ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği Sözcüsü Heather Nort, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin dün yaptığı referandum sonuçlarının bağlayıcı olmadığını, bölgede istikrarsızlığı artıracağı uyarısında bulundu.

Norton yaptığı basın açıklamasında, "IKBY’nin Kürt bölgesi dışındaki bölgeleri de içine almak için yaptığı tek taraflı bağımsızlık referandumu sebebiyle ABD hayal kırıklığına uğradı. IKBY’nin yaptığı bağımsızlık referandumu sebebiyle, ABD ile Kürdistan halkı arasındaki ilişkilerde bir değişiklik olmayacak. Ancak böyle bir adım hem Kürt bölgesi hem de bölgede ve halklarında istikrarsızlığa ve zorluklara yol açacaktır.

Tek taraflı referandum IKBY’nin Irak ile ve komşu ülkelerle ilişkilerini büyük oranda karmaşıklaştıracaktır. DEAŞ’e karşı savaş henüz bitmedi. Aşırı uçlar bölgedeki istikrarsızlığı ve anlaşmazlığı suiistimal etmeye çalışacaklardır. Biz, bütün Iraklıların geleceklerini iyileştirmek için bütün tarafların yapıcı bir diyalog içine girmelerine inanıyoruz. ABD şiddete, herhangi bir tarafın tek başına sınırları değiştirme maksadıyla adım atmasına karşıyız” dedi.

Nort, "ABD, birleşik, federal ve demokratik bir Irak’ı destekliyor. Iraklılar’ın hayallerini anayasa çerçevesinde gerçekleştirmeleri için fırsatlar aramaya devam edeceğiz” dedi.

(İHA)