Ülkemizdeki ekonomik duruma göre Almanya asgari ücret konusu bir takım kıyaslamalara maruz kalmaktadır.  Bu kafa karışıklığına cevap verebilmek adına Almanya’da asgari ücret ile alınabilecekler konusunda bir takım değerlendirmeleri tartışacağız. Almanya’nın ülkemizde bu derece popüler bir yer olmasının ana nedeni geçmiş yıllarda almış olduğu göçmenlerdir. Ülke işçi göçü açısından bakıldığında Avrupa’da en önde gelen ülkeler arasındadır. Bu şekilde cazip bir seçenek olmasının başlıca nedenleri arasında hem kendi vatandaşına hem de ülkesine aldığı göçmenlere iyi bir yaşam sunabilmesi gösterilebilir. Yaşanan tüm bu gelişmeler sonrasında pek çok kişinin kafasında Almanya’daki çalışma koşullarının nasıl olduğu ve Almanya asgari ücret ile ülkedeki yaşam standartları nasıl? gibi sorular yer edinmiştir. Bu ülkede insanlara verilen bu asgari ücret ne kadardır? İşte cevaplar;

Almanya’da Asgari Ücret Ne kadar?

Almanya’da yapılan görüş alış verişleri sonrasında Asgari ücret komisyonu ile hükümet masada uzlaştı. Yapılan uzlaşı sonucunda 1 Ocak 2021 ile yeni anlaşma şartları yürürlüğe girdi. Buna göre Almanya asgari ücret 1 temmuz 2022 yılında saati 9.35 Euro’dan 10,45euroya yükselecek. Ancak bu artış hemen olmayacak. Artış fiyatları kademeli olarak yansıyacak. Almanya’da hükümette görevli olarak çalışan, Çalışma bakanı Hubertus Heil tarafından yapılan açıklamaya göre Almanya asgari ücret 2021 yılı ocak aylarında 9,50Euro seviyesinden 6 ay sonrasında 9,60Euro seviyelerine gelecek. Daha sonra ise takvimler 1 ocak 2022 tarihini gösterene kadar 9,82 Euro seviyelerinde olacağını ve son olarak 1 temmuz 2022 de 10,45 Euro hedef fiyatına yükseleceğini belirtti.

Geçmiş yıllarda Almanya'da Asgari ücret Ne kadardı?

Asgari ücret ile çalışan bir işçi açısından bakarsak Almanya kaliteli bir yaşam sürebilmek için yaşayabilmenin rahat olduğu bir ülke olarak tüm dünyada bilinmektedir. İşsizlik oranlarının çok az seviyeleri gördüğü bu ülkede asgari ücrete belirli aralıklarla zamlar yapılmaktadır. Bu zam oranlarında göz önünde tutulan gerçek para ile yapılan alımlardır. Tüm bu açıklamalara dayanarak Almanyada son 5 yıl içerisinde meydana gelen asgari ücret değerleri aşağıda belirtilen şekilde olmuştur.

  • 2016 yılı içerisinde gerçekleşen asgari ücret: 1.440 Euro
  • 2017 yılı içerisinde gerçekleşen asgari ücret: 1.498 Euro
  • 2018 yılı içerisinde gerçekleşen asgari ücret: 1.498 Euro
  • 2019 yılı içerisinde gerçekleşen asgari ücret: 1.498 Euro
  • 2020 yılı içerisinde gerçekleşen asgari ücret: 1.498 Euro
  • 2018 yılı içerisinde gerçekleşen asgari ücret: 1.498 Euro
  • 2019 yılı içerisinde gerçekleşen asgari ücret: 1.498 Euro
  • 2020 yılı içerisinde gerçekleşen asgari ücret: 1.498 Euro

Konuyla ilgili olarak daha fazla bilgiye www.ekishaberleri.com sitesinden ulaşabilirsiniz.