Holder dün yaptığı açıklamalarda son dönemde piyasaya çıkan kitaplar ve basında yer alan haberlerle ilgili “olası izinsiz sızıntıların” soruşturulması için Washington D.C.’den Ronald Machen ile Maryland’den Rod Rosenstein’in görevlendirildiğini belirtti.

 

Holder, soruşturmaların, muhabirlere sınıflandırılmış bilgilerin sızdırıldığı iddiaları üzerine FBI’ın başlattığı soruşturmalardan ayrı yürütüleceğini belirtti. Konuya yakın bir kaynak ise Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi’nden savcıların her iki soruşturmaya da katkı yapacağını ifade etti.

 

OBAMA: BU BİR HAKARETTİR

ABD Başkanı Barack Obama ise Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, bazı Cumhuriyetçi milletvekillerinin Obama yönetiminin hassas bilgilerin kamuoyuna açıklanmasında suç ortağı olduğu iddialarını yalanladı.

 

Obama, “Benim Beyaz Saray’ımın sınıflandırılmış ulusal güvenlik istihbaratını bilinçli olarak ortaya döktüğünü söylemek bir hakarettir. Bu çok yanlış” diye konuştu.

 

Obama sızıntıları yapanların kökünü kazımak için bazı mekanizmaların da yürürlüğe konduğunu söyledi.

 

BEYAZ SARAY SIZDIRIYOR

Hafta içinde aralarında Arizona Senatörü John McCain’in de olduğu bir grup önde gelen Cumhuriyetçi siyasetçi, Obama yönetiminden bazı kişilerin önemli ulusal güvenlik meselelerini gazetecilere bilinçli olarak sızdırdığını öne sürmüştü.

 

Söz konusu sızıntılar arasında New York Times’da yayımlanan “insansız hava aracı operasyonlarında öldürme emrini Obama veriyor”, yine New York Times ve WashingtonPost’ta yayımlanan “İran’daki siber saldırıları ABD düzenliyor” haberleri ile Newsweek muhabiri Daniel Klaidman’ın kaleme aldığı terör şüphelilerinin tutukluluğuyla ilgili Obama yönetiminin görüşmelerini de içeren kitabın olduğu ifade edilmişti.

 

İddiaları ortaya atan vekiller Beyaz Saray’ın konuyla ilgili özel bir konsey toplamasını talep ederken, McCain Holder’ın başlattığı soruşturmanın yeterli olmadığını savundu.