Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, polislerin, Merdare sınır geçidinde gözaltına alınmasını kınarken, hükümetten yapılan açıklamada, Sırbistan'dan Kosovalı polisleri hemen ve koşulsuz olarak serbest bırakması istendi.

Kosova hükümetinin açıklamasında, Sırbistan'ın bu davranışının, Avrupa'nın iyi komşuluk değerlerine ve bölgesel işbirliğine aykırı olduğu belirtildi.

Bu eylemin, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin arabuluculuğuyla iki ülke arasında sağlanan anlaşmalara aykırı olduğunu belirten Kosova hükümeti, Belgrad yönetiminin keyfi ve yasa dışı davranışlarına son verilebilmesi için AB ile Washington'dan gerekli adımları atmasını talep etti.

KELEPÇELİ FOTOĞRAFLAR BASINA DAĞITILDI
Sırbistan, üzerlerinde tabanca, otomatik tüfekler ve izleme araçları bulunan İki Kosovalı polisin ülkenin güneyindeki Merdane'de gözaltına alındığını duyurmuştu. Sırp İçişleri Bakanlığı, ormanlık bir bölgede yere yatırılarak elleri arkadan kelepçelenen polislerin fotoğraflarını basına dağıtmıştı.


Kosova İçişleri Bakanlığı, polislerin, Sırp polisinin Kosova topraklarında kurduğu pusu sonucu kaçırılarak, Sırbistan'a götürüldüğünü belirtmişti.

SEÇİM GERGİNLİĞİ
Kosova, 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını kazandı. Ancak ayrılık kararını tanımayan Belgrad, yaklaşık 50 bin Sırp'ın yaşadığı kuzey Kosova topraklarında hak iddia ediyor.


6 Mayıs'ta genel seçimlere gidecek olan Sırbistan aynı tarihte, Sırp nüfusunun çoğunlukta olduğu Kosova topraklarında da yerel seçimler gerçekleştirmeyi planlıyor.

Sırbistan'a resmen adaylık statüsü veren AB, Belgrad'dan söz konusu yerel seçimleri düzenlememesini istemişti.

Kosova polisi, geçtiğimiz hafta seçim malzemeleriyle yakaladığı beş Sırp polisini gözaltına almış, ardından serbest bırakmıştı.