’ya dava açmış, Manhattan mahkemesi ilanların yayına izin vermişti. Hakim, 20 Temmuz’daki kararında, ilanları yasaklamanın, ABD anayasasının ifade ve basın özgürlüğünü garanti altına alan ‘ilk maddesine’ (First Amendment) aykırı olacağına hükmetmişti. AFDI, New York’ta daha önce de metrolar ve otobüslere İslam’ı hedef alan ilanlar asmıştı. Bu ilanlarda şu ifadeler vardı: ‘İslamofobi değil, İslam gerçeği: 11 Eylül 2001’den beri İslamcıların saldırılarında 19 bin 250 kişi öldü.’

MTA sözcüsü “Elimiz kolumuz bağlı” derken, AFDI kurucularından olan ırkçı ve İsrail yanlısı aktivist Pamela Geller ise ‘afişi yasaklamanın ifade özgürlüğü ihlali olacağını’ savundu. SkyNews’e konuşan Geller, ‘insanları rencide etme hakkı için ölümüne mücadele edeceğini’ söyledi: “İlanların, metroları şiddet hedefi yapacağına dair kaygım yok. 7 Temmuz 2005 saldırıları sırasında Londra metrolarında bu tip ilanlar var mıydı? Hayır, yoktu. Barbarları rencide etmemek için kendi haklarımdan taviz vermeyeceğim. Başka insanların şiddete başvurmasının sorumluluğunu üstlenmeyeceğim. Ben ABD’de yaşıyorum. Biz burada anayasanın 1. maddesine sahibiz.” Tüm Müslümanları değil sadece ‘cihadı benimseyen Müslümanları barbar gibi gördüğünü’ söyleyen Geller, ‘ABD’ye şeriat gelmesi tehdidi olduğuna’ inanıyor.

‘Yobazlık ve salaklık hakkı var’

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) sözcüsü İbrahim Hooper ise Geller’ı eleştirdi: “İlk madde (First Amendment), herkes ‘Geller gibi yobaz veya salak olma hakkına sahiptir’ anlamına geliyor. Geller‘ın nefreti körüklememesini isterdik ama burası ABD ve burada buna hakkı var. Bizler de Müslümanları, aynı özgürlükleri, bu tip ilanları kınamak için kullanmaları yönünde cesaretlendiriyoruz. Toplumumuz için asıl ve gerçek tehlike, nefretin, masum insanlara yönelik saldırıların önünü açabilecek şekilde yayılmasıdır.”

KARİKATÜR KRİZİ ALMANYA YOLUNDA

Almanya'nın  Frankfurt merkezli karikatür dergisi Titanic de, Hz. Muhammed karikatürleri yayınlayanlar arasına girdi. Derginin kapağında eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un eşi Betina Wulff’un yanında geleneksel Müslüman kıyafetleri giymiş bir adam yer alıyor. Derginin içi ise Müslümanları rencide edici karikatürler ve fotomontajlarla dolu. Titanic dergisi genel yayın yönetmeni Leo Fischer, ‘derginin çarşamba baskıya girdiğini’ söylerken, kapakta Betina Wulff’un niye yer aldığı sorusuna “Wulff’un İslamofobik çıkışlarla bilindiğini ve bu nedenle kapakta bir Müslüman tarafından öldürülmek üzere olduğu’ yanıtını verdi. Dergisinin ‘daima politik atmosfere uyum sağladığını ve bu nedenle bu sayıda İslam’a ağırlık verdiklerini belirten Fischer, “Daha önce de Papa’yı alaya alan fotomontajlar yayınladık. Ancak hiçbir Katolik olay çıkarmadı” savunmasını yaptı.