Avrupa genelinde etkisini sürdüren ekonomik kriz ve bu krize karşı hükümetler tarafından devreye sokulan tasarruf paketleri, bugün kıta genelinde yapılan gösterilerle protesto edildi.

İtalya

Protestoların yapıldığı ülkelerden İtalya'nın pek çok kentinde gösteriler olaylı geçti.

Başkent Roma başta olmak üzere, Torino, Milano ve Napoli gibi pek çok kentte olaylar çıktı. Olayların büyük bölümünde öğrenciler ve polis karşı karşıya geldi ve arbede yaşandı.

Başkent Roma, bugün üç ayrı korteje sahne oldu. Kentte, sendikaların sabah saatlerinde düzenlediği yürüyüşler, barışçıl bir şekilde geçerken, öğrencilerin oluşturduğu kortejin öğleden sonra başbakanlık sarayı Chigi'ye yürümek istemesi ve güvenlik güçlerinin buna izin vermeyeceğini açıklaması üzerine olaylar çıktı.

Olaylar, taşkınlık çıkaran grubun güvenlik güçleri tarafından kuşatılmasıyla son bulurken, polis, çok sayıda göstericiyi göz altına aldı.

Çevredeki araçlar ve çöp kutularının da zarar gördüğü olaylarda 16 polisin yaralandığı kaydedildi.
Bu arada, protestocu grubun önünden geçtikleri sırada Roma Sinagogu'na yoğun tepki göstermesi de dikkati çekti.

Yunanistan

Yunanistan’ın başkenti Atina'da da kamu çalışanları ve işçiler çeşitli gösteriler düzenledi.
Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) çağrısıyla kamu çalışanları ve işçiler 12.00-15.00 saatleri arasında iş durdurma eylemi yaptı.

İki federasyonun üyeleri, Klathmonos meydanında toplanarak parlamento binasının da bulunduğu Sintagma meydanına doğru yürüdü.

Yüksek katılımla gerçekleşen gösteriye, ADEDY ve GSEE üyeleri dışında öğretmenler ve tren yolu çalışanları da katıldı.



Göstericiler ''Artık yeter'' sloganları atarken, ''Troyka ülkeden dışarı'', ''Tasarrufa son, artık kalkınma zamanı'' yazılı pankartlar taşıdı.

Çeşitli Avrupa ülkelerinden katılımların da olduğu protestolarda, göstericiler Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya bayrakları taşıdı.

Bir grubun kafalarına poşet geçirerek "boğuluyoruz" mesajını verdiği gösteriler olaysız şekilde sona erdi.

Fransa

Avrupa ülkelerinde uygulanan kemer sıkma politikaları Paris'te protesto edildi.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan için yaptığı iş bırakma ve protesto çağrısına Fransız sendikalar da katıldı.

Paris Montparnasse Bulvarı üzerinde toplanan yaklaşık 5 bin kişilik grup, ekonomik kriz nedeniyle alınan kemer sıkma politikalarını protesto etti.



Son dönemde kilisenin büyük tepki gösterdiği ''Herkes için evlilik'' sloganıyla gündeme gelen eşcinsel evliliğini destekleyen rahibe elbiseli kadın gösterici medyanın ilgi odağı oldu.

Paris dışında, Marsilya, Nantes, Strasbourg, Rennes, Toulon şehirlerinde de sendikaların taleplerine destek yürüyüşleri düzenlendi.