Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Irak’ta yaşanan son olaylardan Bağdat yönetimini sorumlu tuttu. Barzani, Bağdat’ta gücü tekelleştirenlerin yanlış ve otoriter politikaların mevcut duruma yol açtığını dile getirdi.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, Irak’taki mevcut durum hakkında yazılı açıklamada bulundu. Irak’ta meydana gelen son olaylar hakkında ilgili tarafların çoğuyla temas içerisinde bulunduklarını belirten Barzani, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bağdat’ta gücü tekelleştirenlerin yanlış ve otoriter politikaları sebebiyle Irak’ın kargaşaya sürükleneceğine yönelik uyarılarda bulunduğumuza pek çok taraf ve insan şahittir. Bu kişiler şimdi de bu kötü durumun dallanıp budaklanmasından doğrudan sorumludur. Sorunlara çözüm bulmak için çok çalıştık. Bağdatlı yetkililere pek çok öneriler sunduk. Ancak yetkililerin cevabı bunları görmezden gelmek oldu. 2003’ten itibaren Kürdistanlılar olarak etnik-mezhep savaşına karşı durduk. Bu mücadelede negatif bir unsur haline gelmedik. Fakat elimizden geldiğince iyi bir rol üstlendik. Baskıya uğradıklarında Şiilerin yanında olduk ve 2003’ten sonra Sünnilerin marjinalleştirilmesine karşı çıktık. Tarih boyunca Kürtlerin prensibi baskıya uğrayanı desteklemek olmuştur. Kürtleri sorumlu tutmak için bedel ödeyenlerin teşebbüsleri büyük bir ithamdır. Bu kişiler Kürtler ile Şiilerin arasını açmaya çalışmaktadır. Bu, her iki tarafa da zarar verecektir ve başarısız olan insanları kurtarmayacaktır. Kürt-Şii ittifakını, güçte olan bazı insanların tavırlarından daha çok takdir ediyoruz. Bu kişiler Kürtlere zarar vermeden önce Şiilere zarar vereceklerdir. İmam Muhsein el Hakim’in tutumlarını asla unutmayacağız. Mevcut duruma sebep olan ve ithamlarla başarısızlıklarının üstünü örtmeye çalışanların yıllardır gerçekleri sakladığından Şii kardeşlerimizi temin ederiz. Şu anda, gerçekleşen değişiklikler ışığında sorunlara esas çözümler bulmayı gerektiren yeni bir koşul oluşmuş durumdadır. Önceki yönetimin ve siyasi durumun değişmesi gerekmektedir. Kürdistan, teröristlerle yüzleşmek, halkının hayatlarını ve çıkarlarını herhangi bir saldırıdan korumak için her zamankinden daha hazır durumdadır. Sünni kardeşlerimizin taleplerini terör eylemlerinden tamamıyla ayırmış durumdayız. Şii ve Sünni kardeşlerimizle birlikte teröristlerle yüzleşmeye hazırız. Fakat terörizme karşı savaşmak adı altında bir mezhep çatışması gerçekleştirilmeye çalışılmasına asla kanacak değiliz. Sorun yalnızca savaşarak çözülemez. Ancak temel sebepler çözülmeli ve siyasi süreç doğru yoluna sokulmalıdır. Böylece teröristleri yenmek daha kolay hale gelecektir. Atılacak herhangi iyi bir adımda iyi bir unsur ve destek olacağımızı yeniden teyit ediyorum. Fakat herkes bilmelidir ki; bugün karşımızda yeni bir durum söz konusudur ve gerçekçi bir yaklaşımla ele alınmalıdır.”
(İHA)