İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan Rıfat Esad, "Şiddet olayları Suriye'nin her bölgesine yayıldı. Artık çatışma olmayan bölge kalmadı. Bu durumda Beşşar Esad'ın iktidarda uzun süre kalması çok zor" dedi.

Ağabeyi Hafız Esad'ın 2000 yılında hayatını kaybetmesinin ardından iktidarın meşru halefi olarak kendisini gören Rıfat Esad, yeğeni Beşşar Esad'ın yönetime gelmesi sonrasında Şam'dan ayrılarak sürgüne gitti. Fransa'nın başkenti Paris'te sürgünde yaşayan Rıfat Esad, kalkışma sonrasında Beşşar Esad'ın birçok hata yaptığını ancak Esad ailesinin Suriye halkı tarafından hala sevildiğini iddia etti.

'ESAD AİLESİNİN GÜCÜ AÇIKÇA FARK EDİLECEK'
"BM ve Arap Birliği'nin birlikte oluşturacağı bir komisyon, Suriye'de özgür ve şeffaf seçimlere gözlemcilik yapmalı" diyen amca Rıfat Esad, "O zaman Esad ailesinin, Suriye Ulusal Konseyi'nin birçok kişiliksiz isminden daha fazla desteğe ve öneme sahip olduğu açıkça görülecek" şeklinde konuştu.

BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİ SONRASI SÜRGÜNE GİTTİ
Rıfat Esad, Şubat 1982'de Müslüman Kardeşler'in ayaklanmasını bastırmak için Hama'ya düzenlenen askeri operasyonu yönetmiş, saldırıda 10-25 bin kişi hayatını kaybetmişti. Ağabeyi Hafız Esad'a 1984'te başarısız darbe girişiminde bulunan Rıfat Esad sürgüne yollandı ancak devlet başkanlığı yardımcılığını 1998'e kadar bırakmadı.

Sürgündeki Rıfat Esad, Hafız Esad'ın 2000 yılında ölmesinin ardından yeğeni Beşşar Esad'ın iktidarı devralmasını "Bir komedi, anayasaya aykırı bir oyun sahneleniyor" sözleriyle kınamıştı.