Afganistan’da düzenlenen Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine Türkiye’yi temsilen katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Umuyorum yeni bir dönem açılıyor Afganistan’da. Bu dönemin hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Afganistan’da Cumhurbaşkanı seçilen Eşref Gani Ahmedzay’ın görevi Hamid Karzai’den devraldığı törene Türkiye’yi temsilen katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, törenin ardından Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’nde basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Kabil Büyükelçiliği’nin fevkalade güzel ve bakımlı olduğunu söyleyen Arınç, “Adeta bir vaha gibi. Afganistan’a gelirken uçaktan büyük dağların silsilesini, kuş uçmaz kervan geçmez yerleri görmüştük. Şimdi yemyeşil bir bahçe içinde, Türkiye Büyükelçiliğindeyiz, kendi toprağımızdayız, vatanımızdayız” dedi.
Eşref Gani Ahmedzay’ın Cumhurbaşkanı seçildiğini ve Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı olarak da General Raşit Dostum’un göreve başladığını ifade eden Arınç, “Bugünkü yemin törenine Türkiye’yi, hem Cumhurbaşkanımızı hem hükümetimizi temsilen ben geldim. Sizler de takip ettiniz olağanüstü güzellikte bir yemin töreni oldu, bir devir teslim töreni oldu. Bizim de bildiğiniz gibi Ağustos ayı içerisinde 28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’le yeni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan arasında çok güzel bir ant içme ve devir teslim töreni yaşanmıştı. Doktor Eşref Gani Ahmedzay iyi yetişmiş bir insan. Halkın daha çok oyunu aldı. Bazı itirazlar oldu ancak bu itirazlar Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından reddedildi. Ve ikinci cumhurbaşkanı adayı Abdullah Abdullah’la bir mutabakata vardılar. Bu mutabakat sonucunda da Sayın Abdullah Abdullah icra heyeti başkanı olarak atanmak üzere önemli bir görev üstlenecek” dedi.
Bugünkü yemin töreninde Türkiye’yi temsil ederken aynı zamanda törene katılan başta Pakistan cumhurbaşkanı olmak üzere pek çok cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı ve delegasyonlarla tanışma fırsatı bulduğunu belirten Arınç, “Kadim dostum, Meclis başkanlığı sırasında Türkiye’de, o zaman Afganistan’da senato başkanıydı ve Afganistan’ın Rus işgalinden kurtulmasından sonraki ilk cumhurbaşkanlarından bir tanesiydi. Muhterem Sibgatullah Müceddidi ile görüştüm. Kendisi biraz sonra büyükelçiliğimizde bendenizi ziyarete gelecekler. Ve sizdeki mülakatımı takiben de Sayın Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle görüşeceğim yine icra heyeti başkanı olacak Abdullah Abdullah’la görüşeceğim. Ve Türkiye’nin yakından tanıdığı ve kendisini Türkiye’yi çok sevdiğinize inandığımız General Raşit Dostum ile de görüşmelerimiz olacak. Böylelikle de hem cumhurbaşkanımızın hem de başbakanımızın selamlarını kendilerine iletme fırsatı bulacağım. Ayaküstü görüştük ancak bu ikili görüşmeleri önemli sayıyoruz. Çünkü Türkiye üçlü konferansa her zaman öncülük ediyor ve bu konferans İstanbul süreci kapsamında yapılıyor” şeklinde konuştu.
Afganistan’la Türkiye arasındaki ilişkilerin kadim ve tarihi dostluk ilişkileri olduğunu vurgulayan Arınç, “Kurtuluş Savaşı, onun öncesi ve sonrası Türkiye, Afganistan’ın imar ve inşasını, ihyasını her zaman öncülük etmiştir. Okular açmış, fakülteler açmış, hastaneler açmış, şimdi de TİKA vasıtalıyla yollar yapıyor, poliklinikler yapıyor, hastaneler yapıyor. Hatta bir kısmı açma fırsatımız olsaydı belki yerinde görme imkanımız olacaktı. Hatta maddi imkan sağlıyor. Ve belli bir zamandan bu yana da ISAF komutasında Türk askeri bulunduruyoruz. Türk askerinin Afganistan’da bulunmasında Afgan halkının çok memnuniyet duyduğunu biliyoruz. Türk bayrağının göründüğü her yerde selam veriyorlar, kucaklaşıyorlar. Ve hiçbir ülkeye nasip olmayan bir sevgi ile karşılıyorlar. Dolayısıyla biz Afgan halkıyla bir dayanışma içindeyiz. Afgan halkı ne kadar çok arzu eder ve isterse Türk askeri burada mutlaka bulunacak ve hem Afganistan’ın güvenliğini hem yeniden inşasına her zaman katkı sağlayacaktır. Maddi yardımlarımız devam edecek. Aynı zamanda askeri ve emniyet açısından yetiştiriyoruz. Onların askerleri Türkiye’de eğitim görüyorlar, aynı zamanda Sivas’ta Polis Koleji’nde Afganistanlı emniyet mensupları görev yapıyorlar 3’er aylık dönemler halinde. Buradaki eğitimlerine Türkiye olarak her zaman katkı sağlıyoruz. Afganistan yoksul bir ülke nüfusu 30 milyonun üzerinde. Ticaretimiz geçmişe göre artmış 300 milyon dolar seviyesinde bir ticaretimiz var. Daha çok Türkiye olarak satıyoruz kısmen de onlardan bazı malları onlardan ithal ediyoruz. Ticaretimizin artması için de çalışmalarımız var. Karma ekonomik kurul dediğimiz bir kurul karşılıklı olarak çalışıyor. Hükümetimizdeki karma ekonomik kurul başkanımız Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce’dir. Bu ayın sonunda inşallah Kabil’e gelecekler ve muhatapları ile görüşecekler” diye konuştu.
Afganistan’ın en birinci sorununun güvenlik sorunu olduğunu kaydeden Bülent Arınç, “Kalkınmadan önce güvenlik önemli. Maalesef Kabil’in içerisindeki çok dar bir alan güvenli sayılabiliyor. Bunun dışında bazen intihar bombacıları, bazen silahlı çatışmalar. Özellikle yerelde de Taliban’ın elinde olan pek çok unsurlar güvenlik tehlikesini karşımıza getiriyor. Bugün biz havaalanından geçtikten sonra bir saat sonra takriben patlama olduğunu ve 10 civarında insanın öldüğünü duyduk. Allah rahmet eylesin. Yüzde 99’u Müslüman olan belki de yüzde 100’ü ülkedeyiz. Ama Ortadoğu’da da yaşandığı gibi, Kuzey Afrika’da yaşandığı gibi, diğer ülkelerde de yaşandığı gibi güvenlik sorunu, istikrar sorunu Afganistan’da birinci öncelik unsuru. 2001’de Taliban’ın devrilmesinden sonraki geçiş süreci de hep sancılı olmuş. Umuyorum ki şimdi ulema olsun, cihat önderleri olsun halkın önemli kısmı özellikle de kadınlar istikrarın ne kadar önemli olduğunu biliyorlar” ifadelerini kullandı.
Son seçimlere katılımın çok yüksek olduğunu ve Afgan halkının sandıklara sahip çıktığını belirten Arınç, şöyle devam etti:
“Her türlü tehdide rağmen oylarını kullandı Afgan halkı. Eşref Gani’nin cumhurbaşkanı olarak seçilmesinde halk kesimlerinin çok büyük etkisi olduğunu biliyoruz. İnşallah demokratikleşme süreci arkasından istikrarı getirecektir. Çünkü bugün profile baktığında yemin töreninden Rusların işgalinden bu yana önde bulunan herkesin orada bir şekilde yer aldığını ve cumhurbaşkanının göreve başlamasından bundan memnuniyet duyduğunu hissettim. Hem Kur’an okundu hem sonunda dua edildi ve hem de kesimleri temsilen konuşmalar yapıldı. Umuyorum yeni bir dönem açılıyor Afganistan’da bu dönemin hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Türkiye adına iyi dileklerimizi iletiyorum Afgan halkına. Bugün görüşme yapacağım başta sayın cumhurbaşkanı olmak üzere de Türkiye her zaman onların yanında olacaktır. Çünkü inanç bakımından, kültür bakımından, tarih bakımından Afganistan’la kopmaz bağlarımız var.”
(İHA)