Avrupa Birliği, Rus gazına bağımlılığını azaltmak amacıyla, Trans Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) kapasitesini 20 milyar metreküpe çıkarılmasına karar verildiğini açıkladı.
Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki Ukrayna’da yaşananlardan dolayı uygulanan karşılıklı yaptırımların birçok projeyi etkilerken, Rusya’nın doğal gaz konusundaki tehditleri Avrupa birliğini başka arayışlara sevk etti. Avrupa Birliği Komisyonu Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, AB ülkelerinin doğalgaz bağımlılığının azaltılması amacıyla Trans Adriyatik Boru Hattı‘nın kapasitesinin arttırılması yönünde anlaşma sağlandığını açıkladı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la görüşmelerin ardından açıklama yapan Sefcovic, 10 milyar metreküp kapasitesi bulunan TAP hattının 20 milyar metre Küp’e çıkarılacağını ve kapasitenin arttırılmasıyla da Rusya’ya olan bağımlılığın azalacağını söyledi.
Hazar Denizi’nden elde edilen doğal gaz, TransAdriyatik Doğal Gaz Boru Hattı ile Avrupa’ya taşınacak. TAP ile Hazar Denizi’nden çıkarılan doğalgaz Türkiye üzerinden Yunanistan’ın kuzeyi ve Arnavutluk üzeninden geçerek İtalya’daki mevcut bağlantı noktalarına ulaştırılacak. Projenin 2019 yılına kadar bitmesi hedefleniyor.
(İHA)