BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yale Üniversitesi'nde ''Değişim İçindeki Dünyada Çözümü Şekillendirmek'' konulu konferans verdi.

Filistin'in BM'de yeni statü talebi

Konuşmasında Filistin-İsrail sorununa da değinen Ban, çözümsüzlüğün ve illegal yerleşimlerin her geçen gün arttığını ve fırsatların kaçtığını söyledi.

''Yaklaşık yarım yüzyıldır süren anlaşmazlık ve işgalin son bulması için görünür tek seçenek iki devletli çözüm'' diyen Ban, bu çözümün erteleme değil daha fazla kararlılık gerektirdiğini ifade etti.

"Barış süreci yaşam destek ünitesinde"

Konuşmasında Filistin'in üyelik isteğini de dile getiren Ban, ''BM Anlaşması açık, bu konular BM üyesi ülkelerin ellerinde. Kimse görüşmelere dönüşü riske atacak eylemlerde bulunmamalı. İki taraf liderlerinin ve uluslararası toplumun etkili liderliği olmadan iki devletli çözüm ve Filistin otoritesinin kurumsal yapılanma çabalarının tehlike altında olduğunu daha önce de birçok kez belirttim. Konu üzerinde etkisi olan herkesten rica ediyorum, Ortadoğu barış süreci yaşam destek ünitesindedir. Lütfen fişi çekmeyin. Yeni hayata ve ümide destek verin. Bölge ve dünya daha fazla bekleyemez.'' şeklinde konuştu.