Apostil Onayı, resmi kurumlardan alınan bir belgenin başka ülkelerde de geçerli olması için kullanılan uluslararası onay sistemine verilen isimdir. Yurtdışı için her türlü resmi evrak adına apostil onayı gerekmektedir. Eğitim veya iş faaliyetleri için yurtdışındaki kurumlara iletilecek başvurularda diplomanın noter yeminli bir tercümanlık bürosu tarafından yeminli tercüme yapılması ve belgenin geçerliliğini onaylayan bir apostil ile göndermesi gerekmektedir.

Apostil aracılığıyla onaylanan belgeler genellikle diploma, doğum belgesi, evlilik cüzdanı, vekaletname gibi evraklardır. Anlaşma uyarınca onay yapılan belgenin belli bir geçerlilik süresi bulunmamakla birlikte, bu süre taraf ülkelerce münferit şekilde belirlenebilir.

Konsolosluk Belge Onayı

Türkiye Cumhuriyeti’de Lahey Sözleşmesine imza atan ülkelerden birisidir. Türk vatandaşları da belgelerin yurtdışındaki geçerliliğini sağlamak için evraklarına apostil onayı yaptırmaları gerekmektedir.  Apostil belgesi kaymakamlık tarafından mühürlenmeli ve ilgili ülkenin konsolosluğuna götürülmelidir. Noter onaylı bir apostil evrakı ancak noterin bulunduğu kaymakamlıkta yapılabilir. Tercüme bürosunda yeminli çeviri işlemi yapıldıktan sonra evrakınızın noter tasdiki yapılması gerekmektedir.
Apostil işlemi kısa bir süre içerisinde noter tasdiki yapılmış bir evraka eklenen, kim tarafından hangi tarihte hangi merci tarafından  dosyanın tasdik olduğunu belirten kısa bir yazı dokümanıdır. Bunun için kaymakamlıktan veya valilikten randevu alınmasına gerek yoktur.

Apostil Onayının Geçerlilik Süresi ile ilgili Lahey Anlaşmasında belirli bir süre belirtilmemiş olup, gerçerlilik süresi ülkelerin kendisi tarafından belirlenmektedir. Apostil onayı yapılmış bir belge bazı ülkelerde 6 ay, bazı ülkelerde 1 yıl, bazı ülkelerde süresiz olarak geçerlidir.

Apostil Onay İşlemleri

Apostil belge onayı almak için herhangi bir ücret ödenmez. Yalnız apostil gereken belgenin ilgili ülkenin dilinde tercüme edilmesi gerekir. Türkiye’den yurt dışına çıkacak her resmi evrak apostil işlemleri için onay alınmış tercüme şarttır. Glovega Tercüme bürosu konsolosluk belge onayı için profesyonel destek sağlamaktadır. Apostil onay işlemleri için iletişime geçebilir ve dil ihtiyaçlarınızı kısa sürede çözümleyebilirsiniz.

Belge onayı ve diğer tercüme ihtiyaçlarınızda noter onaylı tercüme bürosu Glovega web sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.glovegatercume.com/apostil-onayi/