BİR israilli, bir Alman, bir Çinli... Otomotivde yılın hikayesi işte böyle başlıyor. Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergilenen milyon dolarlık süper lüks otomobillere rağmen fuarın aslında en fazla dikkat çekeni Qoros markası oldu. İşler planlandığı gibi giderse Avrupa'da en çok satılan markalarından biri olacağına inanılan Qoros, kendinden bol bol söz ettirecek gibi...

AVRUPA'DA düşen satışlar, neredeyse tüm markalara kabus dolu günler yaşatıyor. Markaların en tepesindeki isimlerin "devlet desteği olmasa batacağız" açıklamaları yaptığı, fabrikaların kapandığı, bilançolardaki zararın her geçen yıl büyüdüğü bir dönemde, Avrupa pazarına deyim yerindeyse Qoros çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Qoros'un altında, otoda yapılan bir güç birliği yatıyor. Sacayağının finans ve pazarlamasını İsrail, teknik, tasarımını Alman, üretimi ise Çinli firma oluşturuyor. ŞİRKETİN büyük ortaklarıysa Israel Corporation ve Çinli üretici Chery. Tasarım ve teknik alandaki eksikliğiyse aynı zamanda şirketin başkan yardımcılığını yürüten, VW'nin eski üst yöneticilerinden Volker Steinwascher tamamlıyor. TASARIMIN başındaysa MINI ve BMW'den tanınan Gert Volker Hildebrand bulunuyor.

Fiyat 12 bin euro! AVRUPA'DA 12 bin eurodan başlaması beklenen fiyatlar da son derece iddialı. Türkiye için hedef, 2014'ten itibaren satışa geçilmesi.

Türkiye Ofer'i yakından tanıyor

YENİ markanın büyük ortaklarından Israel Corporation, yani Ofer Biraderler Türkiye'nin yakından tanıdığı isimlerden. Sami Ofer ve kardeşi Yuli Ofer'in kurduğu şirket, İsrail'in en büyük holdinglerinden... Sami Ofer, 2005'te Tüpraş'ın yüzde 14.7 hissesini aldı, Galataport ve Kuşadası ihalesine en yüksek teklifi vererek gündeme geldi. Sık sık İstanbul'a gelen Sami Ofer, 2011'de evinde ölü bulundu. Kardeşiyse halen şirketin yönetimini sürdürüyor.

Kalitesiz 'Çin' imajını kırabilir

ÇİNLİ markaların bugüne kadar Avrupa pazarlarında başarılı olamamasının en büyük nedenini, kötü tasarımları, güvenlik ve konfor seviyesindeki sorunları oluşturdu. Qoros, tasarım ve işçilik açısından Avrupalıların beklentisini karşılayacak kadar başarılı. Kısa süre yapılacak çarpışma testlerinden de tam not almayı planlayan marka, bu alandaki açığı da kapadıktan sonra Çinli markaların kötü imajını da kırıp, kendini farklı bir kulvara taşımayı hedefliyor.

KAYNAK: AKŞAM