Almanya'da yaklaşık 60,4 milyon seçmenin bulunduğu ve Başbakan Angela Merkel'in aday olmadığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saatle 18.00'de sona erdi.

Almanya’da halk 20. federal hükümeti seçmek için sandık başına gitti. Yaklaşık 60 milyon 400 bin kayıtlı seçmen, 85 bin sandıkta oy kullanırken, yerel saatle 08.00'de başlayan oy kullanma işlemleri saat 18.00'de sona erdi.

47 parti ve 6 bin 211 adayın yarıştığı seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların 25,9'unu alarak, oyların yüzde 24,1’ini alan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile aradaki farkı yüzde 1,8’e yükseltti.

Seçime katılan Yeşiller (Die Grünen) oyların yüzde 14,7’sini, Liberal Parti (FDP) oyların yüzde 11,5’ini, Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oyların yüzde 10,4’ünü ve Sol Parti (Die Linke) oyların yüzde 5’ini aldı.

ARMIN LASCHET'TEN KOALİSYON AÇIKLAMASI

Hıristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Başbakan Sdayı Armin Laschet yaptığı açıklamada, alınan sonuçtan memnun olmadığını, yarışın başa baş geçtiğini, uzun bir gecenin olduğunu belirtti. Laschet, Birlik tarafından yönetilen bir hükümet istediğini belirterek, “Birliğe verilen bir oy, solcu bir federal hükümete karşı bir oydur. Bu nedenle, Birliğin önderliğinde bir federal hükümet kurmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Laschet, FDP ve Yeşiller ile bir ittifaka işaret etti. Seçim sonucu büyük bir zorluk teşkil ettiğini aktararak, "Bu yüzden tüm demokratların şimdi büyük çaba sarf etmesi gerekiyor. Almanya'yı bir arada tutmalıyız” dedi.

SDP SONUÇLARDAN MEMNUN

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Olaf Scholz, seçim sonuçlarından memnun olduğunu, halkın değişim istediğini ve oylarıyla bu değişimi gerçekleştirdiklerini belirterek, seçimin "büyük bir başarı" olduğunu aktardı. Scholz, birçok Alman'ın "değişimi görmek" istedikleri için SPD'ye oy verdiğini belirterek, seçmenlere SPD'yi destekledikleri için teşekkür etti.

"KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNİ YILBAŞINA KADAR TAMAMLAMALIYIZ"

Scholz, “Almanya’da iyi, olumlu bir hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini” aktardı. Koalisyon görüşmelerini yılbaşına kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, "Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur" dedi.

LİBERALLER KOALİSYONA HAZIR

FDP Başkanı Christian Lindner, partisinin tarihinin en iyi seçim sonuçlarından birini elde ettiği söyleyerek, Liberal Parti'nin büyümeyle birlikte sorumluluğunun arttığını kaydetti. Alman halkının merkezden bir hükümet kurulmasını ve Almanya'ya idare etmesini istediğini aktaran Lindner, CDU/CSU, Yeşiller ve Liberallerin kuracağı hükümete sıcak baktığını ifade ederek, koalisyona hazır olduğu ifade etti.

BAERBOCK, SORUMLULUĞU ÜSTLENDİ

Yeşiller Başbakan Adayı Annalena Baerbock ise, partinin seçim hedefine ulaşamadığını ve kendi hataları yüzünden başaramadıklarını itiraf etti. Baerbock, partinin geleceği için önemli bir mesafe kat ettiklerini ifade ederek, Yeşillerin tarihinin en iyi seçim sonucunu aldığını açıkladı.

SANDIK ÇIKIŞ ANKETLERİNE GÖRE SANDALYE DAĞILIMI

Öte yandan sandık çıkış anketine göre, Almanya Federal Meclis'te milletvekili dağılımı şu şekilde:

CDU/CSU 197, SPD 202, Yeşiller 110, FDP 93, AfD 87, Sol Parti 40.

Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliğinin (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste yer alacağı aktarıldı.

İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI: HIZLICA HÜKÜMET KURULSUN

Almanya'da iş dünyası, genel seçimden sonra hızlıca hükümet kurulması çağrısı yaptı.

Almanya Dış Ticaret Birliği (BGA), Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) ve Aile İşletmeleri Birliği, ülkede bugün yapılan genel seçim sonuçlarının Alman ekonomisine etkisini değerlendirdi.

BGA Başkanı Anton Börner, yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının "ülkede sol ittifaka karşı açık bir işaret" olduğunu belirtti.

Börner, "Şimdi seçilmişlerin bir uzlaşı bularak, gecikmiş kararların üstesinden kararlılıkla gelen bir ittifak kurmaları gerekiyor." ifadesini kullandı.

Almanya'da kurumsal vergi reformuna, bürokrasinin azaltılmasına ve daha fazla dijitalleşmeye ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Börner, "Serbest piyasaya, küresel serbest ticarete ve AB’nin güçlendirilmesine kararlı şekilde bağlı bir federal hükümete ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

BVMW Genel Sekreteri Markus Jerger de "zor bir seçim sonucunun" ardından odağın, reforma yoğunlaşan bir hükümet kurmak olması gerektiğini bildirdi.

Her şeyden önce şirketlerin gelecekleriyle ilgili "güvenli bir planlamaya" ihtiyacı olduğunu belirten Jerger, "Bir ekonomi merkezi olarak Almanya, aylarca süren bir hükümet kurmayı göze alamaz." ifadesini kullandı.

Aile İşletmeleri Birliği Başkanı Reinhold von Eben-Worlee ise Alman federal hükümeti kuracak partilerden ekonomide "doğru bir yönü" belirlemesini istedi.

Alman şirketlerinin ekonomide doğru planla istihdam oluşturacaklarını ve vergi ödeyeceklerini belirten Eben-Worlee, "İklimi koruma ve dijitalleştirme gibi konularda da ancak Alman şirketleri yeniden uluslararası rekabette daha rekabetçi hale gelirse başarılı olunur." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede olası vergi artışlarının şirketlerin yatırımlarını, istihdamlarını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Eben-Worlee, kurulacak hükümetten vergi artışlarından kaçınmasını istedi.

Almanya'da 2017'de yapılan genel seçimden sonra koalisyon görüşmeleri yaklaşık 6 ay sürmüştü.