Avrupa Birliği, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele eden Peşmerge güçlerine silah gönderilmesine yeşil ışık yaktı.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de olağanüstü toplantıda bir araya gelen Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, bazı Avrupa ülkelerin bireysel olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçlerinin silahlandırmasına destek verdi. Toplantının sonuç bildirgesinde, “Kürt Yönetiminin çağrısı neticesinde bazı üye ülkelerin bireysel olarak askeri malzeme göndermeleri memnuniyetle karşılanmıştır. Bu yardımlar üye ülkelerin kendi kanunları ve imkanları dahilinde, Iraklı yetkililerin de rızasıyla yapılacaktır” denildi.
Toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Irak, gerçek bir felaketin eşiğindedir. Irak’ta 1 milyon insan evini terk ediyor. Kuzeydeki Kürt bölgesinde ise Ezidiler ve Hıristiyanlar zulme uğruyor ve katlediliyor” dedi.
AB ülkeleri arasında Fransa ve Almanya askeri teçhizat ile silah gönderirken, İngiltere de silah yardımında bulunacağını açıklamıştı.
(İHA)