Ankara Sheraton Otel'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Barzani, "Türk yetkililerin kendisine PKK'nın silah bırakması için bir talep ilettiği" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Barzani, bu meselenin silahlı yöntemlerle çözülemeyeceğini, barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini söyledi.

Barzani, "Barışçıl yöntemlerle çözülmesi için çabalarımıza devam edeceğiz. Barışçıl yöntemlerle çözülmesi için her türlü katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Türkiye ile Kandil arasında arabuluculuk yapıp yapmadığı yönündeki soru üzerine deBarzani, şunları söyledi:

"Bizim üzerimizden Kandil ile herhangi bir toplantı ve görüşme gerçekleşmedi. Ben 'PKK'ya silah bıraktırırım' demiş değilim. Silah çağının geride kaldığını söylüyorum. Bana kulak verilirse barışçıl yöntemler aramalılar.  Bu dönemden sonra silahla bir yere varılamaz. Bundan sonra PKK silah yöntemini sürdürürse sonucuna kendi katlanır. Ben PKK'nın IrakKürdistanı'nda hüküm sürmesine müsaade etmem."

IRAK’TAKİ SİYASİ KRİZ
Barzani, Irak'ta yaşanan politik kriz konusunda Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine, Irak'ın durumunun bir krize gittiğini söyledi.

Bu krizin çözümü için Iraklı diğer taraflarla görüşeceklerini ifade eden Barzani, "Çözüm, Irak'ın anayasasına dönmektir. Sorunlar anayasadan sapmış olmaktan kaynaklanmaktadır. Anayasaya uymak Irak'ın toprak bütünlüğünü koruyacaktır" dedi.

Maliki'nin İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile Merkez Bankası başkanlığını elinde tuttuğunun hatırlatılarak, bundan sonra durumun kötüye gitmesi halinde Kürtlerin Irak ile ilgili bir planlarının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Barzani, Irak'ta Maliki'nin adeta tek başına iktidar olduğunu belirtti.

Barzani, "Eğer sorun çözülmezse, kendi halkımızın vereceği karara bakacağız" ifadelerini kullandı.

Barzani, Irak'taki sorunun çözümünde Türkiye'nin nasıl bir rol oynayabileceği sorusunu yanıtlarken, Türkiye'nin olumlu bir rol oynamasını beklediklerini söyledi.

Barzani, "Bütün ülkelerden kendi gündemlerini ön planda tutmalarını değil, Irak halkının iradesine saygı duymalarını bekliyoruz" dedi.

“KÜRT KONFERANSININ TARİHİ BELLİ DEĞİL”
Bir gazetecinin, "Kürt Konferansı konusunun Türkiye ziyaretinizde gündeme geldiği belirtiliyor, PKK ve BDP'lilerden de bu konuya ilişkin açıklamalar geldi. Bu konudaki görüşleriniz nedir" sorusu üzerine Barzani, bu konferansın tarihinin henüz belirlenmediğini kaydetti.

Konferansın yapılış amacının barışçıl bir mesaj vermek olacağını söyleyen Barzani, "Herkesin bildiği gibi kendi ajandam ve politikam var. Başka bir kişinin ajandasını uygulayacak bir kişi değilim. Herkes kendi çevresine baksın"  ifadelerini kullandı.

SURİYE’DEKİ KÜRTLER
Suriye'deki Kürtlerin durumuyla ilgili soru üzerine Barzani, genel olarak Suriye halkıyla beraber olduklarını ve Suriye halkının yanında durduklarını söyledi.

Barzani, "Ama Suriye'deki Kürtlerin vatandaşlık hakkı bile yok, bu hakkı kazanmalarını destekliyoruz. Suriye'deki Kürtler Suriye Ulusal Konseyi ile görüşüyorlar. Ancak henüz bir sonuç alınmış değil" dedi.

“PKK VE BDP DAHA FAZLA DESTEK VERMELİ”
Türk hükümetinin bir demokratik açılım gerçekleştirdiği hatırlatılarak, bu açılımın daha ileri götürülmesinde PKK ve BDP'nin hatası veya eksiğinin ne olduğunun sorulması üzerine Barzani, Türkiye'de bu konuda büyük değişimler gerçekleştiğini söyledi.

Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Erbil'i ziyaretindeki sözlerinin kendileri için büyük bir adım olduğunu belirten Barzani, "Türkiye devletinin bu yeni bakışına PKK ve BDP'nin daha fazla destek vermelerinin daha iyi olacağına inanıyorum" dedi.

“PKK BENİ DİNLERSE İYİ EDER”
Barzani, bir gazetecinin, "Terör örgütü PKK'nın silahı seçmeye devam etmesi halinde kendi bölgenizde barındırmayacağınızı söylediniz. Bunu BDP'ye ilettiniz mi" sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Biz kesinlikle savaştan yana değiliz. PKK da benim düşüncelerimi çok iyi biliyor. Bundan sonraki süreçte savaş Kürt meselesine zarar verecektir. Bu konuyla ilgili PKK beni dinlerse iyi eder. Eğer kendi kararını savaşa yönelik verirse bu savaşı bizim bölgemize çekmesine biz müsaade etmeyiz."

Bir başka gazetecinin, "Irak'taki sorun çözülmezse kendi halkınıza soracağınızı belirttiniz. Halkınıza soracağınız bağımsızlık ilanı konusu mudur?  Öyle bir sorun çıkarsa bağımsızlık ilan eder misiniz" sorusunu yöneltmesi üzerine Barzani, "Bağımsız devlet var olan her milletin doğal hakkıdır. Bizim seçimimiz Irak'ın durumuna bir çözüm getirmektir. Eğer Iraklı diğer çevreler bu sorunun çözümüne hazır değillerse o zaman mecburen halkımızın kararına döneceğiz. Çünkü başka bir seçenek kalmıyor" dedi.

Terör örgütü PKK'nın kendi bölgelerinde hüküm sürmesini nasıl engelleyeceklerinin sorulması üzerine ise Barzani, artık Kürtlerin kendi aralarında ve diğer halklarla savaşmaması gerektiğini söyledi. Barzani, "Baskı, nasihat, bütün yöntemleri kullanacağız. Şimdi değil, kimsenin hiçbir zaman iç meselelerimize müdahalesine de müsaade etmeyiz" dedi.

“NE IRAK’I NE SURİYE’Yİ TEHDİT EDİYORUZ”
Suriye lideri Beşar Esad sonrası Suriye'nin bölünmesi halinde, bölgede bir Kürt devletinin kurulması yönündeki senaryolar hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine de Barzani, "Kürt halkı olarak, ne Irak ne Suriye'yi tehdit ediyoruz. Diktatör iktidarlar bu ülkeleri tehdit ediyor, demokratik iktidar olursa sorun kalmaz" yanıtını verdi.

"Mesajlarınızı PKK'ya nasıl iletiyorsunuz" sorusu üzerine Barzani, "Kendi yöntemlerimiz var. Telefonla, inandınız mı" karşılığını verdi.

Ziyareti kapsamında Türk devletinin üst düzeyi tarafından kabul edildiği anımsatılarak, bu konudaki duygu ve düşünceleri sorulanBarzani şunları kaydetti:

"Var olan bir milleti temsil ediyorum. Her zaman Türkiye ile dostane ilişki içinde bulunmak istedik. Ak Parti'nin izlediği politika bizim için gerçekçi politikadır. Onlar böyle bir ilişkiye önem veriyorsa biz iki kat önem vermekteyiz."

Irak'taki ordu yapısı konusundaki bir soruyu yanıtlarken Barzani, Irak anayasasına göre ordunun kuruluşunda parlamentoyu temel alan bir denge olması gerektiğini, bu dengenin şu anda bozulduğunu belirterek, "Ordunun bu dengeye yeniden dönmesi için çalışacağız" dedi.

TRT'nin Kürtçe yayınları ile ilgili görüşleri sorulan Barzani, "Çok olumlu bir adımdır. Bir müddettir programlarınızı izliyorum ve elinize sağlık diyorum" dedi.

BARZANİ-DEMİRTAŞ GÖRÜŞMESİ
Barzani, Sheraton Otel'de BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile öğle yemeğinde görüştü.

Görüşmeye, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk de katıldı.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Demirtaş, Barzani ile öğle yemeğinde bir saat kadar sohbet etme fırsatı bulduklarını belirterek, "Özel bir gündemimiz yok" dedi.

Türkiye'deki temasları kapsamında dün İstanbul'da Başbakan Erdoğan'la görüşen Barzani, bugün de Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla bir araya geldi.

"PKK İLE DAHA ETKİN MÜCADELE"
Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda gerçekleştirilen Davutoğlu-Barzani görüşmesinde, terör örgütü PKK'ya karşı daha etkin mücadele ve ekonomik işbirliği konuları ele alındı.

Irak'ın iç politikası ve Suriye'deki gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, Barzani, Irak'taki iç duruma ilişkin görüşlerini Davutoğlu ile paylaştı ve ABD temasları hakkında bilgi verdi.

Davutoğlu'nun da Türk yetkililerin Iraklı siyasiler ile yaptığı temaslar hakkında bilgi aktardığı görüşmede, başta terörle mücadele olmak üzere ele alınan konularda temasları sürdürmek hususunda mutabakata varıldı.

Diğer taraftan, Türkiye'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin durumunun da görüşmede gündeme geldiği belirtildi.

Bununla birlikte, Haşimi'nin Türkiye'de uzun süreli kalma konusunda herhangi bir talebinin olmadığı, Irak yönetiminden de Haşimi ile ilgili bir talebin gelmediği öğrenildi.