Azerbaycan Başsavcılığı, FETÖ üyelerinin Türkiye’deki irtibatlarının belirlenmesi için Türkiye Başsavcılığına başvurdu.
Azerbaycan Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan’da faaliyet gösteren FETÖ üyelerinin Azerbaycan dışındaki ülkelerde özellikle de Türkiye’de bulunan ortaklarıyla ilişkilerinin ve finansman kaynaklarının belirlenmesi amacıyla Avrupa Sözleşmesi’ne uygun olarak Türkiye Başsavcılığı’na başvurulduğu bildirildi.
Azerbaycan Başsavcılığı daha önce FETÖ’nün Azerbaycan’daki üyelerinin yasa dışı eylemlerinin önlenmesi amacıyla soruşturma başlatmıştı. Azerbaycan’da, cep telefonu abonelerinin, kişisel bilgilerini, arama ve konum bilgilerini yasa dışı yollarla elde elden 4 kişi tutuklanmıştı. Tutuklananların evlerinde yapılan aramada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in konuşmalarının yer aldığı kağıtlar, FETÖ üyelerinin ve imamlarının isimlerinin yazılı olduğu listeler ele geçirilmişti.
Mobil iletişim hizmeti veren şirketlerin başvurusu üzerine başkalarına ait kişisel bilgileri yasa dışı yollarla elde eden kişilere yönelik soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmada, mobil iletişim hizmeti veren şirketlerde baş mühendis görevini yürüten Şahin İsrayılov, çağrı merkezinde operatörü olarak çalışan Fuad Ahmetli ve müşteri hizmetlerinden görev yapan Etibar Musayev’in, çok sayıda abonenin kişisel bilgilerini, arama ve konum bilgilerini yasa dışı yollarla elde ederek Vügar Kasımov isimli şahsa gönderdiği tespit edilmişti. Zanlıların dördü de çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.
Tutuklananlardan, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Hatai İlçesi Gençlik Kolları Başkanı da olan Fuat Ahmetli’nin evinde yapılan aramada yasaklı dini yayınlar, CD’ler, FETÖ elebaşı Gülen’in konuşmalarının bulunduğu broşürler, FETÖ üyelerinin ve imamlarının isimlerinin yazılı olduğu evraklar ele geçirilmişti. Telefon operatörlerinde çalışanlardan bilgileri toplayan Vügar Kasımov’un evinde ise çok sayıda vatandaşa ait nüfus cüzdanlarının kopyaları ve bu kimlikler adına alınmış numaraların sim kartlar bulunmuştu.
(İHA)