Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le bir araya geldi.

Belçika’ya çalışma ziyaretinde bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in davetiyle NATO karargahına geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Aliyev’i karşıladıktan sonra baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. Stoltenberg,"Günümüzde Güney Kafkasya’daki bölgesel güvenlik konularını görüşmüştük ve çözülmemiş Dağlık Karabağ sorununun rahatsız edici olduğunu ve bu çatışmanın askeri bir çözüm bulunmadığı açıktır. NATO’nun bu konunun çözümünde doğrudan bir role sahip değil. NATO, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının etkinliklerini destekliyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı ile diyaloğunuzun devam ettirilmesini memnuniyetle karşılıyorum ve barış görüşmelerine devam etmenizi rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.

NATO karargahını ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu ve Azerbaycan ile NATO arasındaki önemli işbirliği konularını görüşmek için bir fırsat olduğunu belirten İlham Aliyev, “Azerbaycan NATO’nun birçok operasyonlarına katıldı. Afganistan’da barış ve güvenliği sağlamak için 94 Azerbaycanlı askeri bakımından NATO askerleri ile omuz omuza hizmet ediyor. Azerbaycan ayrıca koalisyon güçleri için çok modlu transit ve hava koridorları da sağlıyor" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in bölgesel güvenlik konularını görüştüğünü vurgulayan Aliyev, "Bölgesel güvenliğe yönelik en büyük tehdidin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çözülmeyen çatışma. Yıllardır bölgelerimiz işgal altında. Bir milyondan fazla Azerbaycanlı mülteci durumuna geldi. Azerbaycanlılara karşı etnik temizlik politikası yürürlüğe kondu ve maalesef durum değişmedi. AGİT Minsk Grubu eşbaşkan ülkelerinin Cumhurbaşkanları statükonun kabul edilemez ve değiştirilmeli olduğu konusunda açıklamalarına rağmen, Ermenistan statükonu uzun süre boyunca değişmemesini istiyor. BM Güvenlik Konseyi’nin Ermeni birliklerinin işgal altındaki Azerbaycan topraklarından derhal ve koşulsuz çıkarılmasını gerektiren kararı var. Ermenistan 20 yılı aşkın bir süredir, bu kararları uygulamıyor. BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne dayalı Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tüm dünya tanıyor. NATO Genel Sekreteri ile ulaşım güvenliği ile ilgili konuları da ele aldık. Azerbaycan komşuları ile birlikte Asya ile Avrupa arasında en kısa yol olacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesini başarıyla sona erdirdi. Azerbaycan’ın NATO ile olan işbirliğinin büyük potansiyele sahip. NATO karargahında altıncı ziyaretim ve bu da Azerbaycan ile NATO arasında sıkı işbirliğini göstermektedir. Biz bölgede barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlanması amacıyla işbirliğimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

(Kamil Nadirli/İHA)