AB projeleri olarak kısaca açıklanan bu yasal projelerde amaç eşgüdüm sağlanması amacıyla bazı alanların desteklenmesidir. Ekonomi veya siyaset bu alanların dışında tutulmak kaydıyla sosyal, kültürel, eğitim, sağlık veya teknoloji alanlarında projelerin uygulanması ve hayata geçirilmesi mantığına projelerin onay alması ve hayata geçirilmesi için istenen şartlara uygunca düzenlenmesi gerekliliği vardır. Genel bütçeden ayrılan bir pay sayesinde dış ülkelerle olan ilişkilerin geliştirilmesine destek sağlanması konusunda para ve kredi verilmesi mümkün hale gelir. İlk ve en önemli şart ise AB ülkelerine tam veya aday üye olunması zorunluluğudur. Bu şartı tamamlayan adayların istenen şartlara uygun proje çıkarmak için gereken düzenlemeleri yapması istenir. Bunun için eğitim veren kurumlarla çalışmak da çok fazla görülen bir durumdur.

Avrupa Birliği Projeleri Nasıl Hazırlanır?

Projelerin hazırlanması için eğitim alınması ve hazırlarken hangi noktalara dikkat edileceği konusunda özenle çalışmak oldukça gereklidir. Doğrudan Avrupa Birliği projeleri ile alakalı bilgi ve tecrübesi olan biriyle çalışmak daha da önemli bir hal alır. Projeyi yazmak için projenin bir konu belirleme süreci olmalıdır. Yani temelde özü oluşturan ve onaylanması halinde gerçekleştirilecek, fayda sağlanacak olan konu belirlenmelidir. Konunun çıkış noktası bir sorunu çözmek veya eksikliği gidermek olarak değerlendirildiğinde daha etkin konular ortaya çıkarken onay almanız da kolaylaşır. Devamında gelen aşamaların da tamamlanması gereklidir. Bunlar kısaca:

  • Konu belirleme,
  • Analizlerin yapılması,
  • Fon konusunda bilgi,
  • Planlama yapılması,

şeklinde sıralanabilir. Hazır bir taslak olarak bulunan proje materyalinde bulunan soruların etkileyici şekilde cevaplanması ve amacın açık olması da gereklidir.

Avrupa Birliği Hibe Projeleri Hazırlama Eğitimleri

Proje yazmak için alınan eğitimler bahsedilen noktaların eksiksiz ve istendiği formata uygun olmasını sağlamak içindir. Konu belirlenmesinde etkili olan noktaya göre analizler yapılır. Analiz kısmında ise belirlenen konuyla alakalı ikna edici olmasını sağlayacak veri ve analizler toplanmalıdır. Kültürel sayılar, ekonomik istatistikler ile amacınız daha sağlam şekilde ortaya koyulur. Projenin topluma katkısı olması şüphesiz önemlidir. Eğitimler bunların belirlenmesine katkıda bulunur. Ek olarak projenin fon kaynakları ile alakalı hesaplama yapılması beklenir. Hesaplamanın yapılması gerçekçi bir gider tablosunun olması, kısa yoldan az maliyetle projenin hayata geçirilmesine katkı sağlamalıdır.

Ab Proje Hazırlama Rehberi

Rehber niteliğinde olan proje düzenlemelerine uygun olarak hareket edilmesi süreçlerin daha da kolay olmasına neden olur. Fon sağlayan kuruluşlar maliyetleri az tutan ve çok daha fazla amaca ulaşan projeleri onaylamaya çalışacaktır. Aynı zamanda planlama konusunda da zaman kriterine bağlı kalınması önem arz eder. Proje ile atılacak olan adımlar, neler olduğu, başlama ve bitiş dönemleri, sürecin gerçekçi olması gibi temel konulara değinilmesi gerekli olur.

Avrupa Birliği Projesi Yapmak İstiyorum

Proje hazırlamak, maddi destek almak ve AB proje formatına uygun şekilde iş yapmak için birçok insanın girişimi olmasına karşılık şartları sağlayan ve gerçekten fayda amacına hizmet eden projeler hayata geçirilir. Projenin sadece maddi dayanak olması yeterli görülmez ve detaylar ile hazırlanması gereken basamaklar olduğu unutulmamalıdır. Tek bir basamağın bile yerinde bulunmaması red nedeni olabilir.

Ab Proje Hazırlama Rehberi

Proje için birçok kitap, kaynak ve örnek mevcuttur. Ama her projenin kendi özelinde bir amacı, işleyişi ve detayları olmasından dolayı birbirine benzer projeler yapmak yeterli olmaz.