İsrail'in 8 gün devam eden Gazze saldırılarının ardından Hamas ile vardığı ateşkes anlaşmasının detayları ortaya çıkmaya başladı.

İsrail'in 14 Kasım'da başlayan ve 8 gün devam eden ''Bulut Sütunu'' adını verdiği Gazze saldırılarının ardından Mısır'ın başkenti Kahire'de Hamas ile vardığı ateşkes anlaşmasının detayları ortaya çıkmaya başladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, Kudüs'teki Dışişleri Bakanlığı binasında ateşkesin tüm detaylarını açıkladı.

7 maddelik anlaşma detayları:

- İsrail, Gazze'yi hedef alan havadan ve denizden yaptığı tüm saldırıları sonlandıracak.
- Tüm Filistinli fraksiyonlar İsrail'den Gazze'ye yaptıkları roket saldırıları da dahil olmak üzere, sınır boyunca gerçekleştirdikleri tüm saldırıları sonlandıracak.
- İsrail sınır bölgelerinde insanların ve malların giriş çıkışını kolaylaştırarak geçişlerde sınırlamalardan, sınır bölgesi sakinlerine saldırılardan kaçınacak. Anlaşmanın uygulamaları ateşkesin başlamasının hemen ardından, 24 saat içinde yerine getirilecek.
- Diğer konular, talep edilirse daha sonra ele alınacak.

''Tampon bölgede hala anlaşamadık''

Üzerinde henüz anlaşılamayan konular da bulunduğunu belirten Palmor, ''Gazzeli balıkçıların deniz milinin artırılması, sınır kapılarında bekleyecek polislerin kim olacağı konularında mutabakat sağlanamadı. Biz Filistin'deki Abbas yönetiminin bu polisleri atamasını istiyoruz, tampon bölge konusunda hala anlaşamadık'' şeklinde konuştu.

Türkiye İsrail ilişkileri

Türkiye-İsrail arasındaki temaslarla ilgili açıklamalarda da bulunan Yigal Palmor şunları söyledi:

''Şu anda tek söyleyebileceğim, Kahire'de MOSSAD ve MİT başkanları, ateşkes görüşmeleri sırasında bir temasta bulundular. Bunun ardından İsviçre'de, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ile Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirliloğlu bir araya geldi. Ne konuştular bu konuda şu anda bir bilgiye sahip değiliz. Şimdiye kadar Dışişleri Bakanlığı olarak bizler konuya henüz dahil olmadık, İsrailli temsilci doğrudan Başbakan Netanyahu'ya bilgi veriyor. İsviçre'de sayın Sinirlioğlu ile görüşen Joseph Ciechanover ise deneyimli eski bir diplomatımızdır.''